NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hernieuwbare waterstof: het nieuwe groene goud?

Hernieuwbare waterstof: het nieuwe groene goud?

Groene waterstof – geproduceerd uit een overschot aan windenergie – wordt gezien als de oplossing voor een duurzame CO2-vrije economie. 

Hernieuwbare waterstof biedt namelijk heel wat perspectief: ze kan worden gebruikt als brandstof voor voertuigen en als alternatief voor aardgas. Om daarrond kennis op te bouwen, lopen in ons land diverse projecten. Een ervan is 2HGriblab, een initiatief van de Brusselse netbeheerder SibelgaFluxys en John Cockerill“Op een site in Anderlecht testen we hoe waterstof zich gedraagt in onze gasinstallaties”, zegt Alain Vannerum van Sibelga. “We zouden dit kunnen aanbieden als brandstof voor wagens.” John Cockerill, de Belgische multinational die innovatieve diensten ontwikkelt voor de energietransitie, onderzoekt dan weer of waterstof kan worden verdeeld via het aardgasnetwerk.

Verwarmen

Intussen loopt ook het THyGA-project, gevoerd door negen partners uit zes Europese landen, waaronder Gas.be. “Wij onderzoeken de mogelijkheid om aardgas met groene waterstof te mengen”, zegt Olivier Thibaut van Gas.be. “We willen natuurlijk dat alle toestellen optimaal blijven functioneren. We doen daarom verschillende tests op bestaande verwarmingsinstallaties en gaan na welke impact die hebben, zowel op het vlak van veiligheid, milieu- en energieprestaties. Als we waterstof in het aardgasnetwerk kunnen injecteren, dan zullen residentiële bewoners hun ecologische impact kunnen verkleinen, zonder in te boeten aan comfort.” En ook vliegen behoort tot de mogelijkheden, zo hoopt Airbus in 2035 het eerste vliegtuig op de waterstof te lanceren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details