NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Bovengrondse en ondergrondse gastanks zijn eenvoudig te plaatsen

Bovengrondse en ondergrondse gastanks zijn eenvoudig te plaatsen

Een propaangastank is dé ideale oplossing wanneer u geen aansluiting op het aardgasnetwerk hebt, maar toch wenst te genieten van alle comfort van gas. Antargaz, specialist inzake propaangas, biedt zowel boven- als ondergrondse gastanks aan. En de plaatsing daarvan is helemaal niet moeilijk, bewijst Antargaz.

Ondergronds
De ondergrondse gastank Nautila is bijna onzichtbaar: het groene deksel integreert praktisch volledig in het grasperk of beplanting. De tank is voorzien van een 30 cm hoge bezoekkamer met een groen deksel van kunststof. In deze bezoekkamer bevinden zich essentiële elementen van de installatie, zoals de voorontspanner, de drukbegrenzer en de vulmond.

Antargaz batibouw

De graafmachine vult de kuil weer met aarde of geel zand.

 

Hoe verloopt de installatie van een ondergrondse gastank?
Antargaz klaart de job in 10 stappen.

1. Antargaz komt ter plaatse voor de installatie van de tank.

2. Antargaz laat de nodige keuringen uitvoeren door een erkend controle organisme.

3. Indien Antargaz de leidingen plaatst, maakt de graafmachine een sleuf voor de leidingen. Deze sleuf heeft een diepte van ongeveer 70 centimeter.

4. De graafmachine maakt een kuil voor de gastank. Deze kuil is ongeveer 1,3 meter diep.

5. De gastank zakt in de kuil en wordt verankerd.

6. Het team legt een geel signalisatienet over de tank.

7. De graafmachine vult de kuil weer met aarde of geel zand (dit is wettelijk verplicht indien de aarde teveel of te grote stenen bevat. Dit vermijdt beschadiging van de tank en verzekert een goede werking van de kathodische bescherming).

8. Het team nivelleert de tuin: enkel de bezoekkamer is nog te zien. De tank wordt onder een lichte glooiing geplaatst om de goede werking van de voorontspanner, de drukbegrenzer en de mogelijkheid tot leveren te garanderen. De plaatsing van een tank onder lichte glooiing betekent dat de bezoekkamer ongeveer 20 cm hoger dan het omringende terrein wordt geplaatst en een deel van de uitgegraven aarde wordt verspreid over een oppervlakte met een straal van 3 m tot 5 m rond de bezoekkamer.

9. Daarna volgt de installatie van de voorontspanneren de drukbegrenzer.

– Optie 1: met een gecombineerde ontspanner onder het deksel van de tank

– Optie 2: met een bijkomende ontspanner in een gevelkast aan je huis

Indien je hiervoor gekozen hebt, plaatst het team ook de leidingen. Daarna vult de machine de sleuf met aarde of geel zand (indien nodig).

10. Na de graafwerken blijft er aarde liggen. De klant zal de grond achteraf zeker kunnen gebruiken om de zone rondom de tank manueel verder aan te dammen. Dit is noodzakelijk omdat de grond door de omwoeling tijd nodig heeft om te verdichten. De achtergebleven grond kan ook gebruikt worden om de tuin te nivelleren en af te werken. Daarom adviseert Antargaz steeds om de eindafwerking (effenen, nivelleren en afwerken) van het terrein te doen na de plaatsing van de tank. Indien de aarde niet opnieuw gebruikt wordt, kan Antargaz deze laten ophalen.

Antargaz batibouw

Met de bovengrondse tank kiest de gebruiker voor een gemakkelijk en goedkoop alternatief voor aardgas.

 

Bovengronds
Met de bovengrondse tank kiest de gebruiker voor een gemakkelijk en goedkoop alternatief voor aardgas. De tank bestaat in verschillende formaten (afhankelijk van de energiebehoefte) en wordt in een mum van een tijd geïnstalleerd.

Hoe verloopt de installatie van een bovengrondse gastank?
Antargaz klaart de job in 6 stappen.

1. Antargaz komt ter plaatse voor de installatie van de tank.

2. De tank wordt op twee betonnen sokkels geplaatst om de horizontale plaatsing en de stabiliteit te verzekeren. Wanneer het terrein instabiel is, bestaat het risico dat de grond zal verdichten onder het gewicht van de tank en dat de tank niet meer mooi horizontaal staat. Om dit probleem te voorkomen wordt aangeraden om, op het moment dat het contract wordt getekend, een betonplaat te voorzien op de geplande locatie van de tank.

3. Het team plaatst een aardingspin, die verbonden is met de tank, tot op een diepte van ongeveer 40 cm in de aarde.

4. Nadien volgt de installatie van de voorontspanner en de drukbegrenzer.

– Optie 1: een gecombineerde ontspanner komt in het deksel aan de tank

– Optie 2: er komt een tweede ontspanner in een gevelkast aan je huis

5. Antargaz laat de leidingen plaatsen.

6. Antargaz laat de nodige keuringen uitvoeren door een erkend controle organisme.

De klant moet er wel rekening mee houden dat er tijdens de werken zware machines over het terrein rijden. Dit is noodzakelijk voor een goede en correcte plaatsing van de ondergrondse tank. Hiervan zijn sporen te zien op het terrein en op de openbare weg voor de woning.

Antargaz  hal 12, stand 407B

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details