NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
TechBiM: een revolutie in de digitale bouwwereld
BIM draagt bij aan meer duurzaamheid door via simulaties en analyses in ontwerpfase de ecologische afdruk van gebouwen te verkleinen.

TechBiM: een revolutie in de digitale bouwwereld

Voor installateurs in de bouwwereld kan digitalisering zowel een bevrijding zijn, gezien de aanzienlijke efficiëntieslag die zo kan worden gemaakt, als een complex gegeven, omwille van de overvloed aan digitale tools en platformen en de technologische vooruitgang waar maar geen einde aan lijkt te komen. Met de toepassing van BIM of zogenaamde Building Information Modeling kunnen die uitdagingen het hoofd worden geboden. BIM is dan ook stilaan onmisbaar geworden in de bouwsector. Voor installateurs speelt TechBiM daarbij een belangrijke rol. Dankzij het gemeenschappelijke sectorinitiatief kunnen digitale modellen van technische installaties op gestandaardiseerde wijze opgebouwd worden.

De uitdagingen voor de bouwsector voor de komende jaren zijn groot. Er is de groeiende focus op duurzaamheid en energie-efficiëntie, de krapte op de arbeidsmarkt en de ermee gepaard gaande war for talent, de toenemende complexiteit van projecten, de steeds strenger wordende regelgeving rond normen, bouwvoorschriften en veiligheid enzovoort. Daarnaast ondergaat de bouw- en installatiesector ook een digitale transformatie. Bouwprofessionals moeten daarom vertrouwd geraken met digitale tools zoals BIM ofte Building Information Modeling, Internet of Things- of IoT-apparaten, geavanceerde meetsystemen … Het vergt van hen een investering, niet alleen in hardware en software, maar ook in training en ontwikkeling om op de hoogte te blijven en die te integreren in het dagdagelijks werk.

De essentie van TechBiM ligt ook in het doorbreken van organisatorische silo’s en het bevorderen van samenwerking.

BIM is misschien wel de belangrijkste nieuwkomer van de laatste jaren. De digitale manier om ontwerpen is cruciaal om de hedendaagse uit­dagingen aan te pakken. BIM faciliteert effectieve samenwerking en communicatie tussen alle bouwpartners en minimaliseert fouten op de bouwplaats met een efficiënter projectbeheer tot gevolg. Bovendien biedt BIM oplossingen voor kostenbeheersing en draagt het bij aan snellere besluitvorming, beter beheer van veranderingen en een strakkere planning.

BIM draagt ook bij aan meer duurzaamheid door via simulaties en analyses in ontwerpfase de ecologische afdruk van gebouwen te verkleinen en zo duurzame bouwpraktijken te bevorderen.

TechBiM als oplossing

In de BIM-wereld speelt TechBiM een cruciale rol. Het initiatief van beroepsfederatie Techlink is een digitale standaard voor digitale bouwelementen. Dankzij het gemeenschappelijke sectorinitiatief kunnen digitale modellen van technische installaties zo op gestandaardiseerde wijze – lees: met betrouwbare info – opgebouwd worden.

De essentie van TechBiM ligt ook in het doorbreken van organisatorische silo’s en het bevorderen van samenwerking. Het initiatief streeft ernaar om de barrières tussen verschillende actoren in de bouwketen te slechten, zodat informatie naadloos kan doorstromen. Een en ander resulteert niet alleen in een efficiënter proces van ontwerp tot oplevering, maar ook in een verhoogde innovatie binnen de sector.

Johan Van Bossche, project manager digitalisation bij Techlink, is een van de sprekers op TechBiM Summit-event.

TechBiM Summit-event

In de afgelopen jaren heeft TechBiM op diverse fronten aanzienlijke vooruitgang geboekt. Die wil het nu graag presenteren aan de gehele bouwsector tijdens het TechBiM Summit-event op 22 februari 2024.

De volledige bouwgemeenschap, variërend van ontwerpers en uitvoerders tot facility managers, fabrikanten, softwarepartijen en dienstverleners, wordt uitgenodigd op dat event. TechBiM Summit biedt een unieke gelegenheid om de meer­waarde van het innovatieve concept TechBiM te verkennen, ondersteund door inspirerende praktijkcases gepresenteerd door vooraanstaande sprekers en bedrijven uit de volledige bouwketen, zoals keynotespreker Rik Vera, ingenieursbureau Sweco, BIM-dienstverleners Overzicht en Bimplan, uitvoerder VMA, fabrikanten Grada, Rf-Technologies en Orbit, softwarepartners Hysopt, IMI Hydronic en ThorbiQ, en federaties Techlink en BMP.

Door deel te nemen aan het TechBiM Summit-event, wat gratis kan, kunnen bouwprofessionals niet alleen hun kennis vergroten, maar ook actief bijdragen aan de transformatie van de bouw­sector naar een gedigitaliseerde en samen­werkingsgerichte toekomst. Het is volgens Techlink een unieke gelegenheid om de kracht van TechBiM te ervaren en de weg te effenen voor een revolutionaire periode in de digitale bouwwereld.

Het inschrijvings­formulier, het volledige pro­gramma, een overzicht van de sponsors en andere informatie zijn hier te raadplegen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details