Tagarchief: Antwerpen

Facq opent haar nieuwste showroom dichtbij Antwerpen

cdn.uc_.assets.prezly
Lees het gehele artikel

Na de opening van het sanicenter in Wilrijk op 7 juni, is het vandaag de beurt aan de nieuwe showroom om haar klanten te verwelkomen. Het gebouw is vlot bereikbaar via de autosnelweg en ligt naast Ikea Wilrijk.  

Een vat aan inspiratie 

Wie zijn of haar badkamer wil renoveren of inrichten moet vaak verschillende knopen doorhaken. Een douchesysteem, nieuwe lavabo, trendy kraan of opbergkast kiezen – volgens eigen smaak en budget – is niet altijd een eenvoudige klus. De opening van deze vestiging biedt soelaas bij het maken van bovenstaande keuzes. De showroom in Wilrijk beschikt over een breed assortiment producten voor de badkamer, verwarming en energiebesparing. Bovendien heeft Facq altijd met bekende merken gewerkt om de kwaliteit te waarborgen.  

Bezoekers kunnen genieten van de beste mogelijke dienstverlening en advies op maat door de aanwezige FACQ-experts.

Praktische informatie 

  • Adres: Boomsesteenweg 801, 2610 Wilrijk 
  • Openingstijden: van maandag tot zaterdag van 9.30 tot 18.00 uur 

(Bestemd voor de pers, niet voor publicatie) 

Als u de showroom van Facq in Wilrijk wenst te bezoeken, kunt u mij een e-mail versturen op cam@twocents.be zodat we samen een bezoek kunnen afspreken. 

 

Dierlijk goed verlicht – Het apenverblijf in de Antwerpse Zoo

ZOO
Lees het gehele artikel

De Antwerpse Zoo is de oudste dierentuin van België. Gelegen in het centrum van Antwerpen, vormt het de groene oase van de grote stad. Op het terrein van de dierentuin leven meer dan 5.000 dieren. Het Kleinapengebouw met 18 leefruimten herbergt verschillende soorten apen, zoals slingerapen, mandrils en uilenkopmeerkatten. Met de modernisering doet ZOO Antwerpen voortaan een beroep op Human Centric Lighting en het automatische lichtsturingssysteem van B.E.G.

Geoptimaliseerde verlichting voor de apen van de Zoo van Antwerpen

Welzijn binnenshuis – de oorsprong van Human Centric Lighting

Het belang van licht voor ons mensen is in het recente verleden nader onderzocht. Pas in 2002 ontdekten onderzoekers fotoreceptoren op het netvlies van onze ogen die niet verantwoordelijk zijn voor het gezichtsvermogen. Deze speciale ganglioncellen registreren de helderheid van de omgeving en regelen biologische processen in het lichaam, zoals de pupilreflex of de hormoonproductie.

Wij ervaren bewust hoezeer licht ons welzijn verhoogt aan het begin van elke lente: wanneer de dagen weer helderder worden, voelen wij ons actiever, zijn wij in een beter humeur en meestal ook geconcentreerder dan in de donkere wintermaanden. Licht regelt onder andere de “innerlijke klok” – een ingewikkeld regelsysteem dat alle lichaamsfuncties coördineert en synchroniseert in een 24-uurs ritme. Te weinig licht overdag kan leiden tot een verschuiving van de inwendige klok of tot minder uitgesproken slaap- en waakfasen. Beide hebben een negatief effect op het chronobiologische ritme en kunnen de gezondheid schaden. In binnenruimten kunnen de lichtkleur en -intensiteit worden geoptimaliseerd met HCL.

Hoe Mensgerichte Verlichting Aapgerichte Verlichting wordt

Human Centric Lighting, of kortweg HCL, is de naam van de technologie die zich richt op het welzijn van de gebruikers van de ruimte. Biologisch effectieve verlichting wordt aangepast aan het circadiane ritme van de gebruiker. Het moet de natuurlijke actieve tijden en rustfasen in de loop van de dag op zinvolle wijze ondersteunen. Naast mensen kunnen ook dieren en planten baat hebben bij biologisch effectieve verlichting. In de landbouw wordt licht al dienovereenkomstig gebruikt. Omdat het apen zijn die baat hebben bij HCL in de Zoo van Antwerpen, wordt dit ongewone en mooie project door B.E.G. geleid onder de naam “Monkey Centric Lighting”.

De specificatie van de Belgische dierentuin was dat de verlichting moest worden aangepast aan de dagelijkse routine van de apen. Bovendien moest het daglicht worden opgenomen naast de helderheid van het kunstlicht: Dit bespaart efficiënt energie.

De aanwezigheidsdetectoren van B.E.G. voeren nu regelmatig lichtmetingen uit in het apenhuis en regelen het kunstlicht dienovereenkomstig om de gewenste lichtsterkte te realiseren.

Daglichtafhankelijke regeling in het apenhuis

De kleurtemperatuur van de nieuwe armatuur van 3000 Kelvin moet niet worden gewijzigd. 3000 Kelvin komt overeen met een helder warm wit licht, dat als zeer huiselijk wordt ervaren. Tegelijkertijd is de verlichting helder genoeg om de bezoekers een goed zicht op de leefruimte te geven. Het gewenste dag-nachtritme wordt dus alleen via de bijbehorende helderheidswaarden gerealiseerd.

B.E.G. zorgt altijd voor de individuele planning en uitvoering in nauwe coördinatie met de planners en de bouwers. De door de Zoo gewenste functies konden worden geïmplementeerd met behulp van het B.E.G. DALI-SYS lichtregelsysteem. DALI-SYS is een modulair, netwerk- en schaalbaar verlichtingsbeheersysteem. Een hoog niveau van operationele veiligheid wordt gerealiseerd door middel van gedistribueerde intelligentie. Diverse functies, zoals geleid licht of HCL, zijn in DALI-SYS geïntegreerd. In de regel kan DALI-SYS worden gebruikt om een vooraf ingestelde lichtcurve te selecteren, b.v. voor kantoren, scholen of de industrie, of om eigen lichtcurves te ontwerpen. Verschillende tests in het apenverblijf hielpen de B.E.G. systeemintegrator om een lichtcurve te realiseren die optimaal is voor de dieren.

Dit is hoe de implementatie van Monkey Centric Lighting in Antwerpen werkt

Zoals blijkt uit figuur 4, wordt de schemering gesimuleerd tussen 7 en 9 uur ‘s morgens en tussen 17 en 19 uur ‘s avonds. ‘s Middags is hij het helderst met een maximum van 1450 lux. Met behulp van een timer en een DALI SYS-drukknopmodule werd de verlichting ’s morgens om 06.45 uur ingeschakeld en ’s avonds om 19.15 uur uitgeschakeld. Hiervoor werd de vergrendelingsfunctie gebruikt. Daarbij ontvangt de DALI-SYS multisensor (aanwezigheidsmelder in de DALI-SYS) om 19.15 uur via de drukknopmodule een “lock”-signaal. De detector wordt vergrendeld, de automatische functie van de sensor wordt gedeactiveerd en tegelijk wordt een laatste commando aan de DALI-armaturen gegeven. In ons geval gaat de verlichting naar 0 %. ‘s Morgens vroeg om 06.45 uur wordt een “Unlock”-signaal uitgezonden, waardoor de automatische functie weer wordt geactiveerd.

De armaturen in het Kleinapenverblijf werden gemonteerd tussen het traliewerk en de dakramen, en de multisensoren werden éénmaal aan de linker- en éénmaal aan de rechterkant van de behuizing geïnstalleerd. Hier is er geen direct zonlicht dat de lichtwaarden zou kunnen vertekenen. De multisensoren werden gebruikt als zuivere daglichtsensoren voor lichtmeting.

Bovendien werden nog twee drukknopmodules (één voor de linkerkant van de behuizing en één voor de rechterkant) geïnstalleerd om de verlichting naar behoefte handmatig in of uit te schakelen. De DALI-SYS drukknopmodules kunnen worden gebruikt met in de handel verkrijgbare schakelaars.

De volgende onderdelen werden in het apenverblijf geïnstalleerd:

  • 2 x PD4N-DALI-SYS + AP aansluiting
  • 3 x PBM-DALI-SYS-4W
  • 2 x PS-DALI-SYS-USB-REG
  • 1 x ROUTER-DALI-SYS-REG
  • 1x VPN remote hardware

De voor-en-na vergelijking is overtuigend. Dankzij de moderniseringsmaatregel ziet de verlichting van de overdekkingen er veel natuurlijker uit. De bezoekersruimte is lichter. Er zijn optimale lichtomstandigheden gecreëerd voor de dieren en de bezoekers van de dierentuin.

Vóór – het apenverblijf zonder HCL
Na – betere lichtomstandigheden met HCL van B.E.G.

Auteur: Agathe Jumpertz (Technische verkoop en projectbeheer)

ZNA Cadix, Antwerpen | Nieuw Antwerps ziekenhuis wordt referentie in de stad

zna-cadix-beeld-1-kopieren
Lees het gehele artikel

Het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) bouwt sinds midden 2016 aan een nieuw centrumziekenhuis in Antwerpen, dat een “referentie in de stad” moet worden. VK Studio en architectenbureau Robbrecht & Daem stonden in voor het ontwerp. In 2020 moet het ZNA Cadix klaar zijn.

ZNA had nood aan nieuwe infrastructuur in Antwerpen, en het winnende bouwteam (dat bestaat uit Kairos, VK Studio, Robbrecht & Daem en Bladt Building Engineering) stelde voor om het nieuwe ziekenhuis op een centrale locatie te bouwen.

Het gebouw van 65.000 m² en 19 verdiepingen komt tussen park Spoor Noord, de dokken en de stadskern te liggen. ZNA koos voor een groene locatie, en dat heeft gevolgen voor de mobiliteit rond de site. Gemotoriseerd verkeer moet onder de grond passeren, ook de ambulances en het logistiek transport. Bovenaan komt er een publieke zorgboulevard met pleinfunctie voor voetgangers en fietsers. Er komt ook een tram- en bushalte voor de ingang van het ziekenhuis.

ZNA Cadix Antwerpen Artikel Installatie en Bouw Vakblad België

Op het gelijkvloers is er ruimte voor horecazaken en winkels, die ook voor niet-ziekenhuisbezoekers toegankelijk zijn.

 

340 patiënten

In het nieuwe ziekenhuis zullen de diensten uit ZNA Stuivenberg en ZNA Sint-Erasmus worden ondergebracht, en zal plaats bieden aan 340 patiënten. Het omvat onder meer een spoeddienst, operatie-kwartier, intensieve zorg, brandwondencentrum, hospitalisatie-afdelingen, dagziekenhuis en een raad-plegingscentrum. En het gebouw omvat meer dan enkel een ziekenhuis: op het gelijkvloers is er ruimte voor horecazaken en winkels, die ook voor niet- ziekenhuisbezoekers toegankelijk zijn. ZNA wil het Cadixziekenhuis op die manier met de stad verweven.

ZNA heeft goed nagedacht over de circulatie binnen het gebouw. Het kan immers behoorlijk druk worden in een ziekenhuis. Om de loopafstanden te beperken komen belangrijke diensten naast elkaar te liggen. En er zijn aparte liften voor prioritaire medische diensten, beddentransport en logistiek.

Er is veel aandacht besteed aan de architectuur van het gebouw: ZNA Cadix ligt immers langs belangrijke routes en zal sterk mee het stadsbeeld bepalen. De met glasmozaïek beklede gevels, in lichte groene en blauwe tinten, draagt daar zeker toe bij. Verder diende het gebouw ook flexibel en aanpasbaar te zijn.

ZNA Cadix Antwerpen Artikel Installatie en Bouw Vakblad België

In 2020 moet het ZNA Cadix klaar zijn.

 

Beo-veld

Onder het ziekenhuis is een beo-veld aangelegd, om voor verwarming en koeling thermische energie uit de bodem te gebruiken. Hier 40 boringen van 150 meter diep voor uitgevoerd. Verder komt er ook een WKK-installatie, met een thermisch vermogen van 195 kWh en een elektrisch vermogen van 150 kWh. Verder omvat de technische infrastructuur ook systemen voor de verdeling van diverse vloeistoffen en medische gassen. Om alle hydraulische toepassingen te optimaliseren, deed ZNA een beroep op de software van Hydronic System Optimisation (Hysopt). In samenspraak met VK Engineering en installatiebedrijf Cegelec werkt Hysopt dynamische simulaties uit om het hydraulisch ontwerp te optimaliseren. Het doel: meer comfort voor patiënten en medewerkers enerzijds, en een lager energieverbruik en CO2-uitstoot anderzijds.

Nieuw Zuid, Antwerpen | Intelligente verwarming in nieuwe wijk dankzij warmtenetwerk en satellieten

web-16121501ind022-kopieren
Lees het gehele artikel

De bouwsector is constant op zoek naar intelligente en duurzame oplossingen voor de verwarming. In het kader van collectief wonen koppelt Giacomini – dankzij haar satellieten – de voordelen van een centrale stookplaats voor de primaire kring met die van onderstations die verwarmings- en sanitair warm water produceren per appartement. De werf Nieuw Zuid is daar een sprekend voorbeeld van…

In deze wijk, 12 ha groot, gelegen aan de oevers van de Schelde, treft men appartementen, handelspanden, met fietspaden, talrijke groene wijken, speeloorden en wandelpaden. Het is als het ware een dorp binnen de stad en men vindt er voor iedereen wat wils: restaurants, sportinfrastructuren, kantoren, een crèche, een school en dienstencentra. Dit concept richt zich tot een breed publiek: ondernemers, families, studenten, senioren… De wijk wordt gebouwd met het oog op ecologie en duurzaamheid, zoals Secchni-Vigano, auteur van het project en wereldbefaamd voor architectuur en stadsontwikkeling, het heeft bedacht! De stad Antwerpen heeft nauw samengewerkt aan de verwezenlijking van dit project en heeft een “warmtenetwerk” ter beschikking gesteld.

Nieuw Zuid Antwerpen

Nieuw Zuid is een dorp binnen de stad.

 

Een centrale stookplaats, speciaal ontworpen voor deze site, doet dienst als primaire kring voor de installatie. Het opgewarmde water (in eerste instantie gebeurt dat door gas en nadien door hernieuwbare energiebronnen) circuleert naar de verschillende gebouwen van Nieuw Zuid via een netwerk van geïsoleerde buizen die op ± 1 meter diepte liggen. Vervolgens neemt het secundair circuit de taak over om via satellieten (onderstations) met warmtewisselaars de warmte naar de radiatoren te verdelen of om instantaan sanitair warm water te produceren en dit per gebruiker!

Nieuw Zuid Antwerpen

De parameters van deze satellieten worden volledig elektronisch gestuurd.

 

Giacomini draagt hier ook haar steentje bij door de levering van GE556Y601 satellieten die uitermate geschikt waren voor dit innoverend project:

• Dankzij de intelligente regeling voor sanitair warm water, kan energie afkomstig van het primair netwerk (warmtenetwerk) optimaal benut worden.

• De parameters van deze satellieten worden volledig elektronisch gestuurd. Het drukverschil wordt beheerd door een drukregelaar die instaat voor een perfecte controle en werking van de individuele verwarmingsinstallaties.

• Elke satelliet is uitgerust met een intelligente energiemeter om het thermisch verbruik correct te registreren.

Nieuw Zuid Antwerpen

Met de isolatieschaal in PPE van de GE556Y601 wordt oververhitting vermeden in de beperkte ruimtes van de woningen waar de satellieten meestal opgesteld staan.

 

Een vlotte technische support van Giacomini, een efficiënte dienst na verkoop en eventuele pre-montage, zijn een van de zovele redenen die ertoe hebben bijgedragen dat Giacomini Benelux uitgekozen is om mee te participeren in deze buitengewone werf, welcome to the future! Met de isolatieschaal in PPE van de GE556Y601 wordt oververhitting vermeden in de beperkte ruimtes van de woningen waar de satellieten meestal opgesteld staan.