NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
“Slimme zonwering verlaagt koellast van kantoorgebouw Van Marcke”

“Slimme zonwering verlaagt koellast van kantoorgebouw Van Marcke”

Het nieuwe gebouw in Kortrijk (BE) van de Belgische distributeur van sanitair en verwarming is naar de hand van AAVO ARCHITECTS. Het gebouw fungeert als een ware showcase van duurzame technieken: geothermische verwarming, brandstofcellen, groene stroom én architecturale zonwering van zonweringspecialist Duco Ventilation & Sun Control.

Nieuw distributiecentrum en kantoorgebouw

In Kortrijk verrijst Van Marckes nieuwe Europese distributiecentrum. “Het nieuwe distributiecentrum beantwoordt aan de groei in een competitieve markt en voldoet aan de veranderende noden van de klant”, verklaart Nicolas Karadjian van AAVO Architects. “Doorgedreven duurzaamheid staat hierbij centraal. Naast een distributiecentrum werd ook een nieuw hoofdkantoor gebouwd. Een BREEAM-certificaat behalen was vanaf het begin het streefdoel. Dit duurzaamheidslabel staat voor duurzaamheid in de ruimste zin van het woord. Van een duurzaam gebouwconcept tot het gebruik van duurzame technieken en materialen. Maar liefst 13.660 zonnepanelen sieren het dak van het nieuwe complex. Grote glaspartijen verwelkomen het daglicht in het kantoor voor extra comfortbeleving.”

Oververhitting voorkomen

“Tijdens de wintermaanden zorgen laag invallende zonnestralen voor een welgekomen hoeveelheid warmte-energie. Maar ook dat heeft z’n schaduwkanten”, benadrukt Karadjian. “Om tijdens de warmere zomermaanden oververhitting tegen te gaan, vermijd je best zoveel mogelijk direct zonlicht op de ramen. Meer bepaald de architecturale zonwering DucoSun Wing biedt soelaas. Resultaat? Een daling van de koellast tot 63% en een aanzienlijke temperatuurdaling, zonder een energieverslindend koelsysteem te moeten inzetten.”

Vleugelvormige lamel

De nieuwe site van distributeur Van Marcke moet het visitekaartje zijn op vlak van duurzaamheid en innovatie. In het kantoorgebouw primeert vooral de menselijke factor, het werkcomfort, de uitstraling van het gebouw alsook een kostenefficiënt energieverbruik”, vervolgt Karadjian. “De verticaal geplaatste aluminium DucoSun Wing lamellen bieden een oplossing in de strijd tegen oververhitting. Tegelijk zorgen ze op een structurele manier voor extra architecturaal cachet. De vleugelvormige lamellen fungeren als een extra schil voor de vliesgevel. Ze breken het zonlicht en voorkomen zo dat de binnentemperatuur op warme dagen te hoog oploopt. Vervelende reflecties op de computerschermen behoren zo definitief tot het verleden.”

Ontdek de volledige videoreportage via nl.duco.eu/vanmarcke

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Neem dan een kijkje op www.jobs.duco.eu.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details