NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuw vlaggenschip voor HVAC-wereldspeler Swegon met Belgische productie

Nieuw vlaggenschip voor HVAC-wereldspeler Swegon met Belgische productie

Van fabriekshal tot levende showroom

HVAC-specialist Swegon besliste enkele jaren geleden om alle diensten te centraliseren op de site van de firma in Gembloux. Meteen de ­gelegenheid om die vestiging uit te breiden met een splinternieuwe aanbouw. Het eindresultaat is veel meer dan een optelsom van fabriekshallen en kantoren: ‘Hier moeten onze klanten kunnen ervaren hoe het is om in een door Swegon geklimatiseerd gebouw te zitten’, klinkt het.

swegon_productiehal-kopieren
De productiehal.

De uitbraak van het coronavirus zorgde even voor wat vertraging, maar nu kan Swegon Belgium stilaan bezoekers ontvangen in de nieuwe en vernieuwde gebouwen van de firma in Gembloux. Het van oorsprong Zweedse bedrijf is intussen uitgegroeid tot een wereldspeler, met filialen in 16 landen. Ventilatie­specialist P. Lemmens werd in 2014 overgenomen door Swegon, maar toch blijft de productie op en top Belgisch. In deze fabriek in Gembloux worden nog steeds producten van a tot z ontworpen en gefabriceerd, om van daaruit over heel Europa geëxporteerd te worden. Maar naarmate de groei en dus ook de productie toenam, werd de beschikbare ruimte steeds krapper. Bovendien zat Swegon verspreid over twee locaties: naast de fabriek in Gembloux was er ook een vestiging in Louvain-La-Neuve, waar de sales- & serviceafdeling van Swegon Belgium gevestigd was. En dus besliste Swegon om de site in ­Gembloux uit te breiden met zo’n 2.000 m² voor de productie en 800 m² voor de kantoren, vergaderruimten en showroom. Edward Viville, General Manager bij Swegon Belgium, licht toe: “Zo konden we de productiecapaciteit uitbreiden, wat ons toelaat om meer nieuwe toestellen te ontwikkelen, en meteen ook de commerciële afdeling van de firma op dezelfde plek onder te brengen. Dat vergemakkelijkt ook de interne werking. Met het volledige team onder hetzelfde dak werken, bevordert de coördinatie, communicatie en de teamgeest.”

swegon_new_building-kopieren
Swegon besliste om de site in Gembloux uit te breiden met zo’n 2.000 m² voor de productie en 800 m² voor de kantoren, vergaderruimten en showroom.

Experience center

De verhuis is een uitstekende gelegenheid om het ruime productgamma van Swegon tentoon te stellen. Van roosters en klimaatbalken tot enorme luchtgroepen: ze staan allemaal te pronken in de ruime ontvangstzaal van het gebouw. “Dit is een levende showroom, we noemen dit het ‘Swegon experience centre’”, vertelt Viville. “Dit is niet alleen een gebouw om te werken en te vergaderen, maar ook en vooral een plek waar onze klanten kunnen ervaren hoe het is om in een door Swegon geklimatiseerd gebouw te zitten.”

Het spreekt dan ook voor zich dat de HVAC-installatie uitgerust is met de modernste Swegon-technologieën. Viville licht toe: “De ventilatie wordt verzorgd door een Swegon Gold-luchtgroep, met geïntegreerde warmtepomp. Het volledige gebouw is voorzien van intelligente VAV-kleppen, die het energie­verbruik beperken in functie van de vraag. De onderlinge communicatie is volledige draadloos door middel van RF-technologie. Actieve klimaatbalken zorgen voor een tochtvrije en geluidloze verwarming en koeling.”

“Een grote troef van deze installatie, en bij uitbreiding van het HVAC-concept waar Swegon naar streeft, is de onderlinge communicatie tussen de verschillende producten”, vervolgt de General Manager. “Dat is mogelijk doordat we al deze units zelf hebben ontwikkeld, zoals de luchtgroep, de VAV kleppen, de klimaatbalken en de chiller. Deze communicatie zorgt ervoor dat we in alle omstandigheden een optimaal binnenklimaat kunnen garanderen, en dit zo energiezuinig mogelijk.”

swegon_test_center-kopieren
De nieuwe testkamer.

Testkamer

Blikvanger van de nieuwe site is de grote testkamer, waar extreme temperaturen gesimuleerd kunnen worden. “Een zegen voor onze R&D-afdeling, omdat we zo onze toestellen in de meest extreme omstandigheden kunnen testen. In de toekomst zullen we geen beroep meer hoeven te doen op externe firma’s om het Eurovent-label voor onze producten te garanderen”, aldus Viville.

Daarnaast zal deze nieuwe vestiging ook dienst doen als opleidingscentrum voor onder meer studieburelen en installateurs. Viville: “De opleidingen zijn een interactieve mengeling van theorie en praktijk. We geven de presentaties in onze vergaderzalen en kunnen daarna de theorie toetsen aan de praktijk op de diverse toestellen in onze uitgebreide showroom.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details