NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Unieke koeltoepassing creëert ideale omstandigheden voor breimachine

Unieke koeltoepassing creëert ideale omstandigheden voor breimachine

IFG Cresco, een divisie van IFG Exelto NV, uit Lokeren verbreedde in april zijn gamma agrotextiel met een gebreide variant. Een constante temperatuur en hoge luchtvochtigheid zijn cruciaal om de hoogtechnologische breimachine optimaal haar werk te laten doen. “Colt International ontwikkelde daarom voor ons een specifiek ontwerp op basis van zijn CoolStream-gamma”, zegt Geert Pets, project engineer bij IFG Cresco.

De site van IFG Cresco in Lokeren telt meer dan honderd weefgetouwen. Hoewel er ook industriële weefsels geproduceerd worden, ligt de focus op agrotextiel. Binnen dat segment zet het bedrijf, met zijn merk Phormium, in op de laatste trends in de tuinbouwsector. Het betreft voornamelijk productie van grond- en schermdoeken voor professionele kassen, een snelgroeiende markt met specifieke noden. Om daaraan tegemoet te komen, konden investeringen niet uitblijven.

Aangezien het dak paraboolvormig is, werd de unit aan de achterkant van het gebouw op de begane grond geplaatst.

 

Statische elektriciteit

“Sinds april zijn wij het enige bedrijf dat naast geweven agrotextiel ook gebreide doeken aanbiedt”, vertelt Geert Pets, project engineer bij IFG Cresco. “De klimatisatie van de ruimte waar de breimachine staat, is van cruciaal belang om het productieproces optimaal te laten verlopen. Zo moet de temperatuur er constant zijn en de luchtvochtigheid redelijk hoog. De machine verknoopt tien keer per seconde 6.000 fijne synthetische draden. Indien aan die twee voorwaarden niet voldaan wordt, zal het garen statisch geladen worden, wat fouten of het vastlopen van de machine veroorzaakt. We besloten in zee te gaan met Colt International, dat over de geschikte koelinstallatie beschikte.”

“De CoolStream, een zogenaamde all season-toepassing”, pikt Antonio Graña-Martinez, technisch adviseur bij de expert op het gebied van klimaattechniek, brandveiligheid, rook- en warmteafvoer, buitenzonwering en daglichttechniek, in. “Dat beproefde systeem koelt de lucht op basis van waterdamp.
Traditionele airco zou voor droge lucht zorgen en vreet energie. De CoolStream zorgt daarentegen voor extra vochtige lucht in de zomer, en heeft een laag energieverbruik. De CoolStream heeft als bijkomend voordeel dat hij zorgt voor een lichte overdruk in de ruimte omdat het toestel altijd ventileert met een hoeveelheid buitenlucht. Daardoor hebben stofdeeltjes, een grote vijand voor de machine, geen kans op infiltratie.”

Grote onbekende

Het ging om maatwerk. “Het uitblaaspatroon moest zo ontworpen worden dat over een lengte van zes meter (de lengte van de machine) verse, gekoelde en vochtige lucht de ruimte wordt ingeblazen. Dat is bereikt met textiel­kanalen. Wat het ontwerpen bemoeilijkte, was dat de breimachine er nog niet stond toen wij de noodzakelijke thermische metingen gingen doen. De opwarming die de machine zou veroorzaken was dus een grote onbekende. Maar we slaagden er toch in een juist ontwerp af te leveren.”

Geert Pets: “Groot voordeel aan het ontwerp is dat onze verwarming behouden kon blijven, wat scheelde in de investeringskost. De unit werd trouwens aan de achterkant van het gebouw op de begane grond geplaatst en niet op het dak, gezien dat een paraboolvorm heeft. Colt International gebruikte een gigantische kraan om de unit over het gebouw te tillen; spectaculair om zien. De luchtafvoer gebeurt wel langs het dak, via een natuurlijke afvoerverluchter die geïntegreerd werd in de bestaande lichtstraat.”

Antonio Graña-Martinez (l.) en Geert Pets naast de breimachine, met achter hen de CoolStream.

 

Ook personeel tevreden

“De hittegolf in mei was een grote test voor de installatie, maar ze doorstond die met verve. Ook onze werknemers appreciëren de CoolStream, die voor een aangenamer, gezonder en productiever binnenklimaat zorgt.

De koelinstallatie, die één keer per jaar een onderhoudsbeurt krijgt en zich laat monitoren met een speciale app, is ook bijzonder duurzaam. “Wij willen in de toekomst immers volop inzetten op verduurzaming. Zo produceren wij weefsels uit hernieuwbare materialen, stappen we binnenkort over op elektrische vorkliften en zal ons milieumanagementsysteem nog dit jaar gecertificeerd zijn volgens ISO 14001.”

“Het is niet uit te sluiten dat er in de nabije toekomst nog meer breimachines bij komen. We hopen dan opnieuw met Colt International in zee te kunnen gaan”, besluit Geert Pets. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details