NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Voorstel voor een sloopregeling voor oude en inefficiënte verwarmingsinstallaties

Voorstel voor een sloopregeling voor oude en inefficiënte verwarmingsinstallaties

Inleiding en kader 

Behalve de crisis op het gebied van de volksgezondheid heeft het coronavirus ook een ernstige impact op de Europese economie. Nadat de eerste prioriteit erin bestond deze gezondheidscrisis zo doeltreffend mogelijk aan te pakken, moeten we nu absoluut starten met het plannen en implementeren van het economische herstel. Het herstel van een land wordt vaak gemeten aan de bedrijvigheid in de bouw- en renovatiesector. Dat zal ook deze keer niet anders zijn.

De Europese toeleveringsketen voor de bouwsector omvat Europese bedrijven, zoals diegene die in de EHI vertegenwoordigd zijn en zich bezighouden met het produceren, installeren en onderhouden van systemen voor verwarming en koeling, sanitair warm water en ventilatie. Deze diensten zijn van belang geweest tijdens de gezondheidscrisis om te verzekeren dat de gezondheidsmaatregelen veilig konden worden geïmplementeerd, zowel in ziekenhuizen, supermarkten, woonzorgcentra of gewoon de woningen.

In de volgende, cruciale fase van de reconstructie kan de verwarmingssector, die over een brede waardeketen beschikt, bijdragen tot het economisch herstel, zonder daarbij de realisatie van de Europese klimaatdoelstellingen op lange termijn ter vermindering van de CO2-uitstoot in gebouwen in het gedrang te brengen.

De stimulans die nodig is om de herstelfase op gang te brengen, zou kunnen komen van de invoering van een programma bedoeld om de Europese burgers te stimuleren de oude, inefficiënte verwarmingssystemen in hun woningen te vervangen, zoals een sloopregeling. Dit kan een doeltreffend instrument zijn om de vraag in de bouwsector te stimuleren en deze zelfs naar een hoger niveau te tillen door het pad te effenen voor decarbonisatie van gebouwen.

Dit biedt heel wat voordelen:

(1) Zowel de lokale als de Europese werkgelegenheid wordt ondersteund: de toeleveringsketen voor de verwarmingssector alleen al vertegenwoordigt 1,8 miljoen jobs1.

(2) Het motiveert mensen om de Europese Green Deal te verdedigen.

(3) Heel Europa profiteert hiervan, niet slechts een enkel geografisch gebied.

(4) De CO2-uitstoot door gebouwen, die tegenwoordig bijna de helft van het Europese energieverbruik uitmaakt, wordt verminderd.

En het allerbelangrijkste: dit zou een cruciale sector binnen de Europese economie de nodige stimulans geven om sneller opnieuw te kunnen opstarten. In deze nota legt de Europese vereniging voor de verwarmingsindustrie een voorstel voor een dergelijke sloopregeling voor.

Bekijk hier het volledige document. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details