Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Brouwerij 2.0 in Brusselse kanaalzone

TD1_2369—Copy
De nieuwe brouwerij van BBP siert het nieuw stedelijk landschap in het bloeiende Brusselse kanaalgebied met zijn kleurrijk dak.

Tekst | Philippe Selke

Beeld | Tom D’haenens

24 oktober 2022 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

Brussels Beer Project (BBP), een ‘urban biermerk’ dat in 2013 het levenslicht zag, plukt de vruchten van een sterke samenwerking met de plaatselijke gemeenschap en getuigt van een specifieke visie op het leven in onze hoofdstad: multicultureel, hedendaags, bruisend en levendig. Behalve producent van lekkere biertjes zoals Delta IPA, Grosse Bertha en Babylone wil BBP ook een schoolvoorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn. Het nieuwe brouwerijgebouw langs het kanaal in Anderlecht weerspiegelt de duurzame en circulaire bedrijfsfilosofie dankzij een doorgedreven synergie tussen het productieproces en het energiebeheer. Een uitdaging van formaat waar de betrokken ingenieurs maar al te graag hun tanden inzetten.

De nieuwe brouwerij van BBP is opgetrokken aan het Biestebroekdok in de ‘Haven Zuid’-wijk. Het gebouw, dat is ontworpen door OFFICE Kersten Geers David Van Severen, siert het nieuw stedelijk landschap in het bloeiende Brusselse kanaalgebied met zijn kleurrijk dak, open indeling en zichtbare brouwinstallaties.

Hoewel studiebureau Boydens Engineering al een aantal brouwerijen op zijn naam heeft staan, was de nieuwe vestiging van BBP een geval apart. Nassim Jamali, Building Performance Consultant bij Boydens Engineering: “Dit was een industrieel project in het hart van Brussel, voor een klant die niet gewend was aan projecten van deze omvang – het is hun eerste grote brouwerijgebouw na hun microbrouwerij in de Antoine Dansaertstraat. Wat de technische kant betreft, moesten we bovendien rekening houden met alle brouwtechnieken, die niet tot ons takenpakket behoorden. Dit vergde veel overleg tussen de brouwerij, de architect en onze ingenieurs.”

Het compacte, efficiënte volume is opgevat als een ‘uitgepuurde industriële container’ die een unieke inkijk biedt in het brouwproces.

Energetische synergieën

Wat het technisch concept betreft, was de voor­naamste betrachting om een optimale syner­gie tussen de brouwerij zelf – lees: wat ze produceert en de energie die daarbij vrij­komt – en de gebouw-technieken tot stand te brengen. Dit om een comfor­tabel binnen­klimaat en maxi­male benutting van de aanwezige grond­stoffen te garanderen. Alles begint met een architectuur die erop gericht is om de energie­behoeften tot een minimum te beperken:  opti­male compactheid, een performante buiten­schil en een goed isolatiepeil om de thermische verliezen te reduceren. De beglazing bevindt zich in de noordelijk georiënteerde gevels, wat het juiste evenwicht biedt tussen natuurlijke lichtinval en beperking van het risico op over- verhitting in de zomer. Nassim Jamali: “In de wedstrijdfase werd de oriëntatie van het project om logistieke redenen omgedraaid, maar dit was vanuit energetisch oogpunt niet zinvol. Aanvankelijk onderschatte BBP het belang van hernieuwbare energie in zijn brouwprocessen. We zijn van een paar zonnepanelen naar bijna 120 gegaan (40 kW) en BBP overweegt zelfs om er in een latere fase nog meer op het dak te plaatsen (idealiter georiënteerd naar het zuiden).” 

Koolstofneutraal gebouw

Het brouwproces genereert enorm veel warmte. Nassim Jamali: “We recupereren al het warme water dat voor het brouwen wordt gebruikt in een buffertank, evenals de warmte die continu door de koelinstallatie wordt geproduceerd, met dank aan een warmtewisselaar. Het is dus niet nodig om het gebouw bijkomend te klimatiseren, aangezien we alle energie van het brouwproces recupereren voor verwarming. Dit stelde ons in staat om het gebouw koolstofneutraal te maken, hoewel er oorspronkelijk een gascondensatie- ketel voorzien was.” Het gerecupereerde regen­water wordt volledig benut voor sanitair en irrigatie. Het zou allicht mogelijk geweest zijn om nog verder te gaan door het te integreren in de passieve koeling van de brouwerijapparatuur, maar dat viel buiten Boydens’ opdracht.

Wat het technisch concept betreft, was de voornaamste betrachting om een optimale synergie tussen

Duurzaam comfort

In een gebouw als dat van BBP moet ook gedacht worden aan het thermisch comfort in de productie­ruimte, die tijdens het brouwen baadt in een warme en vochtige atmosfeer. Het ventilatie­systeem werd daarom over­gedimensioneerd om te allen tijde ‘free cooling’ te kunnen bieden. Het werkt volgens vier verschillende modi, waarbij het al dan niet aan de gang zijn van een brouwproces wordt gecombineerd met de winter-/zomerparameters. Nassim Jamali: “We zijn erin geslaagd om deze enorme ventilatie-groep (25.000 m³/h) te plaatsen, ondanks de beperkingen qua omvang en hoogte.” 

De integratie van technologie in de archi­tectuur is even­eens een opmerkelijk kenmerk van het project. De technische installaties en
brouwerij­technieken zijn grotendeels in het
zicht gelaten. Het hoeft geen verder betoog dat dit de ingenieurs heel wat kop­zorgen heeft opgeleverd op het vlak van coördinatie en opvolging, met het schuine dak als extra moeilijk­heid. Ander­zijds moesten sommige technieken koste wat kost verborgen blijven, zoals de afzuigers voor het brand­detectie­systeem. Boydens Engineering was ook verant­woordelijk voor het ontwerp van de kunst­verlichting, die moest worden aan­gepast aan de verschillende zones (kantoren, degustatieruimte, productiehal …).

De nieuwe brouwerij van BBP staat op het punt te worden opgeleverd. Hoewel het nog even wachten is op de eerste feedback over de werking van de technieken, kunnen we er nu al genieten van een lekker biertje, meer bepaald in de ‘Beer Garden’. Of om het met de slogan van BBP te zeggen: ‘Leave the abbey, join the playgound’!    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details