NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Energiezuinige boilers voorkomen legionellagevaar
Itho Daalderop verrijkt haar lange traditie altijd weer met vernieuwende producten, om iedereen gezondheid en comfort te schenken op een duurzame en energiezuinige manier.

Energiezuinige boilers voorkomen legionellagevaar

Warm water is de bron van alle leven. Ook van potentieel gevaarlijk leven zoals de legionellabacterie, die legionellagriep en veteranenziekte veroorzaakt. Als pionier in boilers besteedt Itho Daalderop uiteraard de nodige aandacht aan veiligheid. De binnenklimaatspecialist beschermt gebruikers efficiënt tegen legionellabesmetting. En dat op een bijzonder energiezuinige manier.

Wat is legionella?

Legionellabacteriën, meestal de Legionella pneumo­philla, zijn de oorzaak van legionellose. Deze infectie­ziekte tast de lucht­wegen en de longen aan. Er bestaan twee varianten: de legionella­griep en de veteranen­ziekte. Deze laatste dankt haar naam aan haar ont­dekking tijdens een legionellose-uitbraak bij oud-strijders in Amerika in 1976. Meestal geeft legionellose een paar dagen milde griepachtige symptomen en een hoest, en geneest de ziekte zonder behandeling. De veteranenziekte kan echter evolueren tot een longontsteking, mogelijks met dodelijke afloop. Er bestaat geen vaccin tegen legionellose, maar de ziekte is gelukkig goed behandelbaar met antibiotica. Natuurlijk is voorkomen altijd beter dan genezen …

Zo voorkom je legionellabesmetting

De legionellabacterie leeft in zoet water en groeit bij temperaturen tussen 20 en 50 °C, vooral als het water lang stilstaat. Je kan legionellose oplopen als je de bacterie inademt via aerosolen: minuscule waterdruppels die ontstaan bij ver­neveling, bij­voorbeeld in een douche, sauna, bubbelbad of bij gebruik van een tuinslang, hogedrukreiniger of luchtbevochtiger. Je doodt de bacterie door water op te warmen tot 55 °C of meer. Je kan ze ook wegspoelen met koud water. Volg deze tips om legionellabesmetting thuis te voorkomen:

Let erop dat het water in je boilervat altijd minstens 55 °C is wanneer je het aftapt. Laat je drinkwaterinstallatie en -leidingen alleen aanpassen door een vakman. Als je langer dan een week niet thuis was, laat dan bij je thuiskomst aan elke kraan 1 à 2 minuten lang het water stromen en dompel je douchekop onder in koud water.Reinig apparaten die water vernevelen of sproeien regelmatig en ververs na een week stilstand het water dat erin zit. Heb je een zwembad, plaats dan een filter die legionellabesmetting voorkomt.

De Green Energy Smartboilers doden de legionellabacterie én dragen bij tot het balanceren van het energienet

Energiezuinig legionella bestrijden

Itho Daalderop ontwikkelt en produceert elektrische boilers sinds 1932, en al drie decennia lang boilervaten voor warmtepompen. Als pionier in boilers en voorvechter van een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat besteedt de fabrikant uiteraard de nodige aandacht aan legionellapreventie. Het eigen R&D-team van de onderneming zoekt hiervoor ook steeds verder naar de energiezuinigste methode. Een voorbeeld:In de meeste boilervaten op de markt zit een spiraal die de hele boiler opwarmt. Aangezien warm water stijgt, is de temperatuur onderin deze vaten altijd lager dan bovenaan. De temperatuur bovenin moet maar liefst 67 °C bedragen om onderaan een watertemperatuur van 55 °C te garanderen, de temperatuur die vereist is om de legionellabacterie te doden. De warmtepompboilervaten van Itho Daalderop daarentegen werken met een gepatenteerde technologie: injectie en aftapping gebeuren op meerdere lagen, gestuurd door sensoren en volgens de behoefte. Het resultaat? In deze boilervaten moet het water niet verwarmd worden tot 67 °C, maar slechts tot 55 °C om legionella te bestrijden. En dat levert een fikse energiebesparing op.

De Green Energy Smartboiler past de opwarmtijden aan de gebruikersgewoontes aan zodat hij niet nutteloos water opwarmt wanneer het niet gebruikt wordt.

Groene energie in de strijd

Itho Daalderop definieert al jaar en dag de marktstandaard op het gebied van boilers. De fabrikant lanceerde recent de revolutionaire Green Energy Smartboiler. Net als zijn voorganger, de Smartboiler, beschikt dit nieuw warmwater­toestel over zelf­lerende technologie: de boiler past de opwarm­tijden aan de gebruikers­gewoontes aan zodat hij niet nutteloos water opwarmt wanneer het niet gebruikt wordt. Dat levert een energie­besparing van 10% op tegenover een klassieke elektrische boiler. Als de gebruiker eens onverwachts warm water wil, zorgt de boost­functie er instant voor. De Green Energy Smartboilers gaan bovendien slim om met zonne- en windenergie. Ze communiceren met het energienet om te weten wanneer er over­capaciteit aan groene energie is. Op dat moment benutten ze de groene stroom­overschotten om het water tussentijds op te warmen tot hoge temperaturen. Zo doden ze de legionella­bacterie én dragen ze bij tot het balanceren van het energie­net, een van de grootste uitdagingen voor een fossiel­vrije toekomst met hernieuwbare energie. Deze laatste productontwikkeling bewijst dat de fabrikant met een eigen R&D-team sterk inzet op innovatie. Itho Daalderop verrijkt haar lange traditie altijd weer met vernieuwende producten, om iedereen gezondheid en comfort te schenken op een duurzame en energiezuinige manier.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details