NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuw aansluitstuk is de oplossing voor montageproblemen

Nieuw aansluitstuk is de oplossing voor montageproblemen

Met een nieuw aansluitstuk vergemakkelijkt Begetube de installatie van ventilatiesystemen. Voornamelijk in de residentiële woningbouw wordt de opdracht van installatiefirma’s regelmatig bemoeilijkt door een te compacte technische schacht, maar dat is verleden tijd dankzij dit nieuwe aansluitstuk. “Dit hulpstuk laat toe om ook op plekken met weinig ruimte op compacte wijze een ventilatiesysteem te monteren.”

Met deze innovatie biedt Begetube een antwoord op een probleem waar installatiefirma’s regelmatig mee geconfronteerd worden. Youri Van Giel van Begetube licht toe: “Het ontbreekt hen in de technische schacht vaak aan ruimte, vooral in de bouw van kleine woningbouw. De schacht wordt dan zo compact mogelijk gehouden, om meer bergingsruimte over te houden. Maar in een dergelijke kleine schacht is het niet vanzelfsprekend om de aansluitmogelijkheden efficiënt te benutten. In de technische schacht bevinden zich naast de galvakanalen ook nog andere zaken, zoals de afvoer van de ketel of de water- en elektrische leidingen. Als je de galvakanalen dan rechtstreeks op de luchtverdeelkast zou aansluiten is de schacht volledig afgesloten en kunnen er geen andere leidingen meer passeren. In het geval van twee luchtverdeelkasten die tegen elkaar geplaatst zijn, verlies je één zijde van de luchtverdeelkast en zijn een aantal aansluitingen niet meer te gebruiken.”

Begetube aansluitstuk oplossing montageprobleem

In een kleine technische schacht is het niet vanzelfsprekend om de aansluitmogelijkheden efficiënt te benutten.

Begetube aansluitstuk oplossing montageprobleem

Luchtverdeelkasten uit de technische schacht

Begetube ging aan de slag om een oplossing voor het probleem te zoeken. “We zijn in overleg getreden met enkele grote installatiefirma’s. Daaruit is het idee ontstaan, en dat hebben we nadien verder ontwikkeld. We hebben beslist om het aansluitstuk in eigen beheer te produceren.” De bedoeling van het aansluitstuk is het voorzien van een flexibele en eenvoudige aansluiting naar de luchtverdeelkast.  “Het haakse aansluitstuk maximaliseert de beschikbare ruimte: je sluit het galvakanaal aan op het aansluitstuk, en zo worden de luchtverdeelkasten uit de technische schacht gebracht. Alle aansluitingen kunnen dus gebruikt worden. Dit zorgt voor een veel eenvoudigere montage op de werf”, zegt Van Giel.

Begetube aansluitstuk oplossing montageprobleem

Het aansluitstuk is ook uitstekend geschikt voor montage op een plat dak of in de predal van appartementen, met een aansluiting via de onderzijde.

 

Het aansluitstuk is ook uitstekend geschikt voor montage op een plat dak of in de predal van appartementen, met een aansluiting via de onderzijde. De luchtdichte montage wordt in dat geval verzekerd door een verbindingsmof met dichtingen in galva (diameter van 160 mm) te gebruiken op de aansluitkraag. Indien de installateur ervoor kiest om de Begetube-toestellen BT2.5F of BT3.5F aan het plafond te monteren met predallen, kan de unit rechtstreeks met een bochtstuk worden aangesloten op het aansluitstuk. “Er is dus geen extra stuk galva meer nodig om te verlengen”, zegt Van Giel.

Vooruitstrevend

Begetube is de enige firma die een dergelijke oplossing aanbiedt. Van Giel: “De installatiefirma’s waarmee we spraken gaven aan dat ze de vraag al meermaals hebben gesteld aan andere leveranciers, maar een concrete oplossing is nooit uit de bus gekomen. Wij zijn misschien minder lang op de markt dan andere bedrijven, maar tonen ons wel vooruitstrevend in het oplossen van problemen. Deze innovatie sluit aan bij onze ambitie om een perfecte installatie mogelijk te maken met kwaliteitsmateriaal. Voor een goede ventilatie is niet alleen de unit zelf van belang, ook de hulpstukken moeten van topkwaliteit zijn.”

Begetube lanceerde het nieuwe aansluitstuk op Batibouw. Intussen is het verkrijgbaar, zoals alle andere materialen van Begetube, via de professionele groothandel. “De feedback die we krijgen is unaniem positief”, aldus Van Giel. “Enkele grotere installatiefirma’s in Limburg hebben het hulpstuk intussen al gebruikt, en gaven aan dat enkele hardnekkige montageproblemen nu voorgoed van de baan zijn.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details