NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Aan de leiding gaat…

Aan de leiding gaat…

Toonaangevend fabrikant van leidingisolatieproducten en -systemen vergelijkt veelgebruikte toepassingen in state-of-the-art referentieproject

Voor de thermische isolatie van leidingen maken installateurs al jaren gebruik van traditionele materialen. Kunnen deze materialen vergelijking doorstaan met een innovatief materiaal zoals Kooltherm®? “Deze vergelijking vereist een grondige aanpak. Het is immers in het belang van zowel investeerders als gebruikers om de kosten van leidingisolatie op de korte én lange termijn zo budgetvriendelijk mogelijk te houden”, meent Wouter Steeman, Marketing Manager Technical Insulation bij Kingspan Technical Insulation. “De resultaten en conclusies uit diverse vergelijkende praktijkonderzoeken hebben we samengevat in een Whitepaper, waarin het voordeel van Kooltherm® leidingisolatie aan de hand van diverse berekeningen wordt aangetoond.”

Wie investeert in de constructie van een gebouw en bijbehorende installatietechnieken, wordt steeds meer geconfronteerd met de stijgende kostprijs van energie voor verwarming en koeling. “De komende jaren zullen beslissingen over energie en isolatie dan ook steeds hoger op de agenda komen”, verwacht Steeman. “Van ingenieurs, adviseurs, aannemers en installateurs, maar ook van gebouwontwerpers en -eigenaren, voor wie deze beslissingen ook grote gevolgen hebben. Denk maar eens aan utiliteitsgebouwen die 24/7 gebruikt worden. Als verwarmingsleidingen hier onvoldoende geïsoleerd worden, bestaat de kans dat er op het laagste niveau teveel warmte ontsnapt Met Kooltherm® leidingisolatie is het mogelijk om zowel de warme als koude leidingen met hetzelfde materiaal te isoleren. Kooltherm leidingisolatie heeft een warmtegeleidingswaarde van 0,025 W/m.K. ‘Het is in het belang van zowel investeerders als gebruikers om de kosten van leidingisolatie op de korte én lange termijn zo budgetvriendelijk mogelijk te houden’ en opstijgt, waardoor het beneden in het gebouw te koud en op de hoger gelegen verdiepingen te warm wordt.

Om dit te voorkomen, moeten ingenieurs, adviseurs én andere betrokken partijen weloverwogen keuzes maken. In onze Whitepaper onderzoeken we een belangrijk bouwelement dat niet alleen kan helpen om aan de huidige én toekomstige  normen te voldoen, maar ook om het budget voor energie en isolatie onder controle te houden: het isoleren van leidingsystemen.”

Praktijkvergelijking

De Whitepaper beschrijft een state-of-the-art project in Frankrijk, namelijk de realisatie van diverse gebouwen voor universiteitscampus ‘Condorcet’ in Aubervilliers, Parijs. Een bewuste keuze, volgens Steeman. “Dit project was volledig voorgeschreven in Kooltherm®, wat ons in staat stelde om onze leidingisolatie in drie (!) toepassingen te vergelijken: een centraal verwarmingssysteem, een leidingsysteem voor koud water en een change-over (WKO-) systeem. Bovendien werd dit project gerealiseerd conform de EN 12828. Deze norm beschrijft de ontwerpcriteria voor verwarmingssystemen, en dan met name voor warmteopwekkingssystemen, -distributiesystemen en -afgiftesystemen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in diverse isolatieprestatieklassen, die de maximaal toegestane warmteverliezen beschrijven (0=niet geïsoleerd, 6=zeer goed geïsoleerd). In Vlaanderen wordt deze isolatie norm vastgesteld in het Typebestek 105.” In dit project werd een isolatieklasse 2 of hoger voorgeschreven voor de isolatie van de warme leidingen; voor de koudwaterleidingen en het change-over systeem gold een klasse 3 of hoger.

Kooltherm leidingisolatie heeft een warmtegeleidingswaarde van 0,025 W/m.K.

De uitkomsten

In Aubervilliers heeft Kingspan Technical Insulation de Kooltherm® leidingisolatie vergeleken met minerale wol, PIR en flexibel elastomeerschuim. “Daarbij hebben we gefocust op de installatiekosten, energiekosten, isolatieprestaties en terugverdientijden. Uit onze onderzoeken is gebleken dat voor de isolatie van het volledig leidingnetwerk volgens EN 12828 klasse 2 (centrale verwarming) en klasse 3 (koud water en change-over systeem) de installatiekosten bij Kooltherm® leidingisolatie aanzienlijk lager liggen dan bij een combinatie van minerale wol en PIR. En ook de operationele kosten bij Kooltherm® liggen een stuk lager. Zelfs wanneer men kiest voor Kooltherm® leidingisolatie met één klasse hoger dan voorgeschreven, blijven de totale installatiekosten licht lager dan wanneer men kiest voor traditionele alternatieven met de voorgeschreven klassen. Een keuze voor Kooltherm® met klasse 3 en 4 zorgt daarbij voor nog minder warmteverliezen en dus voor nog lagere jaarlijkse operationele kosten. Door de stijgende energieprijzen zullen de besparingen alsmaar groeien.”

Met Kooltherm® leidingisolatie is het mogelijk om zowel de warme als koude leidingen met hetzelfde materiaal te isoleren. Daarbij zal met een beperkte bijkomende investering de isolatieklasse nog verder verhoogd kunnen worden tot klasse 4 en 5, vertelt In ’t Veld. “De terugverdientijd voor deze verhoogde investering ligt volgens de berekeningen op minder dan een jaar. Trekt men de prestatieklassen op naar klasse 5 en 6, dan zal de investering op 3,8 jaar volledig zijn terugverdiend. De bijkomende jaren zullen dan pure energiebesparingen zijn.”

Optimale ondersteuning

“Veel opdrachtgevers en installateurs zien alleen de kosten van de materialen, maar waar ze eigenlijk op moeten focussen, zijn de terugverdientijden”, meent In ’t Veld. “Ook grijpen installateurs vaak naar materialen die ze van oudsher kennen. Echter staan de ontwikkelingen niet stil. Niet in de techniek, maar ook niet op het vlak van montagegemak. De beste isolatie is een samenspel van diverse factoren. Om hier optimaal invulling aan te geven, moet je deze factoren niet alleen kennen, maar ook op de juiste manier toepassen. Als organisatie spelen wij hierin graag een rol. We verzorgen regelmatig presentaties bij voorschrijvende instanties, waarin we het belang van (de juiste) leidingisolatie en de voordelen en verwerking van Kooltherm® actief delen. Bovendien ondersteunen we installateurs en isoleerders met de calculatie en montage van onze producten, waarmee de betrouwbaarheid en kwaliteit te allen tijde worden geborgd.”

Benieuwd naar de Whitepaper? Kijk dan op www.kingspan-whitepaper.com of maak een Lunch&Learn presentatie aan bij Jan Paeleman via [email protected].  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details