NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De Europese installatiesector verzamelt op 9 en 10 november in Brussel en lanceert de 1ste Europese “Dag van de Installateur”

De Europese installatiesector verzamelt op 9 en 10 november in Brussel en lanceert de 1ste Europese “Dag van de Installateur”

Techlink, de Belgische federatie van het Ecosysteem van multifunctionele installaties, ontvangt haar Europese tegenhangers op de Installers’ Summit – georganiseerd door GCP Europe en EuropeOn – voor een galadiner in hartje Brussel op 9 november 2023.

Op 9 en 10 november vindt in de Europese hoofdstad Brussel, de top van de installatiewereld plaats die samen wordt georganiseerd door EuropeOn en GCP Europe, de organisaties die Techlink op Europees niveau vertegenwoordigen op elektrotechnisch en HVACS gebied. Het was strategisch om deze editie van de top in Brussel te houden, aangezien in 2024 het Europees Parlement en de Commissie worden vernieuwd. Niet minder dan 26 organisaties uit 16 Europese landen zullen samenkomen om Europese publieke besluitvormers te ontmoeten tijdens een conferentie in het Europees Parlement, met de focus op de uitdagingen van vaardigheden en Artificial Intelligence (programma). Deze samenkomst is dan ook dé ideale gelegenheid om de eerste “Europese Dag van de Installateur” officieel te lanceren. In deze context, en als Belgische nationale federatie van het Ecosysteem van de multifunctionele installaties, heeft Techlink de krachten gebundeld met GCP Europe en EuropeOn om zijn Europese tegenhangers uit te nodigen in een prachtige kader voor een gala-avond op donderdag 9 november.

Europese dag om ode te brengen aan de installateur

De installatie van duurzame en hernieuwbare energiesystemen is één van de weinige economische activiteiten die bijdraagt aan het behalen van de Europese doelstellingen op het gebied van klimaat en energie, geopolitiek, digitalisering, gezondheid en welzijn. Desondanks deze cruciale rol van het Ecosysteem, wordt onze sector door veel stakeholders helaas nog steeds gezien als puur ‘technisch’ van aard, wat helaas impact heeft op de aantrekkingskracht en het potentieel om alle bovengenoemde beleidsdoelstellingen te dienen beperkt.

Installers' Summit 2023
Installers’ Summit 2023

Een daadkrachtige aanpak én de onmiskenbare rol van de isntallateur is vandaag belangrijker dan ooit om ons Europees continent door de noodzakelijke transities te loodsen. GCP Europe en EuropeOn hebben daarom besloten om de eerste “Europese Dag van de Installateur” te lanceren op 9 november 2023, samenvallend met de Installers’ Summit en als onderdeel van het Europees Jaar van de Vaardigheden. Deze Europese Dag van de installateur wil eindelijk de essentiële rol erkennen en benadrukken van de installateurs, door hun specifieke behoeften in de verf te zetten en hun verwezenlijkingen en innovaties in de spotlights te zetten, en tegelijk een nieuwe dynamiek en synergiën voor de komende jaren te creëren tussen alle stakeholders die met installatieprofessionals samenwerken.

Het aantrekkelijker maken van de installatiesector moet een politieke prioriteit worden

De installatiesector is één van de hoekstenen van de energie- en digitale transitie, waarbij jaar na jaar nieuwe verwachtingen en nieuwe marktopportuniteiten ontstaan. In de huidige geopolitieke context is onze sector meer dan ooit onvermijdelijk door de versnelling van de energietransitie die de politieke besluitvormers nastreven: decarbonisatie van gebouwen, elektrische mobiliteit, installatie van zonnepanelen en warmtepompen, binnenluchtkwaliteit, thuisondersteuning voor oudere gebruikers, slimme gebouwen en BIM, enz. Maar zelfs vóór deze versnelling hadden installateurs in België en in heel Europa het moeilijk om gekwalificeerd personeel aan te werven. Deze moeilijkheid is grotendeels te wijten aan het gebrek aan aantrekkingskracht van technische beroepen en carrièremogelijkheden, vooral bij jongeren en vrouwelijke kandidaten.

In de praktijk betekent dit het promoten van de technische trajecten die rechtstreeks verband houden met de energie- en digitale transitie, zowel bij (jonge) sollicitanten als bij hun gezinnen, door middel van communicatiecampagnes die in verhouding staan tot de maatschappelijke uitdaging. We moeten ook meer investeren in beroepsopleidingen en bijscholing, met aantrekkelijke cursussen op het vlak van nieuwe technologieën, ondersteund door goed betaalde docenten, up-to-date materiaal en bedrijven die door de overheid worden gesteund om leerlingen goed op te leiden. We moeten ook volwassenen die zich omscholen aanmoedigen om zich voor deze beroepen te kiezen en omscholing vergemakkelijken. Tot slot zijn vrouwen systematisch ondervertegenwoordigd in technische sectoren. Vanuit politiek oogpunt vereisen al deze maatregelen een grotere samenhang tussen de klimaat- en digitale ambities waar beleidsmakers de aandacht dienen op te vestigen. De wereld van installatie en technisch onderwijs moet – vanwege zijn onmiskenbare rol in de wereld van morgen – een prioriteit worden, met name een campagnethema voor de komende Europese verkiezingen en één van de belangrijkste projecten van de toekomstige Europese Commissie. Dit laatste zou de vorm kunnen aannemen van een “Marshallplan” dat de Europese Unie en de lidstaten in staat stelt een ondersteunend beleid voor te stellen dat is afgestemd op de behoeften en opportuniteiten van de sector.

De digitale transitie succesvol bestendigen

De digitalisering van de economie, en van de energiesector in het bijzonder, opent nieuwe marktopportuniteiten voor Belgische en Europese installateurs. Installateurs zijn bijvoorbeeld het best geplaatst om hun klanten geïntegreerde oplossingen aan te bieden die voldoen aan hun energiebehoeften en tegelijk hun facturen en hun impact op de planeet verlagen. Maar om dergelijke oplossingen in de praktijk te brengen, moeten installateurs de nodige speelruimte krijgen om de tools te kiezen die het best geschikt zijn voor elke situatie. Om dit te kunnen doen, moeten ze toegang hebben tot gegevens over het energieverbruik van gebouwen en producten, wat vandaag de dag maar al te zelden het geval is. Gegevens over energieverbruik (niet-persoonlijk) moeten vrij toegankelijk worden voor alle spelers in de waardeketen, en deze toegang moet in realtime en in een bruikbaar formaat zijn.

Bovendien worden installateurs steeds meer technologie-integratoren (bijvoorbeeld door zonnepanelen op het dak te combineren met een warmtepomp en een oplaadpunt voor elektrische voertuigen), en het ontwerp van een efficiënt en effectief systeem vereist dat de apparatuur in kwestie interoperabiliteit verzekert. Het is de verantwoordelijkheid van het beleid om ervoor te zorgen dat de technologie die op de markt wordt gebracht, werkt met open source software die integratie met modellen van verschillende merken mogelijk maakt.

Hetzelfde geldt voor de regulering van oplossingen op het gebied van kunstmatige intelligentie. De wetgever moet elke vorm van dominante positie voorkomen en onze sector ondersteunen in de zoektocht naar nieuwe toepassingen op dit opkomende gebied die een efficiëntere en goedkopere energie- en digitale transitie mogelijk maken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details