NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
F.E.E. en Techlink lanceren LINK2030: een studie over de impact van de energietransitie op de installatiesector

F.E.E. en Techlink lanceren LINK2030: een studie over de impact van de energietransitie op de installatiesector

Met deze studie willen beide federaties beleidsaanbevelingen formuleren en tegelijk beter inspelen op de marktopportuniteiten om de dienstverlening naar hun leden te verbeteren. Daarnaast roepen ze de beleidsmakers en de bredere sector op om samen de energietransitie in te leiden.

Het uitgangspunt van LINK2030 is de Europese Green Deal wat het beleidskader vormt om de klimaatdoelstellingen voor 2030 en een klimaatneutraal Europa tegen 2050 te realiseren. De federale en regionale regelgeving in België om de energie-efficiëntie en de hernieuwbare elektriciteitsproductie te verhogen en de uitstoot van broeikasgassen te verlagen vloeien hieruit voort. Om deze doelstellingen te bereiken, hebben we nood aan een nieuwe generatie energiesystemen. Dit zorgt voor een maatschappelijke en technologische omgeving die een enorme impact heeft op de sector van multifunctionele installatietechnieken. 

De multifunctionele installatiesector bestaat uit fabrikanten, distributeurs, installateurs en bedrijven in technisch onderhoud en energiebeheer die actief zijn op het vlak van elektrotechniek, HVAC, sanitair, beveiliging, verlichting, batterijen tot elektrohuishoudtoestellen. 

Klimaatdoelstellingen bereiken met de hulp van de sector

De sector vervult een belangrijke maatschappelijke en economische functie. Enerzijds draait alles in de maatschappij, van zware industrie tot particuliere huishoudens en de zorg, allemaal op multifunctionele installaties. Anderzijds verschaffen de meer dan 8.500 werkgevers, actief in deze sector, werk aan meer dan 73.000 mensen.

De energietransitie kan nooit slagen zonder de inzet van onze sector. Samen zorgen we ervoor dat de nieuwe vormen van energie op efficiënte wijze worden omgezet in betaalbaar comfort via multifunctionele installaties. Onze unieke kracht is dat wij een allesomvattende rol kunnen opnemen: designer, fabrikant, verdeler, installateur, onderhoudstechnieker en toezichter op het beheer van de energiebronnen en het afval”, zegt Alexander Dewulf, voorzitter F.E.E. 

De energietransitie als opportuniteit 

De federaties F.E.E. en Techlink hebben de krachten gebundeld om deze toekomststudie uit te voeren omdat niet enkel technologische trends een invloed hebben op de installaties. Ook de wisselwerking tussen fabrikanten, distributeurs, installateurs en bedrijven voor technisch onderhoud en energiebeheer zal veranderen. 

“We moeten nu ambitie tonen en het engagement aangaan om de leiding te nemen in de energietransitie. Dat doen we door samen na te denken over de toekomst van de sector om tot duurzame oplossingen te komen”, licht Karl Neyrinck, voorzitter van Techlink toe. Dat doen we door in te zetten op technische en digitale kennis van nieuwe technieken en diensten, maar ook op het versterken van communicatieskills. Daarnaast ijveren we voor een versterkte samenwerking, binnen én buiten onze sector, zowel naar onze beleidsmakers als naar de bouw-, technologie-, en milieusector. 

Het opzet van LINK2030

Het Europese beleidskader van de Green Deal vormt de grote drijfveer om tot deze studie te komen. De belangrijkste beleidsdomeinen die uitgetekend worden zijn het Clean Energy Package, de Circulaire Economie en de Renovatiegolf. 

De technologische trends zoals meer hernieuwbare energie, minder afval en verspilling van hulpbronnen, high-tech toepassen, beheer van datastromen, en slimme toepassingen zullen ervoor zorgen dat de installaties van de toekomst klimaatneutraal en circulair zijn, decentraal en slim georganiseerd, en technologisch geavanceerd.

De maatschappelijke trends zoals het veranderende klantenprofiel, de evolutie naar andere bedrijfsmodellen en de ‘war for talent’, zullen ervoor zorgen dat onze sector zich moet inzetten op nieuwe technische kennis en digitale vaardigheden. Er zal ook gekeken moeten worden naar nieuwe businessmodellen en samenwerkingsverbanden. 

De studie werd op 18 juni 2021 in preview exclusief voorgesteld aan de leden tijdens een online webinar. LINK2030 wordt beschikbaar gesteld in een gedrukte versie die gratis wordt uitgedeeld aan de leden van F.E.E. en Techlink, en zal binnenkort ook beschikbaar zijn op hun respectievelijke websites alsook de opname van het webinar. De replay van het webinar kan je via deze link bekijken.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details