NLFR

Vakblad over installatietechniek, hvac, sanitair en elektriciteit
Hoe geluid en verbruik niet langer uw zorg zijn
Een compact en uiterst stil D-systeem voor appartementen, woningen en projecten.

Hoe geluid en verbruik niet langer uw zorg zijn

Sinds 1 januari 2023 is Ventiline volledig opgegaan in Groupe Atlantic. De missie van Groupe Atlantic is de beschikbare energie omzetten in duurzaam welzijn.

Aan de ene kant is ventilatie een verplichting in elke woning die nieuw gebouwd of energetisch gerenoveerd wordt, en draaien ventilatietoestellen 24/24 uur. Maar aan de andere kant is energie de laatste tijd een duur goed geworden, en energiebesparing een belangrijk aandachtspunt bij vele gezinnen.

In tal van huizen staat de verwarming lager en wordt er bewuster omgegaan met water en verlichting. Maar de gebruiker heeft minder vat op ventilatie, die ook de gezondheid van de bewoner en de woning zelf mee verzekert.

De twee-zone sturing biedt hier soelaas. Deze oplossing bewaakt de luchtkwaliteit in de woning optimaal door in de leefruimte en in de hoofd­slaapkamer de aanwezige CO2 te meten. De hoeveelheid CO2 in de ruimte bepaalt waar het nodige ventilatiedebiet naartoe gaat door een stuursignaal te sturen naar de kleppen die eenvoudig op de toevoerleidingen naar de leef- en slaapzone geïnstalleerd zijn.

Een twee-zone sturing komt niet alleen het elektrisch verbruik ten goede, maar ook het akoestische comfort.

CO2 is de belangrijkste indicator van de lucht­kwaliteit. Daarom wordt ervoor gekozen om de twee-zone sturing hierop aan te sluiten. Wanneer bijvoorbeeld iedereen in de leefzone aanwezig is, zal de klep de nodige ventilatie naar deze zone brengen en niet naar de slaapkamers. In een systeem zonder twee-zone sturing zal het ventilatietoestel overal in de woning dezelfde
verhouding lucht verdelen.

Dit zorgt dus voor een optimale luchtkwaliteit en tegelijkertijd voor een sterke afname in het elektrisch verbruik van het toestel, die tot 40% daalt. 

Een twee-zone sturing komt niet alleen het elektrisch verbruik ten goede, maar ook het akoestische comfort.

Nieuwe woningen zijn sterk geïsoleerd, zowel thermisch als akoestisch. Elk geluid dat in de woning geproduceerd wordt, kan als storend worden ervaren. Daarom is het altijd van groot belang dat de ventilatie juist gedimensioneerd wordt, goed geïnstalleerd is en goed onderhouden wordt. Het twee-zone systeem heeft hierop een grote impact. Het ventilatietoestel gaat niet langer het debiet voor de volledige woning gebruiken, maar zal dus slechts een deel nodig hebben. Dit doet de aanwezige motoren minder draaien en zal dus ook een positieve impact op het geluidsniveau hebben.

Ventilatie verzekert ook de gezondheid van de bewoner.

Het laatste bijzondere voordeel is dat een twee-zone-sturing met twee CO2 sensoren een zeer interessante reductiefactor (freduc 0,53) oplevert en dus een belangrijke impact heeft op het uiteindelijke E-peil. 

Voor een project met (gedeeltelijke) herbouw voorafgegaan door sloop, wordt er een korting op de onroerende voorheffing voorzien voor de eigenaar van het goed. Een twee-zone sturing kan het verschil zijn tussen deze premie behalen of niet, zonder extra technieken te moeten voorzien – behalve de kleppen op de toevoerleidingen van het ventilatietoestel (die sowieso geplaatst moeten worden).

Kortom, een twee-zone sturing met CO2 sensoren zorgt voor een betere luchtkwaliteit in de woning, een lager energieverbruik, een hoger akoestisch comfort en kan ook een belangrijke stap zijn naar een korting op de onroerende voorheffing. En zo zet Groupe Atlantic energie om in duurzaam welzijn.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details