NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De combinerbox: geen hogere wiskunde meer

De combinerbox: geen hogere wiskunde meer

Om te voldoen aan de NEN1010 of AREI en de veelal aanvullende eisen van investeerders en/of verzekeraars, past de PV-installateur steeds vaker combinerboxen toe in grote en middelgrote PV-installaties. In de markt wordt daar nogal ‘gewichtig’ over gedaan. Weidmüller breekt met die traditie en presenteert tijdens InterSOLUTION ‘PV Next’, de eerste combinerbox ter wereld gebaseerd op een gestandaardiseerd printplaatontwerp.

Weidmüller levert al meer dan tien jaar wereldwijd combinerboxen voor het aansluiten van grote en middelgrote installaties van zonnepanelen. Met meer dan 170.000 geleverde boxen zijn er inmiddels meer dan 78 miljoen panelen aangesloten, met een totaal geïnstalleerd vermogen van 15 GWp. “Na het succes met de PV-stick (de connector voor zonnepanelen waarbij geen krimptang nodig is) zetten we met een vergelijkbare filosofie de wereld van combinerboxen op z’n kop”, zegt René Manders, business development manager ‘New Energy’ bij Weidmüller Benelux. “PV Next maakt het proces sneller, simpeler én veiliger, wederom met als doel om de kans op fouten te minimaliseren.”

Twee printontwerpen

De huidige markt voor combinerboxen wordt volgens Manders gekenmerkt door zeer veel klantspecifieke oplossingen. “Echter, in veel gevallen zijn de gemeenschappelijke eisen gelijk. Men maakt het dus onnodig complex en duur. Weidmüller heeft met PV Next de gemeenschappelijke eisen omgezet in twee standaard printontwerpen (met of zonder zekeringen) die modulair worden toegepast. Voldoen aan NEN1010/AREI en aanvullende eisen van investeerders en/of verzekeraars is niet moeilijk meer. De standaardisatie resulteert in een eenvoudigere selectie, kortere montagetijden en minder kritische foutgevolgen. De oplossing is aanzienlijk minder kostbaar geworden en geeft bijkomende kostenreducties doordat er geen speciaal gereedschap nodig is. De geïntegreerde PUSH IN-technologie minimaliseert tegelijkertijd de kans op fouten en de daaruit voortvloeiende gevolgen.”

Modulaire opbouw

De modulaire opbouw maakt uitbreidingen mogelijk, zonder dat er een print vervangen hoeft te worden, vervolgt Manders. “PV Next past in vele verschillende ontwerpen en biedt de meest intuïtieve installatieaanpak. Het selecteren van de juiste combinerbox was nog nooit zo eenvoudig en gebeurt op basis van een paar specifieke eisen. Het is afhankelijk van het aantal MPP Trackers in de installatie, het aantal ingangen per MPPT, het al dan niet implementeren van een lastscheider en de wijze van aansluiten: met stekkers of wartels. Om discussies te voorkomen, worden voor de Benelux de boxen altijd voorzien van een type I/II overspanningsbeveiliging. Een one size fits all-oplossing dus.”

PV Next dekt meer dan 75% van de markt voor combinerboxen, resumeert Manders. “PV-installateurs kunnen met deze oplossing sneller, simpeler en veiliger werken en tegelijkertijd de kosten aanzienlijk verlagen. Met PV Next is het toepassen van een combinerbox geen hogere wiskunde meer. De combinerboxen zijn uit voorraad leverbaar, IP65 en voldoen aan IEC/EN 61439-2 voor maximale betrouwbaarheid van elk onderdeel.” 

 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details