NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Maak kennis met nieuwe generatie van gerenommeerde aftakdoos
Onder iedere kabelingang die metrisch voorzien is in de Abox, bracht Spelsberg een dun lijntje aan zodat de elektricien zonder al te veel moeite kan aftekenen waar de buis precies moet komen.

Maak kennis met nieuwe generatie van gerenommeerde aftakdoos

Spelsberg, Duits fabrikant met veel ervaring in de ontwikkeling en productie van elektro-installatiemateriaal en behuizingstechniek, lanceert een nieuwe generatie van zijn bekende Abox-aftakdoos. “We gebruikten de feedback van installateurs al basis om de Abox te perfectioneren”, vertelt Bart Tastenoye, general manager bij Spelsberg Belgium.

De Abox behoeft weinig introductie in de Belgische elektrobranche. De opbouwaftakdoos van Spelsberg is er al jaren een vaste waarde en wint volgens de fabrikant zelfs nog steeds aan marktaandeel. “Toch is dat voor ons geen reden om rustig achterover te leunen”, is Bart Tastenoye duidelijk. “Want hoe populair de aftakdoos ook is, nu en dan kregen we wel eens een suggestie van een elektricien over wat we er nog aan konden verbeteren. Het was voor ons evident om met die commentaren aan de slag te gaan en ze te gebruiken om de Abox te perfectioneren.”

Enter: een nieuwe generatie van de Abox. Spelsberg stelde die begin maart voor op Light + Building in Frankfurt, ’s wereld grootste vakbeurs voor verlichting en gebouwentechniek. Op dit ogenblik introduceert de fabrikant de ‘Abox new generation’ op de Belgische markt. De nieuwe versie van de aftakdoos vervangt de vorige, die wel nog een jaar beschikbaar zal zijn, en omvat tal van nieuwigheden. 

Spelsberg gebruikte de feedback van installateurs om de Abox te optimaliseren.

Eenvoudiger installeren

Enkele van die noviteiten zijn gericht op het verhogen van het installatiegemak. “Onder iedere kabelingang die metrisch voorzien is in de Abox, brachten we bijvoorbeeld een heel dun lijntje aan, precies in het midden van de ingang, zodat de elektricien voortaan mooi en zonder al te veel moeite kan aftekenen waar de buis precies moet komen”, begint Bart Tastenoye op te sommen. “Ook het midden van de Abox is voortaan aangeduid met een klein stipje op het plastic, waardoor het aligneren van de aftakdoos met een laser in slechts enkele seconden kan gebeuren.”

“De nieuwe Abox laat zich ook installeren met minder tools. Aan de binnenkant van de nieuwe Abox zijn gleufjes voorzien om een wartelmoer te blokkeren, zodat er enkel nog een sleutel nodig is om de wartel vast te draaien en niet langer ook een om de moer vast te houden. Alle schroefjes in de Abox zijn voortaan ook dezelfde. We hebben alle schroefklemmen in de Abox-aftakdoos
– er is ook nog steeds een versie zonder klemmen – vernieuwd en de vijsjes in die klemmen zijn van nu af aan dezelfde als die om de aftakdoos te sluiten. Zo kunnen alle vijsjes in en rond de aftakdoos met dezelfde schroevendraaier worden vastgedraaid. De vijsjes zitten ook vast in het deksel, waardoor ze er niet langer kunnen uitvallen bij het plaatsen.”

“We zijn er met het oog op het verhogen van het installatiegemak tot slot ook in geslaagd het volume in de aftakdoos te vergroten, zodat het bekabelen comfortabeler kan gebeuren.”

De industriële versie van de Abox, die voortaan de Abox Pro en niet langer de Abox-i heet, heeft nu een IP-code van 69, waar dat vroeger 66 was. Ook de ‘gewone’ Abox is waterdichter.

Hogere waterdichtheid en slagvastheid

Spelsberg heeft ook de waterdichtheid van de Abox-aftakdoos verbeterd. “Onder meer dankzij zelfdichtende zachte membraaninvoeringen”, stipuleert de general manager. “De industriële versie, die in de nieuwe generatie trouwens de Abox Pro en niet langer de Abox-i heet, heeft nu een IP-code van 69, waar dat vroeger 66 was. Ook de ‘gewone’ Abox is waterdichter. Voor de slagvastheid geldt eenzelfde verhaal: de Abox Pro heeft een IK-waarde van 09 waar dat voor de Abox-i nog 08 was. Bij de standaard Abox ging de IK-waarde van 07 naar 08.”

Elke Abox uv-bestendig

“Waar vroeger enkel de industriële versie uv-bestendig was, is dat in de nieuwe generatie voor elke Abox het geval. De nieuwe generatie voorziet tot slot ook in een extra formaat”, noemt Bart Tastenoye nog twee laatste vernieuwingen.

Duurzame lijn in de maak

Bart Tastenoye geeft ten slotte ook nog een nieuwtje mee. “De duurzaamheid van de Abox-aftakdoos schuilt vandaag enkel in het feit dat wij het overgrote deel van de grondstoffen die nodig zijn voor de productie ervan halen in hetzelfde land als waar wij de dozen produceren, Duitsland. Op dat vlak zijn dus nog stappen te zetten; we willen dat de duurzaamheid van Spelsberg verder gaat dan de uitsparing van uitstoot door een minimalisatie van transport. Daarom hebben we op Light + Building ook onze eerste stap voorgesteld naar zogenaamde sustainable products: de nieuwe i12 Green Line (GL), een versie van onze bekende aftakddoos i12 die gemaakt is van gerecycleerd plastic. Wie weet kunnen we met die ervaring op zak later nog verdere stappen zetten naar meer circulaire aftakdozen en behuizingen”, besluit de general manager.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details