Magazines / Nr 04 2017

Nr 04 2017

Activeren
“Slechte reclame is ook reclame”. Dat zegt Filip Van Mol, algemeen directeur bij Eloya, de beroepsfederatie voor elektriciens, in deze editie van Installatie & Bouw. De controversiële Turteltaks, de inmenging van de overheid rond alles wat alternatieve energie aanbelangt, het doet mensen bewuster worden over hun energiefactuur en hoe ze die kunnen doen dalen. De rol van de elektricien? Mee nadenken over nieuwe concepten en installaties, initiatief nemen, opleidingen volgen en de blik verruimen. Er blijft immers veel evolueren rond duurzame en alternatieve technologieën en technieken.

Een voorbeeld: Vlaams minister van Energie Bart Tommelein sloot in juli symbolisch het laatste zonnepaneel aan voor het Wings distributiecentrum van Nike in Ham. De 8.236 panelen vormen samen de grootste installatie op een dak sinds 2013 – goed voor 2,2 MW – en zijn zo een illustratie van de hernieuwde groei van de zonnepanelenmarkt. Met die zonnepanelen voorziet Nike in 15 procent van zijn stroombehoefte en is het bedrijf samen met andere hernieuwbare energiebronnen volledig zelfvoorzienend.
Investeren in zonnepanelen is minder rendabel voor bedrijven die zelf weinig stroom nodig hebben. Maar om ook de daken van die bedrijven te ‘activeren’, zet Tommelein in op andere oplossingen. Zo wil hij omwonenden en werknemers mee laten investeren in een fotovoltaïsche installatie op andere daken. De minister wil zelfs een belastingsvoordeel koppelen aan zulke projecten en gaat daaromtrent een plan uitwerken binnen de federale regering.

Diezelfde regering heeft deze zomer trouwens ook aan de bouwsector gedacht. De Confederatie Bouw en Bouwunie zijn tevreden over het akkoord dat de federale regering deze zomer bereikte. Een lastenverlaging in 2018 om de strijd aan te gaan met sociale dumping op bouwwerven is iets wat de sectororganisaties al lang vragen om de vernietiging van jobs te stoppen, de regering komt daar nu aan tegemoet.

Verder in deze editie leggen we u uit wat er verandert voor butaan en propaan door de nieuwe installatienorm NBN D51-006. Die wil immers de verschillen tussen aardgas- en propaaninstallaties zoveel mogelijk wegwerken. We tonen u ook weer enkele mooie projecten, zoals het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik en het vernieuwde Damiaanmuseum in Tremelo.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: