NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hygiëne en veiligheid: welke kranen in zorginstellingen gebruiken?

Hygiëne en veiligheid: welke kranen in zorginstellingen gebruiken?


Zowel in gezondheidsinstellingen als in publieke ruimten is het bestrijden van bacteriegroei in het waternetwerk een voortdurende uitdaging.
Infecties die veroorzaakt worden ten gevolge van een slecht gecontroleerde netwerkhygiëne kunnen ernstig zijn. Daarom is het plaatsen van een mengkraan zo dicht mogelijk bij het aftappunt een doeltreffende techniek om dit probleem aan te pakken.

PROBLEEM: BACTERIEGROEI IN HET WATERNETWERK

Van de bacteriën die van nature aanwezig zijn, kunnen Legionella en Pseudomonas Aeruginosa nosocomiale infecties (of ziekenhuisinfecties) veroorzaken. Deze betekenen vaak een dodelijke afloop voor mensen met een zwak immuunsysteem.

In de biofilm ontwikkelt Legionella zich bij een watertemperatuur tussen 25°C en 45°C. Buiten deze temperatuur blijft de bacterie in slapende toestand of wordt hij vernietigd. Legionellabesmetting treedt op wanneer de gebruiker aerosols, of microdruppeltjes water die uit de kraan komen, inademt en deze aerosols bacteriën bevatten.

De Pseudomonas Aeruginosa daarentegen ontwikkelt zich in een watertemperatuur tussen 4°C en 42°C (met als optimale temperatuur tussen 30°C en 37°C). Deze bacterie heeft water en lucht nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen. Men komt Pseudomonas Aeruginosa dus vooral tegen op plaatsen waar al deze factoren aanwezig zijn: voornamelijk in kranen, flexibels en in de eerste meter leidingwerk. Besmetting gebeurt door direct contact, via een wond of slijmvlies.

WETTELIJKE VERPLICHTINGEN OM ZIEKENHUISINFECTIES TE VOORKOMEN

In 2021 werden in Europa door de European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) 3,5 miljoen gevallen van nosocomiale infecties bij patiënten in zorginstellingen vastgesteld. Deze infecties veroorzaakten 90.000 doden, waarvan 3.000 in België en tonen de omvang van het probleem in waternetwerken.

Het Vlaamse Agentschap voor Zorg en Gezondheid en het Nederlandse Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben deze problematiek aangepakt door een beheersplan met de Best Beschikbare Technieken (BBT) op te stellen voor het ontwerp en de werking van sanitaire voorzieningen, evenals een verplichting om de bacteriologische kwaliteit van het water te meten. 

Bekijk ons thema dossier voor meer informatie over de regelgeving betreffende hydraulische installaties in openbare gebouwen.

DOELTREFFENDE TECHNISCHE OPLOSSING TEGEN BACTERIËN: HET WATER ZO DICHT MOGELIJK BIJ HET AFTAPPUNT MENGEN

Om bacteriegroei te voorkomen zijn twee maatregelen nodig: stilstaand water in het waternetwerk tot een minimum beperken en ervoor zorgen dat de warm watertemperatuur op elk punt van de installatie boven de 55°C (België) of 60°C (Nederland) blijft.

Met een aftakking op het warm waternetwerk, wordt de inhoud van de leiding enkel tot aan de sanitaire toestellen ververst wanneer ze in gebruik zijn. Wanneer deze niet regelmatig gebruikt worden, stagneert het water in de leiding en koelt het af tot een temperatuur die bevorderlijk is voor bacteriegroei. Dit geldt voor instellingen die periodes met lage bezoekfrequentie hebben (ziekenhuizen, seizoensgebonden toerisme enz.). De regelgeving inzake openbare gebouwen verbiedt daarom de aanwezigheid van meer dan 3 (België) of 1 (Nederland) liter gemengd water tussen de warm waterkringloop en het aftappunt.

Het water zo dicht mogelijk bij het aftappunt mengen laat toe de warm waterringleiding nabij de sanitaire uitrusting te brengen. Dit zorgt ervoor dat het water aan hoge temperatuur circuleert om de groei van micro-organismen te voorkomen. Eenmaal genesteld in de leidingen zijn bacteriekolonies moeilijk te verwijderen: preventie in de ontwerpfase is dus een strategie die loont.

Het is bovendien essentieel dat de kranen regelmatig gespoeld worden om het water te verversen en de hygiëne in het netwerk op een hoog peil te houden. Daarom zijn alle elektronische kranen van DELABIE uitgerust met een automatische periodieke spoeling die elke 24 uur na het laatste gebruik plaatsvindt.

ZORGINSTELLINGEN: AANGEPASTE OPLOSSINGEN

Het gamma van DELABIE voor zorginstellingen ziekenhuizen, rusthuizen en klinieken omvat wastafel- en douchemengkranen die weinig stilstaand water bevatten in het kraanlichaam en die de gebruikers beschermen tegen verbranding.

Een thermische spoeling is eenvoudig te realiseren: ontgrendel gemakkelijk de hoge begrenzing (zonder de draaiknop te demonteren of de koud watertoevoer af te sluiten), om water aan 70°C gedurende een half uur te laten circuleren; een curatieve behandeling moet uitgevoerd worden in geval van bacteriële besmetting van het netwerk.

Veel DELABIE oplossingen voldoen aan de eisen van de NF M norm*.

FOCUS OP DRIE ICONISCHE MENGKRANEN:

GECERTIFICEERDE EN VEILIGE DOUCHEMENGKRAAN MET DUBBELE BEDIENING

De in juli 2021 NF M gecertifieerde thermostatische douchemengkraan H9768BEL bevat een zeer laag watervolume in het lichaam en is bovendien voorzien van een antiverbrandingsveiligheid. Het thermostatisch binnenwerk zorgt voor een stabiele temperatuur ongeacht de druk- en debietschommelingen in het netwerk.

Het warm water, beperkt tot 43°C, wordt automatisch en onmiddellijk afgesloten in geval van onderbreking van de koud watertoevoer. Bovendien is de kraan uitgerust met de Securitouch technologie: het kraanlichaam blijft koud, ongeacht de temperatuur van het water binnenin. Het risico op brandwonden wordt hierdoor uitgesloten.

WASTAFELMENGKRAAN ZONDER UITLOOP

De 2621EP wastafelmengkraan heeft geen uitloop, wat de waterinhoud in het kraanlichaam beperkt. Deze mengkraan beschikt ook over de functie “thermische spoeling” en voldoet precies aan de vereisten van zorginstellingen.

De kraan is eveneens uitgerust met een drukcompenserend binnenwerk dat onvermijdelijke drukschommelingen in het netwerk neutraliseert. Hierdoor blijft de watertemperatuur aan het aftappunt perfect stabiel en worden brandwonden vermeden.

« ALL-IN-ONE » MINI THERMOSTATISCHE MENGAUTOMAAT

De PREMIX NANO (ref. 732216), ontwikkeld voor publieke ruimten, is een zeer kleine thermostatische mengautomaat die perfect voldoet aan de behoeften van zorginstellingen.

Ziekenhuizen en woonzorgcentra zijn meestal uitgerust met mechanische mengkranen. Bij gelijktijdig gebruik van de kranen (WC-spoeling, douche, wastafel, enz.) kan de koud waterdruk plotseling variëren. De PREMIX NANO wordt vóór de kranen geïnstalleerd en garandeert te allen tijde temperatuurstabiliteit en antiverbrandingsveiligheid.

Hij kan twee wastafels of één douche voorzien, ongeacht de configuratie. Hij kan overal worden gebruikt, zowel bij nieuwbouw als bij renovatie.

* NF 077 MM is een specifieke norm voor kranen voor de medische sector, die sinds 2017 van kracht is.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details