NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hoe aerosolenverspreiding tegengaan? Mechanische ventilatie: efficiënt, effectief én comfortabel
De WOLF AirPurifier.

Hoe aerosolenverspreiding tegengaan? Mechanische ventilatie: efficiënt, effectief én comfortabel

Martin Wendels, directeur van WOLF Energiesystemen, over de bevindingen die de voordelen van mechanische ventilatie ten opzichte van raamventilatie andermaal onderstrepen. 

De diverse ventilatieoplossingen uit de compact klasse van WOLF.

Het onderzoek focuste op de verspreiding van aerosolen door een geïnfecteerd persoon in een ruimte met een buitentemperatuur van 20 ºC. Conform het advies werden de ramen in de ruimte eerst lichtjes open­gelaten en na 20 minuten volledig geopend. Het duurde slechts 5 minuten voordat de ­aerosoldeeltjes van één besmet persoon zich door de gehele ruimte verplaatsten. In sommige delen van de ruimte werden maar liefst 900 besmette deeltjes per kubieke meter gemeten. Het volledig openzetten van de ramen gedurende 5 minuten zorgde weliswaar voor voldoende luchtverversing en beperkte de kans op besmetting tot een minimum, de deeltjes­concentratie nam binnen twee minuten weer toe wanneer de ramen in de kantelstand werden gezet. Conclusie: een lichte opening van de ramen zorgt voor een vrij lage luchtverversingssnelheid. Effectiever is het om de ramen volledig te openen, maar dat zorgt juist weer voor een aanzienlijk ongemak vanwege geluidshinder van bijvoorbeeld verkeer en temperatuurschommelingen in de ruimte. Een ongewenste situatie, meent Wendels. “Het onderzoek heeft duidelijk aangetoond, dat wanneer de richtlijnen voor raamventilatie worden gevolgd, er onvoldoende geventileerd wordt om een gezond binnen­klimaat te waarborgen. Zeker in deze tijd, waarin het hygiëne­niveau zo belangrijk is.”

Oplossingen

Er zijn diverse oplossingen mogelijk. “Door een ventilatie-unit met warmteterugwinning te gebruiken, reduceer je zowel het CO2-gehalte als het aantal aerosolen tot een acceptabel niveau”, vervolgt Wendels. “Tegelijk wordt het comfort gewaarborgd.” Het onderzoek bevestigde deze stellingen. Het Hermann-Rietschel-Institut nam namelijk ook de aerosolverspreidingsniveaus onder de loep in een ruimte met permanent gesloten ramen en voorzien van een dergelijke installatie. In dit scenario werd met een hoeveelheid van 800 kubieke meter per uur verse lucht naar de ruimte gevoerd en werd de vervuilde lucht continu afgezogen. Het resultaat: de lucht in de ruimte werd meer dan vier maal per uur volledig ververst.

Overzicht van de CO2 concentratie in een ruimte na 45 minuten.

De oplossingen

WOLF Energiesytemen biedt zowel decentrale luchtbehandelingssystemen als centrale ventilatiesystemen met warmteterugwinning voor meerdere ruimtes aan. Energiezuinige oplossingen met capaciteiten vanaf 800 m3/h lucht en veel meer. “Dergelijke centrale systemen verversen de binnenlucht gelijkmatig en verminderen hoge concentraties besmettelijke deeltjes aanzienlijk”, licht Wendels de voordelen toe. “Daarnaast beschermen de filters de binnenlucht tegen fijnstof en pollen en zorgen de units ervoor dat ramen niet geopend hoeven te worden. Daarmee voorkom je hoge energiekosten, tocht en temperatuurschommelingen. Welgekomen voordelen, zeker in de winter.” 

Overzicht van aerosolenverspreiding in een ruimte

AirPurifier luchtreiniger

Een decentrale oplossing zoals de AirPurifier van WOLF Energiesystemen is speciaal ontwikkeld voor ruimtes waar mensen bij elkaar komen, zoals in scholen, zorgcentra, horecagelegenheden en sportcomplexen. De AirPurifier garandeert een gecontroleerde luchtfiltratie met dubbele filtertrap bestaande uit een combi fijnstof/aktief koofilter en HEPA H14 high performance-filter zorgt voor een geurloze, gezuiverde binnenlucht. Dankzij de modernste EC-ventilatortechnologie en een akoestisch dempende omkasting én geluiddempers heeft de AirPurifier slecht een geluidsdrukniveau van ≤34 dB(A)*, waardoor deze uiterst inzetbaar is voor klaslokalen of kantoren. Deze oplossing is plug-and-play stekkerklaar en na slechts enkele instellingen is de AirPurifier meteen klaar voor gebruik. De WOLF AirPurifier is verkrijgbaar bij uw Van Marcke dealer in de buurt. (* 1 m afstand)   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details