NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Efficiënte koeling voor nieuw ­Umicore-gebouw in Olen
Op het dak zijn een vijftal modulaire luchtgroepen CAIRplus geplaatst, die ieder specifiek op de vereisten zijn afgestemd.

Efficiënte koeling voor nieuw ­Umicore-gebouw in Olen

Het project is uitgerust met een HVAC-systeem van FläktGroup. De luchtgroepen, luchtverhitters en ventilo’s die FläktGroup voor dit project leverde, voldoen aan de scherpe eisen die Umicore stelt op vlak van koeling.

Tekst Filip Van der Elst  |  Beeld FläktGroup

Installatiebedrijf Technigroup ontzorgt industriële bedrijven op gebied van koeling en HVAC

De firma ontwerpt, bouwt, plaatst, onderhoudt en herstelt hun koel- en HVAC-systemen. Technigroup telt grote en kleine klanten, van KMO tot multi­nationals, in tal van sectoren zoals (petro)chemie, voeding, nucleair, kunststof,… Umicore is één van de partners waarmee Technigroup al jarenlang een positieve samenwerking heeft. “We zijn al vele jaren toeleverancier van koeltechnische en HVAC-systemen bij Umicore, zowel voor burelen als voor procesgebouwen, alsook voor de processen zelf”, zegt Jan Sleurs, zaakvoerder van Technigroup. En dus kreeg Technigroup de vraag om een offerte op te stellen voor de koeling van de burelen en een nieuwe pilootafdeling voor een nieuwbouw op de terreinen van Umicore in Olen. “De aanbieding van Technigroup werd verkozen, boven die van andere specialisten, op gebied van prijs, kwaliteit en techniciteit.” Studiebureau Sweco realiseerde het ontwerp.

Verfrissend en uitdagend

Het bleek een boeiende opdracht voor de experts van Technigroup. Sleurs: “Doorgaans werken onze mensen in bestaande gebouwen of constructies. Het was voor hen verfrissend én uitdagend om in een nieuwbouwomgeving te kunnen werken. Het ontwerpen van de technische installatie gaat gepaard met het zien verrijzen van een gloednieuw gebouw, en dat werkt motiverend voor onze mensen. Anderzijds betekent een nieuwbouw ook dat veiligheid, organisatie en planning nog belangrijker zijn, en dat een goede samenwerking met andere aannemers en partijen nog crucialer is dan op andere werven.”

Technigroup koos voor oplossingen van FläktGroup. “We werken vaak samen met FläktGroup. Deze samenwerking verloopt uitstekend, en de prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. FläktGroup staat voor kwaliteit en heeft een zeer uitgebreid gamma, waarmee het bedrijf zich onderscheidt van andere spelers op de markt. FläktGroup kan voldoen aan alle verwachtingen die bij dit soort projecten worden gesteld”, aldus Sleurs.

Hoge technische eisen

Om de burelen te koelen werden luchtgroepen, luchtverhitters en ventiloconvectoren van FläktGroup geïnstalleerd. “De technische vereisten lagen bijzonder hoog in dit project. De producten van FläktGroup konden hier een antwoord op bieden. Bovendien waren alle luchtbehandelingscomponenten afkomstig van dezelfde leverancier, wat voordelen op vlak van uitvoering met zich meebracht”, zegt Sleurs.

Op het dak zijn een vijftal modulaire luchtgroepen CAIRplus geplaatst, die ieder specifiek op de vereisten zijn afgestemd. Ze beschikken elk over een energierecuperatiesysteem met hoog rendement en ingebouwde geluid­dempers, om op die manier een geluidsarme werking te garanderen. Een tiental luchtverhitters, van het type MultiMAXX, kunnen de ruimtes verwarmen in koude periodes. 17 plafondcassettes Cassette Geko, met ISYteq-regeling, zorgen voor het verwarmen en koelen van vergaderruimtes, een inkomruimte, een eetzaal en enkele kantoorruimtes. Tot slot leverde FläktGroup ook enkele ventil­oconvectoren, Flex Geko, voor gebruik in een aantal special rooms. Technigroup voorzag deze toestellen van een speciale hygiënische coating.

De luchtgroepen werden in stukken toegeleverd en ter plaatse in elkaar gezet. Ook dat verliep zonder problemen. Zo waren de vanuit de fabriek geleverde steunen van een degelijke kwaliteit. Bovendien speelt FläktGroup als expert ter zake kort op de bal. De firma greep in de opstartfase snel in bij een montagefout. Zo werd er heel wat tijd bespaard.

Propere en degelijke toestellen

Technigroup blikt tevreden terug op deze realisatie. “Het is een mooie referentie bij een belangrijke, toekomstgerichte speler in onze regio”, klinkt het bij Sleurs. “De klant is ook zeer te spreken over het gerealiseerde systeem van FläktGroup. Het zijn propere en degelijke toestellen die uitstekend functioneren.” Ook voor het onderhoud van de units doet Umicore een beroep op Technigroup  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details