Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Projecten

Energieverbruik met factor zeven verminderd

david_plas_79278
EQUANS stelde al zijn ervaring op het vlak van technische dienstverlening en tal van experts ten dienste van dit unieke gebouw.

Tekst | Michel Charlier

Beeld | David Plas

8 april 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Nu de energieprijzen de pan uit swingen en de manier van werken sterk evolueert, is de nood aan duurzame gebouwen groter dan ooit. Als wereldwijd marktleider inzake technische dienstverlening beschikt EQUANS over een uitgebreide kennis ter zake. Bij de realisatie van het nieuwe Belgische hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis nam de gespecialiseerde onderneming een groot deel van de elektrische, HVAC- en datacomponenten voor haar rekening, waardoor het energieverbruik aanzienlijk werd gereduceerd. De komende vijf jaar zullen de EQUANS-equipes ook instaan voor het onderhoud van de installaties om het comfort van de gebruikers op peil te houden.

Informatie- en communicatiesystemen, HVAC, beveiliging en brandveiligheid, gecentraliseerde gebouwbeheersystemen, lokale productie van groene energie … Van advies tot financiering, bouw, renovatie en onderhoud: installaties in de tertiaire sector hebben geen geheimen voor EQUANS. De onderneming is al meer dan veertig jaar partner van BNP Paribas Fortis en staat – via een contract voor geïntegreerd facility management – in voor de technische uitrusting van de kantoren en gebouwen van de bank, zowel in Brussel als Wallonië.

EQUANS zal de komende vijf jaar instaan voor het preventief en curatief onderhoud van alle installaties.

Ultrazuinig verwarmingssysteem 

In het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis aan de Warandeberg in Brussel plaatste EQUANS alle HVAC-installaties. Deze zijn geënt op een ingenieus systeem voor seizoensgebonden thermische energieopslag, oftewel STES (Seasonal Thermal Energy Storage). “Het verwarmings- en koelsysteem van het gebouw stoot simpelweg geen CO2 uit”, zegt Bruno Broothaers, Department Manager Properties bij EQUANS. “Het energieverbruik ligt zeven keer lager dan in het voormalige hoofdkantoor, met dank aan een ondergronds waterbassin waarmee het gebouw kan worden verwarmd en gekoeld via eenvoudige thermische uitwisseling.”

Ook op het vlak van elektrische uitrusting werd niets aan het toeval overgelaten. Michaël Schor, Project Engineer C&C bij EQUANS: “We hebben tevens vijfhonderd zonnepanelen, meer dan vijfduizend ledlampen die compatibel zijn met circadiaanse technologie, bewakingscamera’s, een anti-inbraak/antidiefstalsysteem en toegangscontrole geïnstalleerd, in opdracht van Eiffage.”

Hyperconnectiviteit

En dat is nog niet alles! Van de multimedia-installatie in het auditorium en de vergaderzalen tot de KNX-verlichtingsregeling in het atrium en de bekabeling voor het gecentraliseerde gebouwbeheersysteem: alles is tot in de puntjes geoptimaliseerd. Op dataniveau werden meer dan twaalfduizend aansluitpunten en 160 dataracks geïnstalleerd en onderling verbonden via een redundant glasvezelnetwerk. Een gespecialiseerd team, dat rechtstreeks voor BNP Paribas Fortis werkte, was dan weer verantwoordelijk voor de installatie van de servers en de uitrusting van de kantoorruimtes. 

Het aantal elektrische oplossingen dat in dit gebouw geïnstalleerd is, is ronduit indrukwekkend. Van hoogspanningssystemen tot databekabeling en 100 % ledverlichting.

Comfort gegarandeerd

Door geconnecteerde, efficiënte en bedrijfszekere omgevingen te creëren, wil EQUANS zich profileren als een geprivilegieerde partner voor de realisatie van de gebouwen en wijken van morgen. Als dienstverlener ondersteunt de onderneming haar klanten ook op lange termijn via onderhouds- en energie-prestatiecontracten. In het nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis zal EQUANS de komende vijf jaar waken over de goede werking van de technische infrastructuur en zal het instaan voor het preventief en curatief onderhoud van de installaties (elektriciteit, HVAC, sanitair en technische onderdelen, inclusief een ‘handy man’-luik). Zo kan de bank zich met een gerust hart op haar kerntaken focussen!       

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details