NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Duurzaam verwarmen met (bio)propaan
‘Een mooie oplossing voor wie geen verbinding kan maken met het aardgasnetwerk, of voor wie kiest voor een duurzame mix van propaangas en hernieuwbare energiebronnen.’

Duurzaam verwarmen met (bio)propaan

“Een mooie oplossing voor wie geen verbinding kan maken met het aardgasnetwerk, of voor wie kiest voor een duurzame mix van propaangas en hernieuwbare energiebronnen”, vertelt Guido Tupitti, salesmanager bij Primagaz. “Wie nog een stapje verder wilt gaan in het verkleinen van zijn ecologische voetafdruk, kiest voor biopropaan, gemaakt van biomassa.”

Primagaz is al meer dan 60 jaar gespecialiseerd in propaangas en levert gasflessen en gastanks bij zowel particulieren als bedrijven. Dankzij de landelijke aanwezigheid kan Primagaz een hoogstaande service garanderen, dichtbij de klant. Met een breed netwerk van gespecialiseerde installateurs heeft ­Primagaz ook de nodige expertise in huis. 

“Propaangas is dé oplossing voor wie geen verbinding kan maken met het aardgasnetwerk maar toch energie wilt produceren op basis van installaties die op gas werken”, legt Guido Tupitti uit. “Of het nu gaat om de centrale verwarming, het produceren van warm water, of om het koken van je dagelijkse maaltijd: met propaangas kan het allemaal.”

Duurzaam gas

“Propaan is een propere energiebron. De uitstoot van CO2 en fijn stof bij verbranding ligt zeer laag en het is beter voor de luchtkwaliteit. Na verbranding produceert propaan 16% minder CO2 dan stookolie*. Wie zijn ecologische voetafdruk eenvoudig wilt verkleinen, kiest voor biopropaan. Met deze 100% duurzame variant ben je klaar voor de toekomst”, aldus Guido Tupitti.

Biopropaan is een duurzaam gas dat gemaakt wordt van biomassa. Het wordt geproduceerd uit 100% hernieuwbare grondstoffen en verlaagt de ­CO2-uitstoot tot wel 80%*, terwijl het volledig dezelfde prestaties levert als klassiek propaan. “Primagaz was twee jaar geleden de eerste om biopropaan op de markt te brengen en vandaag zijn we nog steeds de enige leverancier. We geloven heel sterk in de toekomst van biopropaan en gaan hier dan ook fors in investeren, onder meer door de uitbouw van productieplants. Op die manier willen we met Primagaz bijdragen aan een betere en gezondere ­wereld”, aldus Tupitti.

Voor nieuwe woonwijken of verkavelingen die geen aansluiting hebben met het aardgasnetwerk, kan een propaannetwerk soelaas bieden.

Propaannetwerk

(Bio)propaan wordt opgaslagen in gasflessen en gastanks, die bovengronds of ondergronds geplaatst worden. Voor nieuwe woonwijken of verkavelingen die geen aansluiting hebben met het aardgasnetwerk, kan ook een propaannetwerk soelaas bieden. “Een propaannetwerk werkt volgens hetzelfde principe als een klassieke aardgasaansluiting; met een gastoever, netwerk en gasmeters waarvan de verbruiker ieder jaar eenvoudigweg zijn meterstanden kan aflezen”, legt Guido Tupitti uit. “Bij de aanleg van een nieuwe woonwijk kan Primagaz een of meerdere gekoppelde centrale tanks installeren om de gastoevoer te verzekeren. Wij leggen zelf ook het netwerk aan en installeren de gasmeters. Dankzij het geautomatiseerd meetsysteem dat op de tank wordt geplaatst, wordt Primagaz verwittigd van zodra de tank bijna leeg is. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat onze gastanks aangevuld worden wanneer nodig. Een propaannetwerk biedt in dat opzicht een heel interessante mogelijkheid voor projectontwikkelaars bij verkavelingen waar de investering om verbinding te maken met het aardgasnetwerk te groot is.”

100 procent veilig

Een misverstand dat Primagaz graag de wereld uit wilt helpen, is het idee dat gastanks gevaarlijk zijn. “Onze gastanks zijn perfect veilig”, benadrukt Guido Tupitt. “Ze beschikken over de nodige keuringsattesten en wij zorgen ervoor dat ze op regelmatige basis opnieuw nagekeken en gekeurd worden. Daarnaast worden er steeds vastgelegde veiligheidsafstanden gerespecteerd bij de plaatsing.” 

Oplossing voor de toekomst

“Propaan is niet alleen een mooie oplossing voor de particuliere markt en de industriemarkt – waar vooral het hoge vermogen dat propaan kan leveren een meerwaarde biedt. Het is ook een mooie oplossing voor de toekomst”, verzekert Guido Tupitti. “Zo kan propaan perfect gecombineerd worden met hernieuwbare energiebronnen, zoals een hybride warmtepomp die in geval van nood wordt gevoed door een gasketel. Ook zonnepanelen en zonneboilers kunnen niet altijd een constante energietoevoer garanderen. Ook hier biedt een combinatie met propaan soelaas, zeker met het oog op het verdwijnen van de terugdraaiende teller. Met biopropaan hebben we dan ook nog eens een perfect milieuvriendelijke oplossing voorhanden.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details