Magazines / Nr 06 2017

Nr 06 2017

Duidelijkheid
Het zit er bovenarms op tussen Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) en N-VA. In een interview in De Zondag herhaalde Tommelein zijn pleidooi voor een kernuitstap in 2025, terwijl N-VA midden november er net voor pleitte om de levensduur van een aantal kerncentrales net met tien jaar te verlengen. De bevoorradingszekerheid zou volgens N-VA in het gedrang komen. Tommelein beweert het omgekeerde en beschuldigde N-VA ervan zich te laten leiden door lobbygroepen. Tommelein kreeg er prompt een standje voor van minister-president Geert Bourgeois, ook N-VA’er.

Een wezenlijk deel van het probleem blijft de onduidelijkheid: partijen goochelen met informatie en studies die tegenovergestelde beleidsvisies ondersteunen. Wanneer een belangrijk thema als de energiebevoorrading belandt in politiek gekrakeel tussen twee partijen (die dan nog deel uitmaken van dezelfde meerderheid), is de conclusie meestal dat er in essentie niet veel zal gebeuren. Iedereen zou gebaat zijn bij een klaar en duidelijk regeringstandpunt en concrete beslissingen.

Gelukkig verandert er op het terrein wel veel: in datzelfde interview klaagde Tommelein aan dat er zo weinig gemeenten investeren in zonne-energie. Nochtans kondigde de gemeente Glabbeek eind november de plaatsing van meer dan 10.000 zonnepanelen aan, goed voor de elektriciteitsvoorziening van één gezin op de drie in de gemeente. En dat ook burgers hun steentje bijdragen, is wel duidelijk: in 2017 zijn al dubbel zoveel zonnepaneleninstallaties aangemeld als in 2016, al heeft er misschien wel mee te maken dat installaties vroeger niet altijd aangemeld werden.

De innovaties rond energiezuinigheid hebben ook in de installatiesector een cruciale invloed. Dat is bijvoorbeeld gebleken op de eerste editie van de vakbeurs Install Day, waarvan u verder in dit magazine een verslag vindt. “De Europese wetgeving duwt de bedrijven meer en meer in de richting van hernieuwbare energie, dus evolueren ook de bedrijven en hun producten”, zei Jan Lhoëst van sectorfederatie Techlink. Al moet daarbij ook stilgestaan worden bij de gevolgen voor sommige bedrijven: “Een bedrijf dat al 50 jaar actief is in de gassector kan niet van de ene dag op de andere een koerswijziging van 180° maken.”

Verder in dit magazine vindt u opnieuw tal van projecten die uitgerust zijn met de meest moderne, performante en energiezuinige technieken. Zo bewijst de vloerverwarming in het stokoude lemen huisje in Zoutleeuw dat niets onmogelijk is, zolang installateur en fabrikant bereid zijn om actief te zoeken naar oplossingen voor situaties die op het eerste zicht hopeloos zijn.
Toch staat energiezuinigheid niet altijd bovenaan het prioriteitenlijstje. Pieter Vlaemynck van installatiebedrijf Total Energy Solutions zegt in het artikel over de vernieuwde sporthal De Komeet in Lier dat men een verwarmingsketel die verouderd is en te veel verbruikt toch maar al te vaak laat staan: omdat de persoon die de energierekening betaalt, zoals een huurder, vaak niet diegene is die de installatiekost op zich neemt. Een ander teken aan de wand is dat er vorig jaar 5,8% minder energiepremies zijn aangevraagd dan in 2015, zo schrijft De Tijd. “Wil de Vlaming wel investeren in energiezuinigheid?”, is een vraag die dan gesteld kan worden. De talloze voorbeelden in deze Installatie & Bouw bewijzen alvast dat de mogelijkheden er zijn.

Ik wil graag een proefexemplaar of abonnement.

Ik wil graag een: