NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Build Your Dreams: showroom met textiel luchtkanalen
De zwarte Prihoda texielkanalen gaan onopvallend op in de plafondconstructie.

Build Your Dreams: showroom met textiel luchtkanalen

De nieuwe showroom van autofabrikant Build Your Dreams (BYD) te Sint-Martens-Latem is uitgerust met airsocks, aangeleverd via Prihoda HVAC (Linum Group), en geïnstalleerd door Airco Lemmens uit Destelbergen. Op deze manier is er een op maat gemaakte, comfortabele én prijs-kwalitatieve ventilatieoplossing aangeboden, voor zowel verwarming als koeling in de showroom.

De luchtdiffusie in de showroom van BYD is perfect op maat uitgewerkt. “Zo werken we altijd”, zegt Gaëton Vanpoucke, account manager bij Prihoda. “We voeren gegevens die we van de klant krijgen in in onze software, en dan kijken we wat de ideale oplossing is voor het project en voor de klant zelf. Met onze airsocks kunnen we perfect aansluiten op de HVAC eenheid en dit zowel voor koelen, verwarmen en ventileren, of een combinatie van die drie.”

Textiele luchtkanalen zijn dus flexibel inzetbaar, en dat is een deel van hun succes. Van oorsprong waren ze uitgevonden voor de voedingssector. “We kunnen in de kanalen een kleine nanolaag zilver aanbrengen en zo verhinderen dat bacteriën zich vasthechten aan het kanaal zelf”, legt Vanpoucke uit. “Maar sinds corona begonnen er door de prijsstijgingen o.a. op metalen meer en meer mensen naar alternatieven in comfort en hygiëne te zoeken, en worden airsocks zowat overal gebruikt. Zo zijn ze nu frequent terug te vinden in scholen, sporthallen, burelen, winkels etc. We kunnen ze bovendien exact op maat van klant en installateur produceren.” Ook op vlak van prijs-kwaliteit-tijd scoren de Prihoda textielkanalen uitzonderlijk goed.

De nieuwe BYD vestiging in Sint-Martens-Latem waar installatiebedrijf Airco Lemmens op heel korte tijd de klimatisatie verzorgde.

Verwarmen en koelen

In dit project is een combinatie van microperforatie en perforatie geïntegreerd. “Met microperforatie werken we met verdringing, waarmee we aan zeer lage snelheid de ruimte kunnen gaan ventileren of koelen. Met perforaties, aan de andere kant, gaan we met inductie de warme lucht naar beneden duwen.” Op deze manier zorgen de airsocks in deze BYD showroom dus zowel voor verwarming als voor koeling.

“We hebben hier gekozen voor een Airsock met membraan”, zegt Nico Lemmens, zaakvoerder van Airco Lemmens bvba, die het ventilatieproject realiseerde. “Via dat kanaal kan er zowel verwarmd als gekoeld worden”, legt Vanpoucke verder uit. “Dat werkt met een textielflap, gelinkt aan een servomotor. Die zorgt ervoor dat de flap ofwel de onderste ofwel de bovenste helft van het kanaal afdekt. Met het onderste gedeelte wordt er verwarmd, met het bovenste gedeelte gekoeld.” Op die manier helpen de airsocks de temperatuur in de ruimte zelf erg eenvoudig te behouden.

Dankzij de membraantechniek kan er via éénzelfde kanaal gekozen worden voor warme of gekoelde luchtdiffusie.

Installatiegemak

“De keuze voor Prihoda was in de eerste plaats voor de snelle levering en een­voudige ophanging”, aldus Nico Lemmens. “Alles moest in de show­room af zijn binnen een periode van drie maanden.” De Prihoda airsocks zijn opgehangen op aluminium rails. “Dat zorgt voor een soort gordijn­systeem, waarin het op maat geleverde kanaal kan verschuiven. Op die manier is het ook makkelijk hanteerbaar naar periodieke reiniging toe”, voegt Vanpoucke toe.

De textielkanalen zijn uitgevoerd in het zwart. “Dat was de wens van de klant. We kunnen alle kleuren kiezen en het volledig personaliseren”, duidt Vanpoucke de esthetische veelzijdigheid van het product.

In het complete installatietraject heeft de firma Lemmens nog tal van andere producten uit het gamma van de Linum Group gebruikt. “De buiten­units zijn geplaatst op de frames van Alixo”, zegt de installateur zelf. “Ook de dakdoorvoeren in kunststof en de voorgeïsoleerde koelleidingen komen van Linum. Alle verbindingen werden feilloos geperst met de Maxi-Pro koppelingen van Linum. Tot slot zijn alle buitenunits voorzien van een werkschakelaar uit het gamma van Linum, om het project geheel volgens de wetgeving uit te voeren.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details