NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Nieuwe luchtbehandelingskast maakt meer gerichte oplossing mogelijk

Nieuwe luchtbehandelingskast maakt meer gerichte oplossing mogelijk

Het lijkt een luxeprobleem: een luchtgroep die eigenlijk te goed functioneert. Maar dat is het niet voor TROX. Omdat het bedrijf merkte dat de bestaande X1-luchtbehandelingskast niet altijd de meest optimale keuze bleek voor kleinere, minder intensieve projecten, ontwikkelde het een gloednieuwe versie: de X2. “We wilden een meer gerichte oplossing aan onze klanten kunnen aanbieden, die oplossing die maximaal voldoet aan zijn vraag.”

Jurgen De Vliegher, Key Account Manager bij TROX, legt uit: “X1 is voornamelijk ontworpen voor toepassing in projecten waar de gestelde eisen aan de luchtgroep hoger liggen dan in standaardprojecten. Denk aan projecten in de farmaceutische sector of ziekenhuizen: daarvoor is deze luchtgroep perfect gedimensioneerd. Alleen merken we, in bepaalde tertiaire projecten, dat we met dit type luchtbehandelingskast in een te hoge afwerkingsgraad zitten.”

‘Het is mogelijk om reeds in de ontwerpfase de Life Cycle Cost van de installatie te kunnen becijferen. In de software kunnen alle relevante componenten ingegeven worden.’

 

Zelfde Eurovent-classificatie

Om ook voor deze projecten het juiste product te kunnen aanbieden werd de X2 ontworpen. Deze luchtbehandelingskast ligt in het verlengde van de X1, maar er is toch een wezenlijk verschil. X2 biedt een ander concept van opbouw, waarmee TROX beter kan antwoorden op de vragen van de markt. De kwaliteit van de X2 is niet minderwaardig aan die van X1, benadrukt De Vliegher. “X1 en X2 halen dezelfde Eurovent-classificatie. Beide groepen kunnen dus dezelfde puike resultaten voorleggen. Maar naar opbouw toe is de X2 anders geconcipieerd. Dat resulteert in een verhoogde flexibiliteit.”

Het verschil tussen beide luchtgroepen is duidelijk: X1 richt zich op grote projecten, met een maximaal debiet van 100.000 m³/h. X2 is beter geschikt voor projecten tot 25.000 m³/h. “Dat kan gaan om bijvoorbeeld appartementen of kantoorgebouwen, maar ook bijvoorbeeld de administratieve diensten van een ziekenhuis”, aldus De Vliegher.

X2 Compact

Met X2 Compact is er nog een derde mogelijkheid: dit model heeft een range tot ongeveer 15.000 m³/h, en dit telkens inclusief een complete regeling met communicatie via Bacnet of Modbus. X2 heeft de mogelijkheid om aangeboden te worden met of zonder regeling. Zowel X2 als X2 Compact zijn modulair en dus te selecteren naar de vraag van de klant of project.

Ook aan de installateur heeft TROX gedacht. “Gezien de luchtgroepen steeds bestaan uit modules die voorzien zijn van connectoren reeds voorzien in de groep, wordt de montagetijd tot een minimum gebracht. We hebben van verschillende installatiebedrijven al positieve feedback ontvangen over de vlotte montage”, zegt De Vliegher. “Door de aanwezigheid binnen onze organisatie van een technische dienst, kan er steeds assistentie voorzien worden bij samenbouwen of opstarten van de luchtgroep. Ook onderhoudscontracten behoren tot de mogelijkheid.”

‘Naar opbouw toe is de X2 anders geconcipieerd. Dat resulteert in een verhoogde flexibiliteit.’

 

Life Cycle Cost

“Een andere troef, die we eerst introduceren voor de X2 en nadien ook zullen integreren in de X1, is de mogelijkheid om in de ontwerpfase reeds de Life Cycle Cost van de installatie te kunnen becijferen”, vult De Vliegher aan. “In de software kunnen alle relevante componenten ingegeven worden. De software houdt zelfs rekening met de weersvoorspellingen in de regio waar de luchtgroep zich bevindt. Dit maakt het mogelijk om meer zicht te krijgen op het totale kostenplaatje wat energie en onderhoud betreft, en dit over de volledige levensduur van de installatie. Een belangrijk voordeel voor studie­bureaus en eindklanten.”

TROX produceert de X2 sinds begin dit jaar in verschillende fabrieken over heel Europa: onder meer in het Verenigd Koninkrijk en Spanje rollen deze luchtgroepen van de band. Zo staat TROX dichter bij de lokale markten en wordt een snellere en flexibele levertermijn mogelijk.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details