NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De juiste materialen voor je sanitaire voeg
Een gladde, goed aangebrachte kit is eenvoudiger schoon te houden.

De juiste materialen voor je sanitaire voeg

Het Kempense Soudal geniet de meeste bekendheid voor zijn PU-schuim, lijmen en voegkitten. Bij professionele loodgieters zijn vooral die laatste populair. Of de voeg nu schimmelwerend dan wel overschilderbaar moet zijn: Soudal heeft voor elke toepassing de juiste kit in zijn gamma. De voegkitten zijn ook prima combineerbaar met de nieuwste trends in badkamers.   

Sanitaire voegen moeten een hoge vochtig­heidsgraad aankunnen, of het nu in een badkamer, keuken of bergruimte is. Door hoge of lage temperaturen is een voeg kwetsbaar voor bacteriën en schimmels. Een gladde, goed aangebrachte kit maakt het moeilijker voor schimmels om zich vast te zetten. Daarom bevat een goede sanitaire kit ook fungicide, die de ontwikkeling van schimmels vertraagt. “Kies daarom bijvoorbeeld voor de Silirub 2/S, een neutrale sanitaire silicone met uitstekende schimmelwerende eigenschappen, verkrijgbaar in een tiental kleuren”, raadt productmanager Laurent Van Tendeloo van Soudal aan. “Als je een kit wil die iets vaster aanvoelt tijdens de verwerking, dan is de Silirub+ S8100 ook een goede keuze. Die is bovendien in 25 kleuren verkrijgbaar. Je kan ook andere types voegkitten gebruiken, zoals bepaalde hybride voegkitten, bijvoorbeeld de Fix All Flexi. Let wel op dat je voor de aansluiting tussen bad en muur een voegkit met een hoge bewegingscapaciteit gebruikt.”

Voegkitten die geschikt zijn voor sanitaire toepassingen moeten voldoen aan de CE-markering en aan EN 15651-3:2012. Naast normen en testen die ook voor andere voegkitten gelden, houdt dit specifiek in dat de voegkit getest moet worden volgens ISO 846 – Plastics (Evaluation of the action of microorganisms). Eenvoudiger gesteld: de kit moet bestand zijn tegen schimmelgroei. Om schimmels helemaal geen kans te geven, is het belangrijk de voegkit regelmatig te reinigen en zo de voedingsbodem van zeepresten en huidschilfers weg te nemen. Raad hiervoor neutrale of alkalische reinigingsmiddelen aan je klant aan. Een gladde, goed aangebrachte kit maakt het reinigen eenvoudiger.

(v.l.n.r.) Silirub 2/S is een neutrale sanitaire silicone met uitstekende schimmelwerende eigenschappen. Silirub+ S8100 voelt iets vaster aan dan Silirub 2/S en is in 25 kleuren beschikbaar. De Fix All Flexi kan ook in badkamers gebruikt worden.

Trends in badkamers

Badkamers nemen een nieuwe plek in onze woningen in. Dat betekent ook dat nieuwe materialen hun intrede doen, zoals acrylbaden en luxevinyltegels. “Belangrijk om in de gaten te houden bij dit soort innovaties is de hechting van je kit”, merkt Laurent Van Tendeloo op. “Een voegkit is elastisch en vangt beweging op, bijvoorbeeld tussen het bad en de muur. Om te voorkomen dat er water tussen de muur en je sanitair komt te zitten, moet je voeg dus mee bewegen en goed gehecht zijn. Onze sanitaire kitten zijn getest op optimale hechting met een breed aanbod aan materialen. Voor een goede hechting laat je het bad halfvol lopen voor het kitten. Zo staat de voeg op halve hoogte en wordt de maximale spanning tussen de hoogste en laagste uitzetting van de voeg al voor een stuk vermeden.”

Een andere trend in badkamers zijn matte en donkere kleuren. “Tot voor enkele jaren moest alles glanzend en blingbling zijn. Vandaag kiezen klanten mattere kleuren. Het is mooi als je voegkit daar ook bij past, door bijvoorbeeld zwart of antraciet te gebruiken. Wij volgen de heersende trends op de voet en voegen desgewenst nieuwe kleuren aan ons gamma toe.”

Gerust aan het werk

Naast de zichtbare trends, zijn er ook andere nieuwigheden in het aanbod van Soudal. Veiligheid en duurzaamheid zijn niet meer weg te denken bij de introductie van nieuwe producten. Cruciaal voor jouw werk als installateur zijn bijvoorbeeld de emissiewaarden van producten zoals voegkit, en de verpakking ervan. Laurent Van Tendeloo: “Met Soudal staan we vooraan als het over de ontwikkeling van veilige, duurzame producten gaat. We willen producten aanbieden met een lage emissie waar installateurs met een gerust hart mee aan het werk kunnen. Ook op het vlak van milieu: de worstverpakking betekent een drastische vermindering in afval en laat je meer meters kitten met één verpakking. Heel wat klanten maken al gebruik van de worsten met een nieuw pistool en hebben zo minder afval te verwerken.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details