Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Beperkt budget vereist slimme productkeuze

LAV_TEMPOMATIC-MIX2_494006©DELABIE
Technologieën evolueren om water en dus ook energie te besparen.

9 april 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De coronapandemie heeft ertoe geleid dat we nu veel vaker onze handen wassen. Bovendien weten we beter hoe we ze grondig en correct kunnen schoonmaken: met behulp van water en zeep waar mogelijk, en door de handen nadien grondig te drogen.

Met zelfsluitende mechanische of elektronische wastafelkranen optimaliseren we de hygiëne, aangezien er geen manueel contact is met de kraan na het spoelen van de handen. Eventuele bacteriën of virussen aanwezig op de hendels worden dus niet opnieuw overgedragen op de handen.

Duurzame materialen en waterbesparende technieken gecombineerd in een tijdloos design .

Het juiste product op de juiste plaats

Door het veelvuldig wassen van de handen is het waterverbruik in ­publieke en commerciële sanitaire ruimten aanzienlijk toegenomen. Het belang ­waterbesparing te optimaliseren en verspilling tegen te gaan zorgt ervoor dat gebouwbeheerders bewuster voor aangepaste producten gaan kiezen. Technologieën evolueren om water en dus ook energie te besparen: debiet­begrenzers en zelfsluitende kranen zijn een populaire oplossing om de water­rekening te beperken. Sensorkranen die alleen worden geactiveerd wanneer de gebruiker wordt waargenomen en uitgeschakeld wanneer er geen aan­wezigheid wordt gedetecteerd, zullen het verbruik nóg verminderen (tot 90 procent besparing ten opzichte van mechanische kranen). Wist u dat de meerprijs bij aankoop van een mechanische of elektronische zelfsluitende kraan al kan terugverdiend worden in slechts enkele maanden? Nemen we een bar met 2 mechanisch zelfsluitende wastafelkraantjes met een debiet van 3 l/min en zelfsluiting na 7 seconden, die gemiddeld 50 keer per dag gebruikt worden gedurende 200 werkdagen, dan besparen we 82 m³ water per jaar, of € 369 (aan een gemiddelde prijs per m³ van € 4,5). Het verminderd waterverbruik heeft ook gevolgen voor het energieverbruik. Als er minder warm water wordt gebruikt, is er minder energie nodig om het water te verwarmen, wat op zijn beurt een invloed heeft op het ontwerp van de sanitaire installatie. Ook de energiebron kan in aanmerking worden genomen. Zo is bijvoorbeeld de actieve infrarood impulstechnologie een oplossing met een laag stroomverbruik, aangezien de detectiestraal met tussenpozen wordt uitgezonden. Dit alles draagt trouwens bij tot een positieve score voor milieukeurmerken zoals BREEAM.

DELABIE toont een perfect voorbeeld van sterke technieken geïntegreerd in een sanitaire ruimte met strak design

Kost van onderhoud en vervanging

Een andere – verborgen – kost is het vervangen van versleten apparatuur. Intensief gebruik eist zijn tol van zelfs de meest duurzame materialen, waardoor een natuurlijke levensduur voor sanitaire voorzieningen ontstaat. Deze kan echter worden verlengd door regelmatig onderhoud. Ook de keuze van het product heeft een aanzienlijke invloed op de levensduur van de sanitaire installatie. De elektronische kranen van DELABIE hebben bijvoorbeeld zelf­detecterende leds om problemen te helpen opsporen en oplossen. Gestandaardiseerde vervangingsonderdelen zoals binnenwerken vereenvoudigen het onderhoud, terwijl geïntegreerde filters het mechanisme beschermen tegen vuilophoping. Door te kiezen voor kranen die deze elementen bevatten, zal de onderhoudskost verlagen en de levensduur van de installatie verlengen. De sleutel tot succes is het bewust zijn van de fundamentele verschillen tussen de huishoudelijke badkamer en een publieke sanitaire ruimte (en hoe deze worden gebruikt en misbruikt). Hierdoor wordt ook de productkeuze vereenvoudigd.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details