NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Gerenoveerd gebouw pronkt met energiezuinig ventilatiesysteem

Gerenoveerd gebouw pronkt met energiezuinig ventilatiesysteem

In hartje Deventer te Nederland treffen we het voormalige Sallandse bankkantoor aan. De bank in de Hofstraat stond er enkele jaren verwaarloosd bij. Twee jaar geleden liet binnenhuisarchitect Carlos van Dijk zijn oog vallen op dit historisch pand. Hij en zijn vrouw Thea waren op slag verliefd. Op de bovenverdieping werd de kale zolderruimte omgebouwd tot een luxueus appartement met aandacht voor een gezond binnenklimaat.

Wanneer we de majestueuze voordeur openen, wordt het ons meteen duidelijk: dit is een bouwwerk met een ziel. We ontmoeten er de eigenaars Carlos van Dijk en Thea Witteveen.

Beschermd erfgoed

“Dit bouwwerk heeft nog nooit een woonfunctie gekend”, gaat Witteveen van start. “De mogelijkheid om deze schitterende locatie om te toveren tot een warme thuis was subliem. Het gebouw werd erkend als ‘Rijksmonument’, wat betekent dat we toch aan enige restricties gebonden waren. Zo kozen we overal voor dubbele beglazing, met uitzondering van enkele ramen waar hoogwaardig monumentenglas toegepast moest worden. We werkten in nauw overleg samen met Monumentenzorg en brachten het pand zoveel
mogelijk in originele staat terug.”

‘De mogelijkheid om deze schitterende locatie om te toveren tot een warme thuis was subliem.’

 

Future proof appartement

Eens boven in het appartement valt ons de huiselijkheid op. “We hadden een sterke voorkeur voor natuurlijke warme materialen zoals red cedar, ayous hout en linoleum”, vertelt van Dijk. “We gaan ook bewust om met energie. Ons appartement is klaar voor de toekomst. Dit gebouw heeft geen gas, maar stadsverwarming. Op vlak van ventilatie kozen we voor een D-systeem, namelijk DucoBox Energy, in combinatie met doorgedreven isolatie. We gingen op zoek naar toe- en afvoerventielen die zich quasi onzichtbaar in de ruimte bevinden en ontdekten dat de DucoVent Design ventielen perfect in dit verhaal pasten. Deze ventielen zijn subtiel vormgegeven en uitermate geschikt voor ons appartement in de nok van het dak.”

Keuze voor systeem D

Edwin Spijker, rayonmanager Installatie Nederland bij Duco, vult aan: “Bij moderne appartementen zoals dat van Carlos en Thea wordt steeds meer aandacht besteed aan luchtdicht isoleren. Besparen op de energiefactuur kan immers effectief wanneer de woning luchtdicht is geïsoleerd. De verse lucht komt liever niet via ongecontroleerde luchtstromingen. Door de aan- en afvoer van verse lucht volledig te controleren met het ventilatiesysteem DucoBox Energy voorkom je warmteverliezen en benut je de reeds aanwezige warmte zo goed mogelijk.”

‘Door de DucoBox Energy optioneel van een geïntegreerde 2-zoneregeling met slimme vraagsturing op basis van CO2 en vocht te voorzien, wordt een optimaal energetisch rendement bereikt.’

 

Slim ventilatiesysteem

“Door de DucoBox Energy optioneel van een geïntegreerde 2-zoneregeling met slimme vraagsturing op basis van CO2 en vocht te voorzien, wordt een optimaal energetisch rendement bereikt”, gaat Spijker verder. “Het systeem volgt via sensoren de bewegingen van de bewoner in de woning en bepaalt hierdoor automatisch op welk moment er moet worden geventileerd. Hierdoor bespaar je veel op de energiekosten en draag je ook bij aan een vermindering van de globale CO2-uitstoot. Dankzij de implementatie van het ventilatiesysteem zijn een gezond binnenklimaat en bewonerscomfort voor Carlos en Thea meer dan ooit gegarandeerd”, aldus Spijker.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details