Cordeel
01:32
13-08-2019

Cordeel, Temse | Oude scheepswerf nieuw leven ingeblazen met technisch huzarenstuk

Toen bouwfirma Cordeel een nieuwe hoofdzetel wilde bouwen, nam het niet bepaald vrede met een standaardproject. De medewerkers van de bouwfirma werken nu in een spiegelend gebouw, dat 14 meter boven de begane grond zweeft. Het ontwerp is van de hand van BINST ARCHITECTS.

De locatie is een plek met een rijkgevulde geschiedenis. De Boelwerf was immers ooit het langste droogdok ter wereld, van 560 meter lang en 55 meter breed. Toen was het een state-of-the-art droog-en uitrustingsdok, maar in 1982 ging de Boelwerf failliet. Toen ging 165 jaar scheepsbouwnijverheid in Temse teloor. De site werd omgevormd tot woon- en KMO-zone De Zaat, maar het droogdok lag er verlaten bij. Daar is verandering in gekomen met de verhuis van Cordeel van industriezone TTS naar De Zaat.

Cordeel

De Boelwerf was immers ooit het langste droogdok ter wereld, van 560 meter lang en 55 meter breed. (Beeld: Rijksarchief Antwerpen-Beveren, BA Boelwerf)

 

Grote hijskranen

Met zijn nieuwe hoofdzetel in Temse bewijst Cordeel dat het als gerenommeerde bouwonderneming zelfs de meest uitdagende opdrachten aandurft. Het volume overbrugt het voormalige droogdok van de Boelwerf. Vanzelfsprekend was de opdracht niet: om het vooraf geassembleerde gebouw lang op zijn plaats te krijgen waren grote hijskranen nodig. Een huzarenstuk, als je beseft dat het gaat om een gebouw van 100 meter lang, 26 meter breed, en met een stalen gebinte van 1.200 meter.

Het bureaugebouw telt twee verdiepingen, waar de directie en administratie van Cordeel (zetel Temse) in gehuisvest zullen worden. Het gebouw is boven een droogdok gebouwd, waar zich vroeger een scheepswerf bevond. Twee pilaren aan de zijkanten ondersteunen de bouwlagen, waardoor het volume in de lucht lijkt te zweven. De indrukwekkende staalstructuur van het nieuwe gebouw springt in het oog. Cordeel zette de eigen metaalafdeling in om de staalstructuur zelf te fabriceren.

Cordeel

De installatie bestaat uit een BEO-veld, die de warmte uit de grond haalt en twee warmtepompen. (Beeld: Imtech Belgium)

 

Energiezuinig

Voor de verwarming en koeling van het project kozen Cordeel en installateur Imtech – bewust – voor een bijzonder duurzame oplossing. De installatie bestaat uit een BEO-veld, die de warmte uit de grond haalt, en twee warmtepompen. Op die manier wordt verwarmings- en koelingswater gegenereerd. Het resultaat is een bijzonder energiezuinig gebouw, dat op lage temperatuur verwarmd kan worden. Er komen geen gasleiding of klassieke verwarmings- ketels aan te pas. In heel het gebouw zijn klimaatplafonds aangebracht voor de temperatuurregeling, die individueel afgeregeld kunnen worden. Zo kunnen de medewerkers zowel tijdens de zomer als tijdens de winter genieten van een optimaal klimaatcomfort.

De nieuwe hoofdzetel is bovendien een smart building of slim gebouw. Dankzij het intelligente platform DARWIN zijn alle mogelijke systemen, van verlichting over klimaatregeling tot audiovisuele oplossingen, geïntegreerd in één platform, te bedienen via één slimme app.

Tekst: Filip Van der Elst

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Installatie en Bouw België partners

Bouwinfo

Opdrachtgever
Bouwfirma Cordeel

Ontwerp
BINST ARCHITECTS

Aannemer
Cordeel

Installateur
Imtech Belgium

LEGRAND PRESENTEERT FIBER RACEWAYFlexibel werken in een modulaire omgeving