NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Alles wat je moet weten over grondkabels

Alles wat je moet weten over grondkabels

Grondkabels zijn elektriciteitskabels of stroomkabels die uit meerdere adres bestaan. Een ader is koperdraad met elektrisch isolerend materiaal eromheen. Elke ader is een kern van elektrisch geleidend materiaal. Bovendien is iedere kern, of iedere ader, afzonderlijk geïsoleerd van de andere kernen en zitten ze allemaal in een waterdichte ommanteling.

Grondkabels liggen mogelijkerwijze in grondwater. Ze liggen immers in de grond. Vandaar dat de mantel geen water door mag laten. De grondkabels hebben ook een aardscherm in de kabel. Die bevindt zich meteen onder de buitenmantel. Grondkabels hebben de benaming YMVKAS of XMVKAS, waarbij AS staat voor aardscherm.

Aarde

Dit aardscherm is gelijk aardleiding. In het aardscherm, het vlechtwerk van staaldraad, zit ook de litze-draad, de aarde. Naast aardleiding dient het aardscherm als extra bescherming tegen ongelukken met bijvoorbeeld een schep die men in de grond zet. Elektrocutie wordt door dit vlechtwerk voorkomen. Een eis is wel dat de 5 aderige grondkabel minimaal 50 cm onder de grond ligt in een sleuf van minimaal 60 cm diep.

Verschil

Er zijn ook buitenkabels te koop die echter gigantisch verschillen met grondkabels. Een grondkabel kopen is iets anders. Ze zien er hetzelfde uit, aan de buitenkant. Maar de binnenkant is wel degelijk anders. De grond kabel heeft het aardscherm (AS) en de buitenkabel heeft dit niet. Mocht je die dus in de tuin in de grond hebben gelegd en je steekt erin met je schep dan krijg je een schok. Het verschil zit hem in de isolatiedikte en de kwaliteit van de buitenmantel. De opbouw van de grondkabel is als volgt:

  • Koperen geleiders of aders;
  • XLPE isolatie om elke ader, met de kleuren om basis van HD308;
  • Extra kerndekking;
  • PVC binnenmantel;
  • Aardscherm (gegalvaniseerd stalen vlechtwerk en harnas);
  • Brandvertragende PVC buitenmantel in de kleur grijs.

 

Verder is heel belangrijk om exact te weten welke maximale toelaatbare stroomsterkte berekend is. Deze bepaalt namelijk de doorsnede van de geleider of de aders. Ook dient men de maximaal toelaatbare spanning te weten; deze bepaalt de keuze van de mantel in verband met de isolatiewaarde. De hoeveelheid aders bepaalt de toepassing, het aantal fasen.

Als AS niet bij het typevermelding staat dan is deze kabel niet geschikt als grondkabel. De kabel heeft dan namelijk geen geaarde wapening.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details