NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
ReNUveer: Renteloos lenen bij renovatie en EPC-labelpremie, ook voor ventilatie bij renovatie

ReNUveer: Renteloos lenen bij renovatie en EPC-labelpremie, ook voor ventilatie bij renovatie

Het doel om 3 miljoen Vlaamse huizen en appartementen te renoveren tegen 2050 is nog lang niet gehaald. Iets minder dan 5% van de woningen werd tot nu toe onder handen genomen. Daarom maakt de Vlaamse Overheid extra budget vrij voor renovaties. Met de nieuwe steun moedigen ze aan om te investeren in renovatie van je woning.

Kocht je een woning aan in 2021? Dan krijg je de optie om een renteloze lening aan te gaan voor een grondige renovatie van je huis of appartement. Deze lening is enkel aan te vragen door natuurlijke personen, en geldt ook voor een 2e verblijf of voor een pand dat bestemd is voor verhuur. De voorwaarde is wel dat je de woning binnen de 5 jaar moet renoveren. Hoeveel je kan lenen hangt af van het EPC-label dat je haalt na de renovatie.

van label E of F naar A, B of C voor woning:

  • tot label A: € 60.000
  • tot label B: € 45.000
  • tot label C: € 30.000

van label D, E of F naar A of B voor appartementen:

  • tot label A: € 45.000
  • tot label B: € 30.000

Om te bewijzen dat je renovatie daadwerkelijk het verschil heeft gemaakt, vraagt de Vlaamse Overheid wel een geldig EPC-certificaat vanaf 2019 van het oorspronkelijke label, voor renovatie. Ook na de renovatie vragen ze een EPC-certificaat, met het nieuwe label.

Heb je al een woning, maar heeft deze een slechte energieprestatie? Dan kom je in aanmerking voor de EPC-labelpremie als je een grondige energetische renovatie uitvoert. Voor het renoveren vraag je een EPC-certificaat aan. Als je binnen de 5 jaar na de datum van dit EPC certificaat je woning grondig renoveert en kan aantonen met een nieuw EPC dat je label A, B of C hebt behaald, krijg je een premie tot €5000 voor een woning, en tot €3750 voor een appartement.

EPC en ventilatie

Een EPC of energieprestatiecertificaat wordt door een energieverslaggever opgesteld. Het is een energiescore die berekend wordt op basis van verschillende factoren zoals de isolatie, het verwarmingssysteem en het ventilatiesysteem. De score gaat in Vlaanderen van A+ tot F en wordt aangeduid met een kleur: rood voor heel slecht presterende gebouwen, groen voor passiefhuizen. Om een EPC te bekomen, betaal je tussen de €100 en €250, afhankelijk van het type woning en de grootte. Het certificaat is 10 jaar geldig.

De aanwezigheid van een ventilatiesysteem heeft een positieve invloed op je EPC-score. Door de goede isolatie van je woning is het belangrijk om te investeren in mechanische ventilatie voor je comfort en gezondheid en voor het beschermen van je woning. Lees zeker onze brochure over ventilatie bij renovatie.

Goede geïsoleerde woningen bevatten vaker vochtige lucht. Door te ventileren voer je deze vochtige lucht af naar buiten, en breng je droge lucht binnen in de woning. Droge lucht is eenvoudiger te verwarmen dan vochtige lucht, wat dus energetisch veel voordeliger is. Met een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie verwarm je de lucht die binnenkomt in de woning, wat warmteverliezen tegengaat. Ventilatie kan je helpen om een beter label te behalen en is een goeie investering om de luchtkwaliteit in je woning optimaal te houden.

Meer weten over renovatie en ventilatie?

Lees hier alles over de mogelijkheden en verplichtingen van vnetilatie bij badkamer- en totaalrenovatie.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details