NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Gebruiks- en ondergoudsgemak combineren bij hergebruik regenwater

Gebruiks- en ondergoudsgemak combineren bij hergebruik regenwater

In tijden van schaarste moeten we zuinig omspringen met stadswater en kan regenwater soelaas bieden. Maar wat als de regenwaterput droog komt te staan bij een langdurige droogte? Wilo biedt met de Wilo RAIN-1 en de Wilo RAIN-3 twee opties die automatisch schakelen tussen regen- en stadswater indien nodig. 

Tekst Kevin Moens  |  Beeld Wilo

Er zijn verschillende toepassingen in en rond het huis waarvoor je net zo goed regenwater kan gebruiken als stadswater: een toilet doorspoelen, de planten in de tuin water geven of zelfs je auto wassen. Bij aanhoudende droogte kan je een lage waterstand in de regenwaterput oplossen door zelf hem aan te vullen met stadswater, of je kiest voor een regenwatersysteem dat automatisch schakelt tussen regen- en stadswater. Wilo biedt met de RAIN-1 en de RAIN-3 twee opties die een constante wateraanvoer garanderen, ook bij extreme droogte. “Beide systemen systemen zijn uitgerust met een wachttank van 11 liter die gevuld wordt met stadswater. Staat de regenwaterput droog of worden er onderhoudswerken uitgevoerd? Dan schakelen de RAIN-1 en RAIN-3 over op stadswater via de wachttank die op regelmatige basis ververst wordt”, aldus Francis Desmedt, inside sales engineer bij Wilo. Beide systemen zijn bovendien gecertificeerd door Belgaqua voor de perfecte scheiding van stads- en regenwater.

De RAIN-1 wordt op de markt gelanceerd als een verbeterde en economisch interessantere uitvoering van de Wilo RainSystem AF-Basic.

Wilo RAIN-1: veelzijdige aansluitmogelijkheden

De Wilo-RAIN1 is een installatie voor regenwaterhergebruik voor de watervoorziening van bijvoorbeeld toiletreservoirs of voor het besproeien van de tuin. Dankzij de compacte en gestandaardiseerde constructie conform EN 1717 en DIN 1989 en de diverse opties voor hydraulische aansluitingen, verloopt elke nieuwe installatie of vervanging eenvoudiger en sneller. Daarnaast zorgt de gebruiksvriendelijke interface in combinatie met diverse slimme functies zoals zelfbeschermingsroutines voor bedieningsgemak en hoge betrouwbaarheid. Een vlotterschakelaar met 20 meter kabel bewaakt het regenwaterpeil in de opslagtank. 

Op het vlak van onderhoud is het aanbevolen om jaarlijks de installatie op lekkages te controleren, de breektank te legen en reinigen en de filter van de vlotterkraan te controleren en te reinigen of indien nodig te vervangen. 

De RAIN-1 wordt op de markt gelanceerd als een verbeterde en economisch interessantere uitvoering van de Wilo RainSystem AF-Basic. Francis Desmedt: “De Wilo-AF Basic MC304 kan worden vervangen door de RAIN1-24. Bovendien bestaan er nu met de Wilo-RAIN1-25 en RAIN1-45 nieuwe uitvoeringen voor grotere volumestromen en druk voor gebruik in grote woongebouwen en de kleine industrie.”

De RAIN-3 heeft een afdekkap waardoor de installatie nog stiller zal werken. Het touchscreen biedt extra gebruiksgemak.

Wilo RAIN-3: intuïtieve gebruikersinterface

De Wilo-RAIN3 voldoet net zoals de RAIN1 aan de nodige hygiënenormen door een terugslagklep die conform EN 1717 en DIN 1989 is, zodat er geen regenwater in het stadswaternetwerk terecht komt. Toch zijn er ook enkele verschillen. “We omschrijven de RAIN-1 als de basisuitvoering en de RAIN-3 als de comfortuitvoering”, legt Francis Desmedt uit. “De RAIN-3 heeft een afdekkap waardoor de installatie nog stiller zal werken. Het touchscreen biedt extra gebruiksgemak. Waar de RAIN-1 met een vlotterschakelaar werkt, controleert de RAIN-3 het regenwaterpeil accurater met een druksensor, wat de mogelijkheid biedt informatie af te lezen op het scherm zoals het waterpeil en het volume water.”

Tips voor een adequate installatie

Tot slot geeft Francis Desmedt nog enkele tips mee voor een correcte installatie. “Met de zelfaanzuigende pompen moet je rekening houden met een maximale opvoerhoogte van circa 7 meter, van de pomp tot het diepste punt van de put. Beperk ook de horizontale afstand van de pomp tot de put. Werk daarnaast altijd met een terugslagklep in de put zodat het water niet terugstroomt in de put als je stopt met pompen. Op die manier zit de aanzuigleiding altijd vol zodat je altijd meteen water hebt op het moment dat het nodig is.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?