De nieuwste warmtepompboiler van Thermor, de Aeromax Premium V4, biedt een energiezuinige manier om een woning van sanitair warm water te voorzien. Deze boiler maakt gebruik van warmtepomptechnologie zonder buitenunit, is 100 procent elektrisch en vrij van CO²-uitstoot. De Aeromax Premium V4 wordt in België verdeeld door Thermo Comfort.
Warmtepompboilers zitten in de lift, en daar speelt Thermor met deze innovatie op in. Patrick Leenaerts, business unit manager van Thermo Comfort (Engels Group): “De technologie achter de Aeromax Premium V4 bestaat al lang, maar de energiecrisis en stijgende prijzen zijn vandaag meer dan ooit een stimulans om de elektrische boiler te vervangen. Bovendien is de terugverdientijd van de Aeromax Premium V4 korter dan ooit – een combinatie van diezelfde hoge energieprijzen en de relatief beperkte investeringskosten.” Ook de overheid steunt deze overstap met premies, meer info op mijnverbouwpremie.be.
De warmtepomptechnologie achter de unit staat garant voor een uiterst zuinige warmwaterproductie. Met een COP tot 3,2 bij +7° is de efficiëntie van de Aeromax Premium V4 opmerkelijk. Slechts 25 procent van de energie is afkomstig van het net, terwijl 75 procent van de energie wordt gehaald uit de lucht. Hierdoor bespaart de gebruiker tot wel 75 procent energie ten opzichte van een elektrische boiler. De terugverdientijd van de investering is binnen de twee jaar.
Leenaerts: “Bij een warmtepomp voor verwarmingsdoeleinden is het type woning van belang – denk maar aan de isolatiegraad van de woning. Dat is niet zo voor de Aeromax Premium V4: deze kan in elke woning geplaatst worden, zonder bijkomende investeringen.”
De unieke eigenschappen van de Aeromax Premium V4 zorgen voor een aantal aanzienlijke voordelen. Er zijn draaibare en verlengbare in- en uitlaten aanwezig, waardoor de boiler zowel op buiten- als binnenlucht kunt werken. Bovendien is er slechts een ruimte van 20 m³ nodig om zonder buitenlucht te werken.
Er zijn twee volumes beschikbaar: 200 en 270 liter. “Het vereiste volume hangt af van de vraag, en dus van het gezin in kwestie”, verduidelijkt Leenaerts. “Is het bijvoorbeeld de bedoeling om regelmatig tegelijkertijd een bad en douche te nemen? Dan kan het aangewezen zijn om voor 270l te kiezen.”
Daarnaast heeft de bewoner de keuze tussen modellen met of zonder extra warmtewisselaar. De warmtewisselaar kan hybride werken op zonnecollectoren of centrale verwarming. Bovendien is de WPB uitgerust met een ‘smart grid’ contact, waarmee de bewoner, indien gewenst, de overproductie van zijn of haar zonnepanelen kan opslaan in warm water (thermische opslag).
De boiler is eenvoudig te gebruiken, dankzij het intuïtieve bedieningspaneel en de mogelijkheid om het toestel met de smartphone te bedienen en te monitoren. Daarnaast bevat de kuip een ACI Hybrid anti-corrosiesysteem, dat het reservoir levenslang beschermt. De Steatiettechnologie beschermt uw droge weerstand tegen hard water.
De installateur kan het toestel opstarten zonder koeltechnische kennis. Leenaerts: “De installateur moet enkel de hydraulische aansluiting voor het koud en warm water voorzien, en evenals de aansluiting op het elektriciteitsnet. Indien de aanvoer van verse lucht van buiten komt, moet hij de aansluitslangen naar buiten toe aanbrengen. Er komen dus geen al te ingewikkelde handelingen bij te pas.”
Toch staat Engels Group ter dienste van installateurs die extra ondersteuning nodig hebben. Wekelijks worden in het hoofdkwartier van de firma in Malle opleidingen gegeven aan professionele klanten. Er zijn steeds korte tot zelf meerdaagse opleidingen beschikbaar.