NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
De pionier van aansluittechniek innoveert ook in automatisering
‘Het nieuwe gebouw is één grote showroom, die toont waartoe we in staat zijn.’

De pionier van aansluittechniek innoveert ook in automatisering

WAGO is al meer dan een halve eeuw wereldwijd bekend als de innovator van kwalitatieve ansluittechniek. Daarnaast is WAGO ook een zeer belangrijke aanbieder voor gebouwautomatisering geworden. De renovatie van zijn gebouw in Zaventem is, in dit opzicht, tweeledig opgevat. Enerzijds wordt er een kantoor gecreëerd dat een aangename werkomgeving is, anderzijds doet het ook dient als ‘experience center’. De klanten kunnen hier de modernste technologieën op gebied van duurzaam gebouwbeheer ontdekken.

WAGO is in de installatiemarkt algemeen gekend voor zijn performante verbindings­klemmen. Van­uit zijn nabijheid in de bouwsector houdt WAGO de vinger aan de pols wat betreft elektro­technische evoluties in deze markt. En die evoluties gaan vandaag razendsnel, zegt Philippe Kygnée, BU Manager Building Technologies bij WAGO. “Vandaag is automatisatie hét code­woord. In grote projecten kunnen architecten, studiebureaus, installatiebedrijven en eindklanten daar niet meer omheen. Ook op dat gebied bieden wij heel wat oplossingen.” 

Het brengt een nieuwe benadering met zich mee. Kygnée: “Vroeger verkochten we componenten, nu bieden we totaaloplossingen aan. Klanten zijn vandaag overstelpt door informatie, het is onze rol om hun via expertise optimaal te adviseren in hun project. Om die reden investeert WAGO zeer sterk in de kennis van zijn medewerkers, zowel technisch als commercieel.”

Elektrische kast: In een ideaal scenario zijn de verlichting, zonwering, zonnepanelen, laadpalen en HVAC-systemen perfect op elkaar afgestemd.

Totaaloplossingen

Zo kan WAGO ondersteuning bieden op vlak van sturing voor de verschillende technieken in een gebouw. In een ideaal scenario zijn de verlichting, zonwering, zonnepanelen, laadpalen en HVAC-systemen perfect op elkaar afgestemd. “Door middel van building controllers laten we deze technieken met elkaar interageren, in functie van externe parameters als de temperatuur, de bezetting, beschikbaarheid en kost van de energie. De mogelijkheden zijn eindeloos – zo nemen we toenemend laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen en PV-installaties mee in het totaalconcept.”

In een snel evoluerende technische wereld, waar de grenzen tussen diverse technieken stilaan vervagen en van een HVAC-installateur verwacht wordt dat hij ook elektrotechnisch specialist wordt, vervult WAGO een bijzondere rol. Kygnée: “Wij zijn een van de weinigen die dagelijks in contact komen met het brede gamma aan technieken op vlak van sturing. Het levert ons een unieke expertise op, die we willen inzetten. Bij grote, complexe projecten zijn we dus graag van in het prille beginstadium betrokken, om de uitwerking van a tot z mee te ondersteunen.” 

Laadpaal: ‘De mogelijkheden zijn eindeloos – zo nemen we toenemend laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen en PV-installaties mee in het totaalconcept.’

Het experience center

Het gonst van de bedrijvigheid op de WAGO-site in Zaventem, naast zijn sterke groei stond het voorbije jaar ook in het teken van de renovatie van het eigen hoofdkantoor. WAGO greep de gelegen­heid aan om van de renovatie een duur­zaam totaalproject te maken die de sterke ambitie en ecologische zienswijze van de firma weerspiegelt. “Het nieuwe gebouw is één grote showroom, die toont waartoe we in staat zijn”, vervolgt Kygnée.  

In het nieuwe gebouw wordt niets aan het toeval overgelaten. Zo houdt de sturing rekening met de introductie van het capaciteitstarief, waarmee pieken in het verbruik zo veel als mogelijk vermeden worden. “Daar hebben we een bijzonder systeem voor, load balancing genaamd: we kunnen regelen welke verbruikers op een bepaald moment worden aan-of uitgeschakeld. Dit soort functionaliteiten zijn allemaal geïnte­greerd in ons nieuwe gebouw en kunnen we op verhelderende wijze tonen aan de klanten. De volledige werking wordt gemonitord met het SCADA-gebouwbeheersysteem.”

Neem gerust contact op (info-be@wago.com) om zelf een kijkje te nemen in het nieuwe, duurzame WAGO-hoofdkwartier. Vooral dan om zelf ideeën op te doen voor eigen projecten. “WAGO heeft heel wat ervaring op vlak van automatisatie en integratie van technieken, en die delen we graag met onze partners”, besluit Kygnée.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details