Magazines / Nr 05 2018

Nr 05 2018

Stroomtekort
Valt in november de stroom uit in de Belgische huiskamers en bedrijven? Het is een vraag die de publieke opinie al een hele tijd bezighoudt. Het leidt tot quasi hallucinante taferelen, zoals premier Charles Michel (MR) die naar de Duitse bondskanselier Merkel belt om te bedelen voor extra stroom. Of Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR), die in allerijl gascentrales en noodgeneratoren laat opstarten om te allen prijze te vermijden dat het licht deze winter uitvalt. Overdreven paniekzaaierij of zullen we in november de kaarsen uit de kast mogen halen?

Het probleem is niet dat er te weinig energie is, maar wel te weinig vermogen tijdens de piekmomenten, zeker tussen 18 en 20u. Anno 2018 lijkt het op het plot van een matige TV-film: slechts één van de zeven kerncentrales in ons land zal in november draaien, onder meer omdat enkele centrales te lijden hebben onder betonrot. Ondertussen verzandt het debat over de kernuitstap en onze toekomstige energievoorziening nog steeds in politiek gekibbel.

Bovendien is het nog maar de vraag of deze saga geen kwalijk neveneffect voor de elektriciteitsprijzen met zich zal meebrengen. Fabrikanten, installateurs en voortrekkers van innovatieve technieken zoals warmtepompen pleiten er al langer voor om de scheefgetrokken verhouding tussen de gas- en elektriciteitsprijzen recht te trekken, maar het is maar de vraag of daar met een nakend stroomtekort in het vooruitzicht snel verandering in zal komen.

Paniek is echter een slechte raadgever. De technologie is aanwezig, er is alleen goodwill en visie nodig om radicaal anders te denken over de energievoorziening. Enkele spraakmakende projecten bewijzen dat het loont om naar de toekomst te kijken. Zo komt er in Mol binnenkort een geothermiecentrale, de eerste in Vlaanderen en de vierde grootste van Europa. Of wat dacht u van de indrukwekkende warmtekrachtcentrale die recent bij Promat in Willebroek werd geopend? Over beide projecten leest u meer, verderop in dit magazine.

In deze editie van Installatie & Bouw schenken we ook heel wat aandacht aan het belang van brandveiligheid. Het is niet altijd de eerste bekommernis bij een bouwproject, maar wel een hele belangrijke. “Installateurs worden regelmatig geconfronteerd met concurrenten die wel eens een loopje nemen met de kwaliteit. Brandveiligheid gaat echter over mensenlevens, en dus is sensibilisering noodzakelijk”, zegt Thierry Pfleiderer van Fireforum. Het kwaliteitscertificaat FiSQ van Fireforum moedigt bedrijven daarom aan om zich in te zetten voor kwaliteitsvolle, doeltreffende én brandveilige producten en projecten. En hoewel er al heel wat geweten is over het onderwerp, blijkt ook dat onze kennis nog steeds uitgediept kan worden. Het tot de verbeelding sprekende onderzoeksproject van Cegelec Fire Solutions en FESG (over het effect van sprinklers op brandende wagens in parkeergarages) is daar een goed voorbeeld van.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: