Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

HVAC

Unieke toepassing in school: luchtgroep met ingebouwde warmtepomp

Schoolgebouw-IV-PRODUKT-Themocooler-Envistart-AirX-schoolventil
‘We zorgen er samen met de installateur voor dat het energieverbruik van het gebouw daalt en we creëren een gezond en aangenaam binnenklimaat.’

Tekst | Filip Van der Elst

Beeld | Airx

25 oktober 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Ook in een schoolgebouw wordt een hoogkwalitatieve ventilatie-oplossing niet langer aanzien als een luxe: ten minste één voordeel dat het coronavirus met zich meebracht. Zo viel de keuze ook voor een school in Hekelgem op de luchtgroepen met ingebouwde warmtepompen van IV Produkt. Er werden drie luchtgroepen met ingebouwde warmtepomp voorzien: voor de sporthal, de refter en de klasgebouwen. AirX ondersteunde de installateur bij de selectie van de juiste luchtgroepen en voorzag ook een uitgebreide opstart van de luchtgroepen. Zo werd de implementatie in het gebouwbeheersysteem ook door AirX in goede banen geleid.

AirX staat bekend als specialist in het inregelen en opmeten van ventilatiesystemen. Daarnaast is het bedrijf ook de rechtstreekse verdeler van het Zweedse IV Produkt in België. IV Produkt is al meer dan veertig jaar een hoogkwalitatieve producent van luchtbehandelingskasten. Het bedrijf zet sterk in op innovatie en produceerde reeds in de jaren tachtig units met ingebouwde warmtepompen: een primeur voor die tijd.

De luchtgroepen zijn voorzien van warmtewielen, zodat energie wordt gerecupereerd en er nog eens aanzienlijk wordt bespaard op de energiekosten van het gebouw.

Inblaastemperatuur onder controle

AirX ging samen met de installateur en het studie­bureau op zoek naar een geschikte oplossing voor de school in Hekelgem. Aangezien er sowieso voor een warmtepomp gekozen zou worden, was IV Produkt de voor de hand liggende oplossing. Gunter Quipor, Business Unit Manager en partner in AirX: “Het grote voordeel van dit product, is dat de inblaastemperatuur het hele jaar door onder controle gehouden kan worden. Bij andere merken dient men rekening te houden met ontdooicycli, wat onvermijdelijk resulteert in temperatuurschommelingen, maar dat is bij IV Produkt niet het geval. Op die manier blijft de temperatuur – en het comfortgevoel – constant, of het nu zomer of winter is, en zijn pieken uitgesloten. Bovendien garandeert de oplossing een laag verbruik, ook al omdat er geen ontdooicyclus bij komt kijken en omdat de compressoren voorzien zijn van een bijzonder hoge COP.” De luchtgroepen zijn voorzien van warmtewielen, zodat energie wordt gerecupereerd en er nog eens aanzienlijk wordt bespaard op de energiekosten van het gebouw. Het warmtewiel heeft als voordeel dat het niet invriest en dus 100 procent van de tijd zijn werk kan doen. Daarbovenop wordt de verse lucht niet uitgedroogd dankzij vochtrecuperatie. Verder zijn de units ook voorzien van F7 zakkenfilters, die het fijnstof uit de verse toevoerlucht halen en zo zorgen voor een verbeterde luchtkwaliteit. “De luchtgroepen werden plug-and-play op de werf geleverd. De drie grote luchtgroepen werden op een halve dag gemonteerd, en daar kwamen geen zware handelingen bij kijken”, vervolgt Quipor. Niet alleen de productselectie – de combinatie van een luchtgroep met een ingebouwde warmte­pomp – is bijzonder, maar ook de aandacht die AirX besteed aan het onder­steunen van de installateur mag gezien worden. AirX gebruikt de in het bedrijf aanwezige expertise in ventilatie om installateurs te onder­steunen en voorziet de opstart alsook inregeling van de installaties. “Inregelen is een vak apart, waar je de juiste meet­apparatuur en zeker de knowhow voor moet hebben. Onze meer dan vijftien jaren aan ervaring bij verschillende grote spelers in de ventilatie­markt komen daarbij goed van pas”, zegt Quipor.

Technical Manager bij AirX Wim Verbeeck heeft de luchtgroepen opgestart.

Geen concurrentie met installateurs

“Toch doen we de installatie nooit zelf. We willen geen concurrentie aangaan met de installateurs, we willen hen net ondersteunen”, verduidelijkt Dirk Merken, zaak­voerder en partner in AirX. “Door intensief met elkaar samen te werken versterken we elkaar en verhogen we de kwaliteit van de installaties. We zorgen er dus samen voor dat het energieverbruik van het gebouw daalt en we creëren een gezond en aangenaam binnen­klimaat. Dit is perfect haalbaar, als je het ventilatie­project van bij de start goed aanpakt. Vandaar dat we, met onze unieke combinatie van onze diensten en luchtgroepen, de installateur bijstaan van in de ontwerpfase tot aan de oplevering.”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details