Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

HVAC

Genieten van gezonde lucht… binnen!

Foto2
Vraagsturing zorgt er voor dat de kwaliteit van de binnenlucht gemeten wordt, zowel op vlak van vocht als van CO2.

Tekst | Ventiline

Beeld | Ventiline

7 oktober 2022 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Ventileren is een verplicht onderdeel van bouwen. Het is tegelijkertijd een levensbelangrijke bouwdiscipline, die resulteert in een hogere kwaliteit van een woning, kantoor, winkel, school… En ook voor het individu zijn de voordelen van een doeltreffend ventilatiesysteem cruciaal.

Lucht die van buitenaf komt is van een betere kwaliteit dan ongeventileerde lucht die binnens­huis circuleert. CO2, vocht, geuren… zijn zaken die de binnenlucht onzuiver maken. Dat kan leiden tot onder meer schimmels, hoofdpijn en andere kwalen.

Binnenbrengen van verse gefilterde buitenlucht is letterlijk een verademing. Groupe Atlantic draagt via Ventiline zijn steentje bij. Dankzij de Orcon-units kan iedereen op beide oren slapen. Maar welk ventilatiesysteem past nu bij welke situatie? Ventiline lijst hieronder de verschillende mogelijkheden op.

Ventilatie is onmisbaar omwille van de trend om nieuwbouwwoningen goed te isoleren en nagenoeg luchtdicht te maken.

Residentieel

Ventilatie is onmisbaar omwille van de trend om nieuwbouwwoningen goed te isoleren en nagenoeg luchtdicht te maken. Ook in renovatie­projecten is goede ventilatie een must, aangezien alle woningen tegen 2050 over een A-label moeten beschikken.

Bij nieuwbouw kiest men meestal voor een systeem D, omwille van de warmteterugwinning. Daarbij bepalen het rendement van het toestel, het opgenomen vermogen en de vraagsturing mee het E-peil van de woning. Vraagsturing zorgt er voor dat de kwaliteit van de binnenlucht gemeten wordt, zowel op vlak van vocht als van CO2. Afhankelijk van de waarden zal het ventilatietoestel het debiet aanpassen.

Met de Orcon HRC 350/450 units biedt Ventiline een oplossing met bijzonder energiezuinige resultaten. De unit bestaat volledig uit EPP, is 100 procent recycleerbaar en fluisterstil. Een belangrijk aspect, want door de strenge isolatienormen ervaren we minder buitengeluid, en valt binnengeluid des te meer op. Deze HRC-units geven daarbij aan de installateur een enorme flexibiliteit aangezien de toestellen links en rechts omkeerbaar zijn en de mogelijkheid hebben voor boven- en zij aansluitingen. Als optie biedt Ventiline bovendien externe CO2-gestuurde kleppen, die zorgen voor zonesturing met een reductiefactor tot 0.49 en bijgevolg een lager E-peil. 

Renovatie

De wettelijke eisen bij renovatie zijn belangrijk, maar ook de manier waarop ventilatie uitgevoerd wordt. Een garantie op goede luchtkwaliteit is een combinatie van zowel toe- als afvoer. Bij renovatie bestaat de kans dat een C-systeem reeds aanwezig is, maar dat dit systeem ondertussen aan vervanging toe is. De vraaggestuurde MVS-15RHB met een vochtsensor is hiervoor perfect geschikt (in combinatie met raamroosters). Bij meer ingrijpende renovaties komen de HRC350/450-units uiteraard ook in aanmerking.

Ook in renovatieprojecten is goede ventilatie een must, aangezien alle woningen tegen 2050 over een A-label moeten beschikken.

Utiliteit: scholen, kantoren, restaurants, ateliers…

Met de nieuwe wetgeving, beschreven onder het KB arbeidsplaatsen, is het verplicht om ook op deze locaties afdoende te ventileren. CO2-concentraties moeten onder de 900 of 1200 ppm blijven, afhankelijk van de vraag of het gebouw voldoet aan het KB vloerbekleding. 

Dit alles zorgt er voor dat installateurs meer vraag krijgen en dat CO2-sturing heel belangrijk is. Hiervoor komen de WTU-toestellen met CO2-sensoren in aanmerking. 

Service

Naast het aanbod van de verschillende toestellen, staat Ventiline vooral bekend voor zijn uitstekende service. Via de gratis offertes met schets en stuklijsten en, bij bestelling, een volledig leg- en boorplan, ontzorgt het bedrijf de installateur volledig en is de eindklant verzekerd van een goede installatie. Bij een bestelling van de units, in combinatie met het gepatenteerde instort luchtgeleidingssysteem biedt Ventiline overigens vijf jaar garantie.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details