Platform over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit

NL | FR

Nieuws

Het einde van de (compact) fluorescentielamp nadert

asset-12453194_application_pictures_electric_hands_changing_cei
Als marktleider biedt LEDVANCE u een breed scala aan toekomstgerichte oplossingen van uitstekende merkkwaliteit.

Tekst | LEDVANCE

Beeld | LEDVANCE

6 oktober 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Veranderingen in RoHS-richtlijn en de alternatieven

Het gebruik van kwik in verlichtingsproducten wordt verboden door de nieuwe RoHS-­richtlijn. Welke impact zal deze revisie van de Richtlijn 2011/65/EU van het Europees Parlement en de Raad op de verlichtingsmarkt hebben? 

Het gebruik van kwik in verlichtingsproducten wordt verboden door de RoHS-richtlijn. De richt­lijn bevatte tot op heden vrijstellingen voor T5 en T8 fluorescentie­­lampen, compact fluorescentie­lampen met steeklamp­­voeten (CFLni), HPD-lampen en lampen voor speciale doel­­einden (bijv. UV-C lampen). Deze vrij­stellingen, zoals gedefinieerd in bijlage III van de EU-richtlijn, zijn in februari 2022 aangepast. De gevolgen hiervan zijn als volgt:

• Een verbod op alle CFLni-lampen vanaf 25 februari 2023

• Een verbod op alle T5 en T8 fluorescentie­lampen vanaf 25 augustus 2023

• Een verlenging van de vrijstelling voor HPD-lampen van 3 tot 5 jaar

• Een verlenging van de vrijstelling voor lampen voor speciale doeleinden van 3 tot 5 jaar (o.a. UV-C lampen)

In tegenstelling tot de SLR-verordening betekenen de wijzigingen in de RoHS-richtlijn nu het einde voor alle T5/T8 fluorescentielampen en compact fluorescentielampen met steeklampvoeten binnen de algemene verlichting. Dit zal een aanzienlijke impact hebben op afnemers die deze producten momenteel gebruiken. Het zal echter nog steeds mogelijk zijn opgeslagen bestaande voorraad te verkopen en te gebruiken. 

De wijzigingen in de RoHS-richtlijn betekenen het einde voor alle T5/T8 fluorescentielampen en compact fluorescentielampen met steeklampvoeten binnen de algemene verlichting.

Vertrouw op toekomstbestendige alternatieve producten 

LEDVANCE werkt voortdurend aan de verdere ontwikkeling van innovatieve verlichtings­techno­logieën en biedt reeds een groot assorti­ment aan efficiënte alternatieven aan. Ledproducten van LEDVANCE voldoen al ruimschoots aan de huidige minimum­vereisten. De huidige portfolio­lijst maakt de overstap naar een andere techno­logie zo eenvoudig mogelijk. Daarnaast biedt LEDVANCE als handige online tool de ‘LED Tube Finder’, waar men gemakkelijk en snel de geschikte ledbuis vindt.

Overzicht van de geplande uitfaseringen.

Betrouwbare partner, vandaag en morgen

Als marktleider biedt LEDVANCE u een breed scala aan toekomst­gerichte oplossingen van uit­stekende merk­kwaliteit. Naast lampen en arma­turen omvat het uit­gebreide LEDVANCE-port­folio systemen voor human centric lighting en licht­­­management, als­ook elektro­­nische compo­­nenten en slimme producten voor in huis. Dit port­folio, de pro­fessio­nele service en een uit­­stekende prijs-prestatie­­verhouding maken LEDVANCE tot betrouw­bare partner voor complexe verlichtings­projecten. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Mathieu Noppe

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details