Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuws

De eerste 3D-geprinte woning in Europa is meteen ook een gezonde woning.

3D printen is één van de nieuwste trends in de bouwwereld. Er wordt met grote ogen naar uitgekeken en de...

naamloos-6-kopieren-1

9 juli 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

3D-printen: een revolutie in de bouwsector

3D printen is één van de nieuwste trends in de bouwwereld. Er wordt met grote ogen naar uitgekeken en de verwachtingen zijn enorm. De techniek staat, zeker in Vlaanderen, nog in zij kinderschoenen. Omwille van de grote uitdagingen in de bouwsector (CO2-reductie, circulariteit van materialen, energiezuinigheid…) wordt er volop geëxperimenteerd met nieuwe technieken.

In één stuk geprint

Dit project had als doel om de bouwschil als één geheel op de werf zelf te printen. Volgens Emiel Ascione, projectverantwoordelijke van Kamp C gaat het hier om een uitzonderlijk project. Het is niet de eerste 3D geprinte woning ooit, maar het is wel “uniek (…) dat het huis in één geheel geprint is met een vaststaande 3D-betonprinter.” Bovendien gaat het hier om een woning uit twee verdiepingen. De meeste gebouwen die tot nog toe geprint werden, bestonden slechts uit één verdieping, werden in de fabriek geprint en werden op de werf samengevoegd. Door alles in één stuk te kunnen printen, wordt er heel veel tijd en transport uitgespaard. In totaal duurde het drie weken om het gebouw op te trekken, maar verwacht wordt dat in de toekomst een woning in slechts twee dagen geprint zou kunnen worden. Zo kan naar schatting 60% aan materiaal, tijd en geld uitgespaard worden.

Een gezonde woning dankzij voldoende ventilatie te voorzien

Koudebruggen in een woning zorgen voor een hoger energieverbruik (en de energiefactuur van de eindgebruiker), waardoor we onze huizen gaan isoleren. In deze geprinte woning was hier vooraf rekening mee gehouden, zodat er zo weinig mogelijk koudebruggen zijn. De lucht binnen in een goed geïsoleerde en luchtdicht gebouwde woning is sterk vervuild met CO2, vocht en giftige VOS (vluchtige organische stoffen) gewoon al door erin te leven. Voor het comfort en de gezondheid is ventilatie dan ook uitermate belangrijk. In dit project werd gekozen voor het C+ systeem van Renson. De Invisivent Air, het raamrooster dat dé standaard is op vlak akoestisch, energetisch en thermisch comfort, voert de lucht op natuurlijke wijze aan, terwijl de vervuilde lucht mechanisch afgevoerd wordt.

Ivv_Air_Doorsnede_mGroenPijl-1.jpg

Healthbox 3.0, een slim en geconnecteerd ventilatiesysteem

De Renson Healthbox 3.0 wordt een slim ventilatiesysteem genoemd, omdat het enkel daar gaat ventileren waar en wanneer er mensen aanwezig zijn. Het ventilatieysteem monitort de woning continu op CO2. Dit is de stof die aanwezig is in de lucht die we uitademen. Is er veel CO2 in de lucht, dan wil dit zeggen dat de luchtkwaliteit niet langer gezond is en dringend ververst moet worden.

quadrivium_lievegem_58858-4-2.jpg

AIs iedereen uit werken is, dan functioneert het ventilatiesysteem op basisniveau. Zijn er mensen aanwezig in bijvoorbeeld de keuken, dan zal het slimme ventilatiesysteem daar extra ventileren. De Healthbox 3.0 past zich m.a.w. volautomatisch aan het leven van de eindgebruiker aan.

Trots

Als vaste waarde in de bouwsector beseffen wij de enorme waarde en potentieel van dit project. Dat wij hier met onze innovatieve ‘Healthy Living’-oplossingen deel van mogen en kunnen uitmaken, daar zijn wij heel trots op. Steeds meer wordt rekening gehouden met de gezondheid en het comfort van de eindgebruiker en dit is uiteraard een heel belangrijke en positieve evolutie. Een project zoals dit geeft deze ontwikkeling nog een extra duwtje in de rug.

Bekijk hier hoe de woning opgebouwd werd:

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
0%