NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
All-inclusive ventilatiefamilie met drie leden
Naast die mobiele applicatie heeft de unit ook een display waarmee ze bediend kan worden.

All-inclusive ventilatiefamilie met drie leden

Ventilair Group lanceert een nieuwe familie van all-inclusive ventilatie-units voor balansventilatie met warmteterugwinning (systeem D) in drie luchtvolumes. De Vent-Axia Econiq komt er in een type 300, 450 en 600 m3/h. Deze units zijn volledig uitgerust voor het regelen van een binnenklimaat dankzij twee ingebouwde CO2-sensoren, ruimtesensoren, bedieningen en een gratis mobiele applicatie.

De drie nominale luchtvolumes waarin de toestellen beschikbaar zijn, zijn 300, 450 en 600 m3/h. “De ideale werkingspunten liggen bij 150 Pa, maar het toestel heeft wel wat vrijheid”, zegt Steven Braekeveldt, Product en Marketing Manager bij Ventilair Group. “De drie toestellen zijn er eigenlijk bij meer dan 200 Pa externe kanaalweerstand. Op die manier wordt het debiet aan de ventielen altijd gehaald.”

De drie nominale luchtvolumes waarin de toestellen beschikbaar zijn, 300, 450 en 600 m3/h.

“De toestellen zijn geoptimaliseerd voor EPB, maar belangrijker is de energiezuinigheid van het volledige toestel”, vervolgt Braekeveldt. “We behalen tot 85% rendement bij de nominale luchtvolumes, conform EPB. Het toestel heeft een constant volume en 100% bypass. En de motoren verbruiken minder en zijn stil, omwille van de lage interne weerstand.”

De Vent-Axia Econiq-toestellen zijn uitgerust met twee interne CO2-sensoren.

All-inclusive

Voor heel wat ventilatietoestellen zijn er uit­breidingen op de markt. Bij deze Vent-Axia Econiq-toestellen ligt dat anders. “Men begint bij andere toestellen altijd met een uitgekleed toestel en bouwt daarvan op,” zegt Braekeveldt daarover, “maar bij de Vent-Axia Econiq-toestellen krijg je alles ingebouwd: bluetooth, wifi, radio­frequentie, een app, CO2-sensoren, 0-10V ingangen en Modbus.” Alles zit standaard in het toestel inbegrepen. “Dat maakt het niet alleen voor de installateurs en de logistiek gemakkelijk, maar ook voor de gebruiker.”

“Het toestel meet CO2, luchtvochtigheid en temperatuur, en geeft de gebruiker op basis hiervan inzicht in de binnenlucht via kleuren­schermen in de app.” Naast die mobiele applicatie heeft de unit ook een display waarmee ze bediend kan worden. “De particulier weer altijd wat er gebeurt, en de installateur kan er alles mee bedienen. Bovendien krijgt de installateur ook een installatiewizard en een checklist om te kijken of de installatie voldoet.”

Het toestel meet CO2, luchtvochtigheid en temperatuur.

Interne CO2-sensor

De Vent-Axia Econiq-toestellen zijn uitgerust met twee interne CO2-sensoren. “Dat is uniek”, aldus Braekeveldt. “De installateur moet daar niets aan doen. Hij koopt een toestel met ingebouwde CO2-sensor en krijgt onmiddellijk EPB-reductie. Wanneer de CO2-waardes slecht zijn, zal de installatie meer ventileren dan wanneer ze goed zijn. Op die manier wordt er ook nog eens energie bespaard.” De sensoren bevinden zich steeds aan beide zijdes, waardoor de unit ook volledig digitaal omkeerbaar is.

De sensoren bevinden zich steeds aan beide zijdes, waardoor de unit volledig digitaal omkeerbaar is.

Configureren

De nieuwe familie ventilatietoestellen van Ventilair Group laat zich makkelijk installeren. Om te beginnen al omdat ze praktisch is opgebouwd. “Er zijn boven- en zijaansluitingen. De toestellen bieden de mogelijkheid om compact en dicht tegen het plafond aan te gaan werken. En er is natuurlijk de digitale omkeerbaarheid.”

Maar ook de configuratie van de toestellen verloopt soepel. “We hebben de mogelijkheid dat de backoffice een configuratiefile klaarmaakt in een CSV-bestand. Dat wordt dan doorgestuurd naar de persoon die de indienststelling van het systeem doet. Die persoon kan dan via zijn telefoon de configuratie inladen op het toestel”, legt Steven Braekeveldt uit. “Bovendien kunnen we ook functies gaan kopiëren van unit naar unit. Dat kan bijvoorbeeld in een appartementsgebouw heel handig zijn.” Tot slot biedt Ventilair Group nog RS485 aan, een modus om de module te laten bedienen vanuit het gebouwbeheersysteem.

“Dit toestel past binnen onze totaaloplossing”, concludeert Braekeveldt. “Het afgelopen jaar hebben we zo ook Uniflexplus+ 69 gelanceerd, een leidingssysteem met focus op lage druk, een Uniflexplus+ ventiel, een nieuw gamma geïsoleerde leidingen… We bieden een kant-en-klare oplossing aan de installateur aan.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details