Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

HVAC

Warmtenetten, warmtepompen en waterstof als verwarming van de toekomst

Warmtepompen
Giacomini heeft nu ook monoblok lucht-waterwarmtepompen in het gamma.

Tekst | Sara Dekesel

Beeld | Giacomini

5 oktober 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Begin jaren ’50 startte de Italiaanse fabrikant Giacomini met de productie van messing componenten voor verwarmingsinstallaties. De onderneming groeide uit tot een internationale marktspeler met een compleet gamma voor verwarming en sanitair warm water, van de warmtepomp als opwekker over de leidingen en koppelingen tot het gehele vloerverwarmingssysteem. De werknemers van het bedrijf zijn dan ook over de jaren heen geëvolueerd tot echte systeemdenkers.

Verwarmingsinstallaties als systeem beschouwen, concipiëren en uitvoeren, komt hun kwaliteit en efficiëntie ten goede. Daarom levert Giacomini niet alleen producten maar ondersteunt de onderneming alle partijen in het bouwproces, van de installateur over het studiebureau tot de projectontwikkelaar, bij het ontwerp en de uitvoering van verwarmingsoplossingen voor kleine en grote projecten. Wim Gijbels, Sales Manager Benelux van Giacomini, schenkt ons een blik op de evolutie van het bedrijf waar hij al 10 jaar met hart en ziel voor werkt.   

Wim Gijbels, Sales Manager Benelux bij Giacomini (rechts op de foto)

Van messingfabrikant tot systeempartner

“Waar we van oorsprong een fabrikant van installatiecomponenten en appendages waren, eerst in messing, daarna ook in kunststof, zijn we geëvolueerd naar een producent van het totaalpakket aan oplossingen voor verwarming en warm water. We denken niet meer in producten, maar in systemen. Veel van onze werknemers werken al decennia in ons bedrijf, en bijgevolg hebben ze daar ook de nodige knowhow voor”, vertelt Wim Gijbels.

“Ons huidig productgamma omvat alle onderdelen voor een goed functionerende verwarmings­installatie, zowel opwekkers als verdeel- en afgifte­systemen. Ook onze service omvat alles van a tot z. We doen dimensioneringsberekeningen voor alle componenten van de installatie, we leveren materiaallijsten, aansluitschema’s en legplannen.”

Giacomini is marktleider in afleversets voor verwarming op warmtenetten op hoge of lage temperatuur, al dan niet in combinatie met prefab montageplaten.

Warmtepompen en warmtenetten

Giacomini heeft nu ook warmtepompen in het gamma, omdat ze er sterk in geloven als een van de drie verwarmingssystemen van de toekomst, naast warmtenetten en waterstof. Wim licht toe: “We bieden monobloc lucht-waterwarmtepompen aan in vermogens van 4 tot 18 kilowatt. Dat is het gemakkelijkste type voor de installateur om te plaatsen, zonder koeltechnische handelingen. Voor verwarming op warmtenetten, zowel op hoge als op lage temperatuur, hebben we afleversets. Ook daar passen we ons systeemdenken toe en dimensioneren we alles: de stookplaats, leidingen, buffervaten … We zijn bekommerd om de goede werking van het hele systeem, niet alleen om de producten die wij leveren.” 

De gepatenteerde waterstofketel van Giacomini werkt niet op verbranding maar op het katalytisch principe.

Pionier in verwarming op waterstof

In 2006 produceerde Giacomini, als allereerste wereldwijd, een waterstofketel. “We hebben daar toen heel het Olympisch dorp in Turijn mee verwarmd. Daarna zijn de plannen zo’n 15 jaar in de kast blijven liggen. Nu wordt het ineens weer een hot topic, nu de gasprijzen de hoogte inschieten en bij iedereen het besef groeit dat we echt, zoals de Nederlanders al lang zeggen, ‘van gas los’ moeten.”

De gepatenteerde waterstofketel van Giacomini werkt niet op verbranding maar op het katalytisch principe, waarbij geen NOX of stikstof vrijkomt. “We geloven hard in de toekomst van waterstof in de verwarmingssector. Niet elke woning kan verwarmd worden met een warmtepomp of via een warmtenet, we hebben nog een derde pijler nodig om alle gebouwen klimaatneutraal te verwarmen. Het voordeel van waterstofgas is dat je het kan transporteren door de bestaande gasleidingen. In Nederland zijn onze waterstofoplossingen al welgekend. Samen met Hylife Innovations hebben we er bijvoorbeeld een project lopen waar een energiecentrale met onze waterstofketels een hele wijk verwarmt”, sluit Gijbels met trots af.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details