Magazines / Nr 04 2019

Nr 04 2019

Afkoeling gezocht

Eind augustus werd ons land geteisterd door een hittegolf – de derde al deze zomer. Een hittegolf wordt als volgt gedefinieerd: “Vijf dagen warmer dan 25 graden waarvan minstens drie boven de 30 graden.” Vooral de middelste hittegolf deze zomer, toen het kwik enkele dagen met de magische veertiggradengrens flirtte, liet heel wat mensen puffen en zweten.

Of het fenomeen te maken heeft met de opwarming van de aarde is niet zeker: daarvoor is diepgaander langetermijnonderzoek nodig, bovendien was de gemiddelde temperatuur de voorbije twee maanden niet uitzonderlijk hoog. Toch staat het buiten kijf dat er meer hittegolven zijn dan vroeger. Tot begin jaren 90 lag het gemiddelde op één hittegolf… om de vier jaar. Dat aandeel is de voorbije decennia langzaam maar zeker gestegen, maar drie hittegolven op één jaar is nog maar één keer voorgekomen sinds het begin van de metingen: in 1947. Dat was een uitzonderlijk jaar, met maar liefst vier hittegolven op een jaar tijd.

Meer hitte betekent ook: andere opdrachten voor installateurs. In de interviews die we de voorbije jaren afnamen voor dit magazine, weerklonk meer dan eens de boodschap: “De koelvraag wordt steeds belangrijker dan de warmtevraag.” En er is op dat vlak nog heel wat werk aan de winkel: tijdens hittegolven zoals die van de voorbije zomer ontstaat plots een stormloop voor mobiele airco’s, ventilatoren en andere toestellen die de wanhopige en gefrituurde bewoners verkoeling kunnen bezorgen. Wie op dag drie van een hittegolf nog een mobiele airco zocht, moest waarschijnlijk rondbellen bij heel wat elektrozaken om toch nog ergens een exemplaar op de kop te kunnen tikken.

Dit wijst erop dat mensen niet al te lang nadenken over die fameuze koelvraag: ze zoeken snel-snel een mobiele airco omdat het zo warm wordt dat ze de slaap niet kunnen vatten. Een week later staat het toestel stof te vangen in de kelder, om het ding een jaar later bij de volgende hittegolf opnieuw naar de slaapkamer te sleuren. Doordachte, energiezuinige en doeltreffende oplossingen lijken eerder uitzondering dan regel te zijn. Zelfs in net gebouwde woningen gebeurt het regelmatig dat de bewoners in een perfect geïsoleerd huis wonen, dat ’s winters de warmte netjes binnen houdt… maar dat tijdens de warme zomermaanden meer op een sauna lijkt.

We hadden ons dan ook geen beter moment kunnen voorstellen om in Installatie & Bouw aandacht te besteden aan koeltechniek. We spraken met sectorfederatie UBF-ACA over alles wat de koeltechnische sector aanbelangt. Ook zij bemerken dat er meer aandacht naar koeltechniek gaat, maar er is tegelijkertijd een gebrek aan geschoolde krachten. “Eén van de grootste misvattingen die binnen het beroep leeft, is dat ‘iedereen’ zich van vandaag op morgen een koeltechnicus kan noemen. Het koeltechnisch en warmtepompvak vereist een grondige kennis van thermodynamica”, aldus voorzitter Jurgen Buckinx.

Verder in dit magazine besteden we ook aandacht aan stekerbaar installeren, smart homes en ventilatie. We gaan dieper in op enkele spraakmakende projecten, zoals het enorme EDC van Van Marcke in Kortrijk. En wie altijd wilde weten of je rivierwater kan gebruiken voor verwarming, zal met interesse het artikel over het project van de Leuvense onderzoeksgroep CORE in de Dijle lezen.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: