NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Luchtbevochtiging: duurzaamheid versus TCO
In sommige gevallen behaalt stoombevochtiging een lagere TCO dan adiabatische bevochtiging. (Beeld: Flickr)

Luchtbevochtiging: duurzaamheid versus TCO

Hoge gasprijzen en dwingende klimaatambities geven adiabatische luchtbevochtiging een flinke duw in de rug. Luchtbevochtigingsspecialist DriSteem biedt adiabatische oplossingen aan, maar waarschuwt dat in sommige gevallen stoombevochtiging nog altijd de optimale keuze is. ‘Adiabatisch het toverwoord? Ja, maar’, zo klinkt het. 

In het licht van de gascrisis en de klimaattransitie merkt DriSteem dat klanten steeds meer op zoek gaan naar groene, duurzame en CO2-vrije methodes om de lucht te bevochtigen. Het woord ‘adiabatisch’ valt dan regelmatig. Bij adiabatische bevochtiging wordt warmte gebruikt om water toe te voegen aan de luchtstroom. 

Toch is adiabatische luchtbevochtiging niet voor elke toepassing even geschikt, zo waarschuwt Marc Briers, zaakvoerder van DriSteem Belgium. “Je moet altijd kijken naar de total cost of ownership (TCO). In functie van de bezetting, de grootte en de noden van het gebouw, evenals de werkingsuren van de installatie, kan de TCO van adiabatische luchtbevochtiging dermate hoog zijn, dat de keuze niet voor de hand ligt. Je kiest dan wel voor een zeer duurzame oplossing, maar op economisch vlak is de keuze niet altijd even rendabel.”

‘In sommige sectoren – denk maar aan ziekenhuizen en de farmaceutische industrie – zijn de hygiënische vereisten zo streng dat hun keuze voor stoom niet onderhandelbaar is.‘ (Beeld: DSH Belgium)

Grote of kleine installaties

In sommige gevallen behaalt stoombevochtiging een lagere TCO dan adiabatische bevochtiging. “In grote installaties lijkt adiabatische bevochtiging een no-brainer, maar in kleinere gebouwen liggen de kaarten soms anders. Klanten vragen ons voortdurend naar de meest duurzame oplossing, maar we hameren erop dat ze alle relevante parameters in acht moeten nemen. De terugverdientijd loopt immers sterk uiteen, afhankelijk van de context”, vervolgt Briers. 

Voor DriSteem Belgium is adiabatische bevochtiging dus niet altijd het toverwoord. “Elektrisch opgewekte stoom kan ook groen en duurzaam zijn”, haalt Briers aan. “Adiabatische bevochtigers vragen bovendien extra investeringen, onder meer in de waterbehandeling en hygiënemaatregelen. De instapkost is relatief hoog, zeker in vergelijking met stoombevochtigers.” Zo vereist een adiabatische installatie extra investeringen om bijvoorbeeld het certificaat VDI 6022 te behalen, dat wijst op een hygiënische en legionellaveilige luchtbevochtiging. 

Daarom ondersteunt DriSteem Belgium zijn klanten bij het maken van de juiste keuzes. Briers: “Verschillende berekeningsmodules, in functie van de situatie van de klant, resulteren in een oplossing op maat, en een antwoord op de vraag: ‘Is voor deze klant stoom- of adiabatische luchtbevochtiging de optimale keuze?’. We laten daarna de keuze natuurlijk aan de klant, maar het is belangrijk dat hij zicht heeft op het totaalplaatje”.

‘Adiabatische bevochtigers vragen extra investeringen, onder meer in de waterbehandeling en hygiënemaatregelen.’ (Beeld: Flickr)

Ziekenhuizen of farmaceutische industrie

“Het verhaal van stoombevochtiging is dus zeker nog niet uitverteld”, gaat Briers verder. “Stoom blijft immers altijd de meest steriele oplossing, die geen enkel risico op contaminatie met zich meedraagt. In sommige sectoren – denk maar aan ziekenhuizen en de farmaceutische industrie – zijn de hygiënische vereisten zo streng dat hun keuze voor stoom niet onderhandelbaar is. Je kan met adiabatische bevochtiging immers nooit hetzelfde hygiënepeil voorstellen als met stoom­bevochtiging.” Bovendien bieden de evoluties op vlak van waterstof ook op de lange termijn nieuwe toekomst­perspectieven voor stoombevochtiging.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details