Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Tot dertig procent besparen op de sanitair warmwaterproductie

Om de best mogelijke installaties te realiseren – ook op vlak van energiebesparing en duurzaamheid – is het voor Viega essentieel om rekening te houden met de total lifecycle cost.

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Viega

10 oktober 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Buis-in-buistechniek biedt diverse voordelen

Energiebesparing is vandaag een brandend actueel thema, maar drinkwaterspecialist Viega zet al langer dan vandaag in op energie­besparende technieken voor drinkwaterinstallaties. Hét voorbeeld bij uitstek is de Smartloop-Inliner buis-in-buistechniek, die bij de productie van warm water een besparing van dertig procent mogelijk maakt. 

Zowel op ecologisch als economisch vlak vallen er grote winsten te boeken in drinkwaterinstallaties. Dat zegt Jo Devos, Marketing Manager bij Viega Belgium. “Het verbruik dat we jaarlijks besteden aan energie, is immens. De toegenomen vraag naar energiezuinige oplossingen, in het licht van de energiecrisis, maakt onze Smartloop-Inlinertechniek vandaag de dag extra relevant. De techniek is nochtans niet nieuw, we bieden deze al jaren aan.”

De Smartloop Inliner buis-in-buisretourleiding beheerst op een innovatieve manier de temperatuur, met grote troeven voor de gebruikers en beheerders. De innovatie zit vooral in het integreren van de interne (polybuteen) retourleiding in de sanitair warmwater stijgleiding. De Smartloop-Inliner is geschikt voor gebruik in stijgleidingen met sanitair warmwater vanaf 28 mm, samen met de ​ persverbindingssystemen van Viega. Omdat het water veel minder afkoelt, verbetert ook de energiehuishouding per etage. In gebouwen met meerdere verdiepingen, kan men zo tot 30 procent warmteverlies vermijden, en dus die energie besparen. “Vandaag de dag is elke kWh die we verbruiken aan waterverwarming, een aanslag op zowel het budget als het milieu. Beide aspecten zijn belangrijk, en dus zorgen we best voor een zo duurzaam mogelijke installatie.” Viega verzorgt, indien gewenst, de volledige berekening voor de klanten. Zo wordt op zwart op wit duidelijk welke energiebesparing de Smartloop-Inlinertechniek mogelijk maakt. 

De Smartloop Inliner buis-in-buisretourleiding beheerst op een innovatieve manier de temperatuur, met grote troeven voor de gebruikers en beheerders.

Kosten op lange termijn

Om de best mogelijke installaties te realiseren – ook op vlak van energie­besparing en duurzaamheid – is het voor Viega essentieel om rekening te houden met de total lifecycle cost. Jo Devos: “Pas wanneer je de kosten op lange termijn meerekent, wordt echt duidelijk welke voordelen het gebruik van duurzame materialen met zich meebrengt. Zo kunnen gebouwbeheerders incalculeren hoeveel tijd ze kunnen verliezen met het opsporen en herstellen van lekken. Kiezen ze voor fittingen van Viega, dan kunnen ze op hun beide oren slapen: wanneer de installateur een fitting vergeet te verpersen, dan lekt die sowieso, tijdens de druktest. Dankzij de keuze voor Viega gaat de foutenlast naar omlaag.”

Wanneer het over drinkwater gaat, zijn hygiënische vereisten nooit ver weg. Ook op dat vlak biedt de Smartloop-Inlinertechniek ongekende voordelen. “De techniek is een belangrijke troef in de strijd tegen legionella, omdat je zo stagnatie vermijdt”, zegt Devos. “Er is een permanente circulatie van het sanitair warmwater, en het water wordt constant op temperatuur gehouden. Het voordeel is dat er maar één strang voor de warmwatercirculatie in het gebouw aanwezig is, omdat de retourleiding in de toevoerleiding wordt voorzien.” 

De Smartloop-Inliner is geschikt voor gebruik in stijgleidingen met sanitair warmwater vanaf 28 mm, samen met de ​ persverbindingssystemen van Viega.

Toekomstverhaal

Op vlak van drinkwaterhygiëne blijft er nog een lange weg te gaan. Viega zet zijn beste beentje voor om verandering te weeg te brengen. “Dit is voor ons meer dan ooit een toekomstverhaal”, verduidelijkt Devos. 

“Er zit nog altijd een groot verschil tussen wat de Best Beschikbare Technieken (BBT) voorschrijven en wat er in de praktijk geïnstalleerd wordt. Als fabrikant is het onze rol om onze kennis te delen en de sector zo goed mogelijk te informeren. Ook in ons nieuwe seminariecentrum, dat in de loop van volgend jaar de deuren opent in Duitsland, zullen thema’s als hygiëne en energie-efficiëntie in drinkwaterinstallaties een belangrijke rol opeisen”, besluit Devos.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details