NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Magnetische filters bieden extra bescherming tegen vuilophoping in warmtepompinstallatie

Magnetische filters bieden extra bescherming tegen vuilophoping in warmtepompinstallatie

Waterkwaliteit is van primordiaal belang voor HVAC-installaties op basis van hernieuwbare energie. Als vuilophoping optreedt in een warmtepomp, lopen de herstelkosten al snel hoog op. Onder het motto voorkomen is beter dan genezen, installeert de firma Optima Calora daarom standaard magnetische filters van Fernox in haar warmtepompen om vuilvorming 100 % uit te sluiten.

De firma Optima Calora uit Halle streeft naar de meest geschikte oplossing voor woningen en bedrijven op het vlak van verwarming, koeling en ventilatie, steeds met oog voor de realistische inzet van hernieuwbare energiebronnen. Het bedrijf kan teren op meer dan 25 jaar ervaring in de verwarmingssector. Zaakvoerders Hans Quinart en Peter Van Stevens waren voor ze hun eigen installatiebedrijf opstartten, samen meer dan 25 jaar aan de slag bij de bekende verwarmingsfabrikant Vaillant.

Hoge herstelkosten vermijden

“Onze ervaring leert dat condensatieketels maar al te dikwijls uitvallen door vuilophoping als gevolg van een slechte waterkwaliteit”, vertelt Hans Quinart. “In het geval van verwarmings- ketels zijn de te vervangen onderdelen nog relatief betaalbaar. Als een warmtepomp vastloopt door vuilophoping, moeten de condensors vervangen worden. Daar komt nog bij dat niet alleen de waterkant moet afgelaten worden, maar ook de gaskant van de warmtepomp. De herstelkosten kunnen aldus behoorlijk oplopen.

Filters garanderen waterkwaliteit

Om een warmtepompinstallatie optimaal te laten renderen is het dus zaak om de best mogelijke waterkwaliteit te garanderen. Om die reden zet Optima Calora de producten van Fernox in, de specialist in waterbehandeling. De Fernox Protector F1 en de bijbehorende Filter Fluid bieden lang- durig bescherming tegen corrosie, kalkafzetting en zorgen voor een stabiele pH-waarde. Optima Calora gaat nog een stapje verder in de bescherming van haar warmtepompen. “Bovenop de protector installeren we standaard de magnetische filters van Fernox”, aldus Hans Quinart.

fernox-beeld-02-kopieren

De firma Optima Calora installeert bij zijn warmtepompen standaard de magnetische filters van Fernox om de condensors extra te beschermen.

 

De TF1-filters van Fernox combineren een uiterst sterke magneet een hydrocycloonwerking, om zowel magnetische als niet-magnetische vervuilende stoffen te verwijderen en vast te houden in de filter. “Op deze manier schermen we de condensors extra af. Dat betekent allerminst dat we geen vertrouwen hebben in de protector van Fernox maar we spelen graag 100 % op veilig”, benadrukt Hans Quinart. “In de praktijk zien we bijvoorbeeld dat wanneer de druk van de installatie daalt, een particulier water gaat bijvullen. Maar hoe meer water je bijvult, hoe meer de Filter Fuid verdund wordt, waardoor er weer vuil-vorming kan optreden. Met de magnetische filters is dit uitgesloten. Sommige installateurs trachten de prijs op hun offertes te drukken door niets af te schermen, maar klanten komen zo bedrogen uit want hun installatie gaat sneller stuk. Daar doen wij niet aan mee. “

Win-winsituatie

“De extra bescherming die wij inbouwen met de filters is in het voordeel van zowel de eindklant als het installatiebedrijf. De klant kan rekenen op een kwalitatieve duurzame installatie, terwijl wij ervan op aan kunnen dat we na de installatie de deur achter ons dichttrekken en alleen moeten terug- komen voor onderhoud, en niet voor herstellingen. Een win-winsituatie waardoor iedereen kosten uitspaart”, besluit Hans Quinart.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details