Met Endura Delta past ventilatiespecialist Renson het succesverhaal van de HealthBox nu ook toe in een balansventilatiesysteem. De rode draad is en blijft de vraagsturing van het systeem. Installatiebedrijf Depoorter Elektro heeft Endura Delta intussen al veel toegepast en is enthousiast. “Een uitstekende keuze in goed geïsoleerde woningen”, zegt Rik Depoorter.
Als onderaannemer van Dewaele Houtbouw verzorgt Depoorter Elektro de ventilatie in nieuwbouw houtskeletwoningen van de Renson Healthy Spaces partner Dewaele Woningbouw. Daarbij valt de keuze heel vaak op het Endura Delta ventilatiesysteem (D+) van Renson. “In België werken we altijd met Renson”, zegt zaakvoerder Rik Depoorter. “Renson heeft een uitstekende reputatie opgebouwd: als dit bedrijf iets uitbrengt, weet je dat er grondige research aan vooraf is gegaan.” Naast Endura Delta installeert Depoorter Elektro ook regelmatig (in 30% van de gevallen) de HealthBox, hart van het C+-systeem van Renson. “Klanten kiezen vaker voor Endura Delta omwille van architecturale redenen, omdat er voor Endura Delta geen roosters in de ramen nodig zijn voor de luchttoevoer”, zegt Depoorter.
“Het succes van de HealthBox zat hem vooral in de vraagsturing. Die technologie hebben we nu geïmplementeerd in een ventilatiesysteem met warmteterugwinning”, voegt Mathias Rogge, productmanager Endura Delta bij Renson, toe. “Vraagsturing is de rode draad doorheen onze verschillende ventilatiesystemen, en dus ook bij Endura Delta. Het systeem gaat alleen nog ventileren wanneer het daarvoor de nood detecteert. Eenmaal de luchtkwaliteit opnieuw een goed niveau behaalt, schakelt de ventilatie automatisch terug naar het laagste niveau. De klant is verzekerd van de beste luchtkwaliteit aan een zeer laag verbruik.”
De sensoren van Endura Delta zorgen voor een standaard detectie van CO2, VOC (zoals geuren) en RH (luchtvochtigheid). Zo bieden ze altijd de beste luchtkwaliteit in de woning aan. “Andere systemen beschikken enkel over een RH-sensor of driestandenschakelaar, en moeten optioneel met (dure) externe sensoren werken om een goede luchtkwaliteit te kunnen aanbieden.” De regeling is daarbovenop bijzonder snel, aldus Rogge: “Endura Delta reageert niet alleen op maximale waardes bij RH en VOC, maar ook op plotse stijgingen. Als je bijvoorbeeld een douche neemt, zal de ventilatie snel anticiperen en dus niet wachten tot de luchtvochtigheid tot boven de 80% stijgt.”
Rik Depoorter is zeer te spreken over de troeven die Endura Delta biedt. “Zeker in goed geïsoleerde, luchtdicht gebouwde woningen, dus in nieuwbouw, wordt Endura Delta stilaan de standaard. Het is een goed product, en de installatie en montage biedt geen geheimen meer voor onze mensen. Daarin werden we uitstekend ondersteund door Renson, dat opleidingen organiseerde over het product, de indienststelling en de afregeling.”
Een extra pluspunt is dat de ventilatie standaard volledig kan bestuurd worden met een applicatie op de smartphone. Rogge: “Eenmaal de unit aan het netwerk van de klant is gekoppeld, wordt het systeem via de app uitgelezen. Met deze app kan de bewoner heel wat doen, zoals manueel het ventilatielevel aanpassen, data bekijken, de timer of breeze functie activeren, een weekprogramma programmeren en zelf het systeem in vakantiemode plaatsen om opnieuw het verbruik zo laag mogelijk te houden.” Ook Depoorter is fan: “Renson staat hierin opmerkelijk verder dan andere spelers op de markt. Tegelijkertijd is de bediening via smartphone optioneel: er zijn andere mogelijkheden voor wie minder vertrouwd is met digitale toepassingen.”
Intussen heeft Depoorter Elektro al in een twintigtal projecten een Endura Delta geïnstalleerd, en in het komende jaar komen daar nog eens minstens 15 nieuwbouwwoningen bij. “We hebben nog geen enkel probleem vastgesteld. De klant moet wel op gepaste momenten aan het onderhoud denken en de filters vervangen, maar daar wordt hij met behulp van de app aan herinnerd”, besluit Rik Depoorter.