NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Een compact, autonoom en 
            compleet lichtbeheersysteem
De installatie verloopt als een fluitje van een cent voor elke doorwinterde installateur.

Een compact, autonoom en compleet lichtbeheersysteem

Met het lichtbeheersysteem DALI-LINK biedt B.E.G. Belgium een efficiënte oplossing om de verlichting in verschillende ruimtes eenvoudig te beheren. De bediening gebeurt via drukknoppen of via een mobiele applicatie. De mogelijkheid om zelf scènes in te stellen en een reeks ­optionele mogelijkheden bevorderen het comfortniveau van het systeem, dat bovendien erg vlot te installeren valt.

De essentie van het systeem is een DALI-voeding of -controller en een DALI-Bluetooth gatewaymodule, die geïntegreerd zit in een drukknopmodule.

DALI-LINK is een multiroom lichtbeheersysteem op basis van DALI. De ­essentie van het systeem is een DALI-voeding of -controller en een ­DALI-Bluetooth ­gatewaymodule, die geïntegreerd zit in een drukknopmodule. Met deze twee apparaten kan je, met gebruik van de applicatie op smartphone of tablet, een DALI-bus uitlezen en ook programmeren. Het systeem kan heel gemakkelijk uitgebreid worden met detectoren, relais en drukknopmodules, wat resulteert in een compleet lichtbeheersysteem.

Logische evolutie

Op vlak van aanwezigheidsdetectoren werkt B.E.G. Belgium al heel lang met DALI. “Tot nu gebeurde dat louter in broadcast, wat wil zeggen dat elke ­detector een DALI-lijn beheert en elke DALI-armatuur hetzelfde commando zal krijgen”, zegt Thierry Lucas. DALI-LINK is een logische evolutie, vervolgt hij. “Het is een volgende stap: anders, gemakkelijker en beter. Op de DALI-lijn kunnen nu verschillende detectoren worden geplaatst, die elk hun armaturen gaan bedienen. Dit noemt men groeperen. Men kan zo tot 16 verschillende groepen maken, bedienbaar door een drukknop of een detector.” Zo wordt het mogelijk om, afhankelijk van de precieze context, verschillende scènes in te stellen. “Scènes worden in de app gemaakt. De eindgebruiker kan dit op bijzonder eenvoudige wijze zelf instellen. Een scène kan opgeroepen worden met als doel het creëren van een bepaalde sfeer, waarbij bijvoorbeeld niet alle armaturen dezelfde lichtintensiteit hebben. Met een scène kan je ook een armatuur behorende tot een andere groep laten meespelen voor een bepaalde functie. Er zijn 16 scènes mogelijk, dus hier kan wat mee gedaan. “De belangrijkste troef is de eenvoudigheid van het systeem”, vervolgt Lucas. “De applicatie, gratis te downloaden op de verschillende platforms, is zeer intuïtief. Zo kan de installateur heel gemakkelijk en snel zijn installatie af­ronden.” Verschillende functies, zoals oriëntatieverlichting, guided light en duo functie, verhogen het comfort van de gebruiker. “Zo communiceren bij guided light de verschillende multisensoren of detectoren met elkaar zodra ze ergens beweging hebben gezien. Als gevolg daarvan gaan ze de verlichting in de looprichting al op 10 of 20% brengen”, legt Lucas uit.

Aangezien het een multiroom system is, kan DALI-LINK verschillende ruimtes beheren.

45 armaturen en 10 controleapparaten

Aangezien het een multiroom system is, kan DALI-LINK verschillende ruimtes beheren. “Het aantal ruimtes wordt alleen maar beperkt door het aantal te bedienen armaturen en controleapparaten (detectoren en drukknoppen). Bij DALI-LINK zijn dit ten hoogste 45 armaturen en 10 controleapparaten. Voor een groter project kunnen er natuurlijk verschillende DALI-LINK systemen naast elkaar worden gebruikt. Bij B.E.G. Belgium staan we steeds ter beschikking om elk project met de installateur te bespreken en hem de nodige info te verlenen. Indien het project toch iets te groot wordt, kunnen we overschakelen naar het grote broertje DALI-SYS”, besluit Lucas. De installatie verloopt als een fluitje van een cent voor elke doorwinterde installateur. “Elk DALI-apparaat moet worden aangesloten aan de DALI-lijn. Voor deze DALI-lijn zijn verschillende topologieën mogelijk, met uitzondering van een gesloten lijn. In een YouTube-filmpje, dat terug te vinden is op onze website, wordt de installatie op eenvoudige wijze aangetoond”, besluit Lucas.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details