Magazines / Nr 05 2017

Nr 05 2017

Het bad in
Het is vijf voor twaalf. Begin september is gebleken dat het halen van de Vlaamse klimaatdoelstellingen stilaan een mission impossible wordt. Om tegen 2020 25 TWh groene energie te produceren, moet België op vier jaar tijd 430 windmolens bouwen en 400.000 daken met zonnepanelen bedekken. Ter vergelijking: de afgelopen 15 jaar zijn er in Vlaanderen 440 windmolens bijgekomen, en liggen er zonnepanelen op 270.000 Vlaamse daken. Het tempo moet dus dringend de hoogte in.

Bij de politieke rentree zette Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) nog eens de puntjes op de i: “We zullen onze doelstelling enkel halen indien iedereen ervan overtuigd is dat die gehaald moet worden.” Ook de bedrijfswereld moet mee in het bad: momenteel blijken de meeste inspanningen toch van particulieren te komen, zeker wat zonnepanelen betreft.

Het is nochtans niet zo dat bedrijven de trein van duurzame energie niet willen nemen. Dat is eens te meer gebleken uit een debat op De Zevende Dag. Johan Van der Biest, CEO bij Wienerberger, legde uit hoe zijn bedrijf al tien jaar probeert om acht windmolens te installeren. Het bedrijf heeft nu immers al 3,5 hectaren aan zonnepanelen liggen, maar die staan slechts in voor 5% van hun verbruik. Met windmolens wil Van der Biest de groenestroomproductie van zijn bedrijf opkrikken. “Maar hoe krijg ik die dingen recht?”, klonk het haast wanhopig. Wienerberger botst op allerlei restricties en actiecomités die daar een stokje voor proberen steken, en daar vaak ook in slagen.

Zolang het “Not in my backyard”-principe in Vlaanderen blijft overheersen, zal het moeilijk worden om de energiekwestie echt ten gronde op te lossen. Amper 5% van de Vlamingen is tegenstander van windmolens, maar het is een heel ander verhaal wanneer die mastodont in jouw tuin terecht komt. Nochtans is groene stroom allesbehalve een ver-van-mijn-bed-show: als de doelstellingen tegen 2020 niet gehaald worden, krijgt Vlaanderen hoge boetes, tenzij het Gewest groene stroom gaat kopen in het buitenland. Maar omdat vele andere landen ook in de problemen komen met het behalen van de doelstellingen, belooft dat een kostelijke operatie te worden. En het is maar vanzelfsprekend dat de Vlaamse belastingbetaler dat dan ook zal voelen in zijn of haar portefeuille.

In deze editie van Installatie & Bouw vindt u heel wat voorbeelden van bedrijven die alvast het goede voorbeeld geven en op hun manier doordacht omgaan met energie: denk maar aan de geothermische pompen waarmee Intercool een golfclubhuis kan verwarmen en koelen, of aan het zonnepanelenpark op het dak van Trenker Pharmaceuticals in Nijvel. Dagelijks geven Belgische bedrijven blijk van creativiteit en inventiviteit, en gebruiken ze oude of nieuwe technieken en producten om ook hun steentje bij te dragen.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: