NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Het belang van luchtkwaliteit in scholen: gezonde lucht voor leerlingen en leerkrachten

Het belang van luchtkwaliteit in scholen: gezonde lucht voor leerlingen en leerkrachten

De luchtkwaliteit in scholen is een onderwerp dat de laatste jaren steeds meer aandacht heeft gekregen. Een gezond binnenklimaat is van essentieel belang voor leerlingen, leerkrachten en de leerprestaties. Het is belangrijk op te merken dat goede ventilatie niet alleen de verspreiding van ziekteverwekkers kan verminderen, maar ook de algemene gezondheid en het welzijn van leerlingen en personeel kan bevorderen door de luchtkwaliteit te verbeteren.

Voor TROX staat de gezondheid en het comfort in het onderwijs centraal. Het Duitse familiebedrijf is met meer dan 4.500 medewerkers wereldwijd verspreid, en bundelt al z’n ervaring en kennis over ventilatie ondertussen al meer dan 50 jaar voor de best mogelijke oplossing in de Belgische gebouwen. De ontwikkeling van nieuwe oplossingen, en optimalisering van bestaande producten, gebeuren in-house in de verschillende R&D-centra.

Hoe kan TROX de scholen ondersteunen?

Decentrale ventilatiesystemen zoals de SCHOOLAIR zijn ideaal voor het energiezuinig renoveren van scholen. Ze kunnen worden gebruikt voor een vraaggestuurde ventilatie van klaslokalen, vergaderruimten of groepsruimten in elke school. De decentrale units kunnen worden geïntegreerd in bestaande faciliteiten zonder uitgebreide planning en zonder verlies van bruikbare ruimte. Er geen nood aan luchtkanalen, waardoor grote uitgebreide werken vermeden kunnen worden. Dit is niet alleen kostenbesparend maar zorgt er bovendien voor dat werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd in slechts 2 woensdagnamiddagen. Dit heeft een enorme impact op de schoolorganisatie: er moeten geen klassen gesloten worden of tijdelijke containerklassen worden gehuurd, wat enorm kostenbesparend is voor de school. Dankzij de mogelijkheid om warmte te recupereren in de winter en een unieke geïntegreerde koelingsbatterij op water kan er het hele jaar door een comfort temperatuur worden gegarandeerd van 22°C.

TROX biedt verschillende varianten aan die een installatie in de gevel of een raamkader (SCHOOLAIR- V= verticale unit), het plafond (SCHOOLAIR-D), onder de vensterbank (SCHOOLAIR-B) of zelfs vrijstaand (SCHOOLAIR-S) mogelijk maken. Hierbij wordt steeds vertrokken vanuit het Duitse gevoel voor kwaliteit en efficiëntie. Zo zit in elke unit een gepatenteerde combinatie van een fluisterstille ventilator en geluiddempers verwerkt op de toevoer en afvoer van lucht. Deze garanderen een fluisterstille werking (NR35) zodat leerkrachten en leerlingen zich kunnen concentreren in een veilige omgeving.

Voor gespecialiseerde adviseurs betekenen de decentrale units met hun diverse inbouwmogelijkheden de grootst mogelijke ontwerpvrijheid, omdat alle componenten voor filtratie, warmteterugwinning, thermische behandeling van de lucht en regeling al in de unit geïntegreerd zijn. De units kunnen tevens worden aangesloten op het centrale gebouwbeheersysteem en decentraal worden geregeld. De geïntegreerde luchtkwaliteitsmeting op CO2 of VOC zorgen voor een volledig vraaggestuurde toevoer van verse lucht.

Naast de gekende Duitse technische kwaliteit biedt het SCHOOLAIR-gamma ook een esthetische polyvalentie. Zo staat het de architect vrij om de omkasting van de unit naar eigen smaak te ontwerpen, om zo een onzichtbare integratie in elke ruimte te bekomen. Zo kan de SCHOOLAIR-B geïnstalleerd worden onder de vensterbank en kan de omkasting perfect dienen als opbergplank voor klasmateriaal, planten, boeken, … .

De voordelen voor u als schooldirectie van de Schoolair-B, onze unieke oplossing voor plaatsing onder het raam:

  • Fluisterstil en onzichtbaar weggewerkt in een omkasting, zo ontstaat ruimte voor kasten en een volledig nieuw werkblad onder de vensterbank.
  • Lage werkingskost: slechts 1x per jaar filters vervangen
  • Laag verbruik door een vraaggestuurde werking, i.f.v. de aanwezigheid en CO2 / VOC.
  • Warmteterugwinning van ±75-88% van de verwarmingskosten in de winter
  • Koeling mogelijk in de steeds warmer wordende tussenseizoen maanden. Zo kan u passief koelen en actieve koeling via airconditioning vermijden
  • Conform de Codex binnenluchtkwaliteit: minimumdebieten o.b.v. de parameters 900-1200 ppm
  • Plaatsing in 2 woensdagnamiddagen: zorgt voor tijdswinst, geen impact op de organisatie van de lessen.
  • Compatibel met de huidige laag verbruikende technieken: Warmtepomp klaar
  • GBS-compatibel: modbus TCP / RTU ; BACnet IP / MS- TP
  • Visualiseren van de binnenluchtkwaliteit per klas is mogelijk.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details